2025. január 25., szombat - Pál napja

mt

  • Karamellás alma

    Konyhában » Desszertek

    Karamellás almaEgy kisebb fazékba beleöntöm a cukrot és addig kevergetem, még folyós karamellé nem olvad. Egy tálba előkészítem a mogyorót. Az almákat megmosom, kicsumázom és félbevágom. Nem kell meghámozni, mert különben nem tapad rá a forró karamell. Fsaslikpálcát vagy hurkapálcát szúrok az almákba és belemártom a karamellbe, majd belenyomom a darált mogyoróba, ami jól rátapad. Utána félreteszem kihűlni.
  • Diós bejgli

    Konyhában » Desszertek

    Diós beigliBár még nincs karácsony, de egy finom diós beiglit akár most is elkészíthetünk. A fazékban a vízbe elkeverem a cukrot és elkezdem forralni. Ha forr, belekeverem a darált diót, a fahéjat, mazsolát. Folyamatos kevergetés mellett be fog sűrűsödni a töltelékünk. Ha elkészült, félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni. A margarint belemorzsolom a lisztbe. Az élesztőt cukros tejben feloldom, felfuttatom, a lisztes margarinos keverék közepébe öntöm. Hozzáadom a tojás sárgákat és a cukrot...
  • Mákos bejgli

    Konyhában » Desszertek

    Mákos beigliKevés langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt. A többi tészta-hozzávalót egy másik edényben összegyúrom, majd hozzáöntöm a felfutott élesztőt és még egyszer, alaposan összegyúrom. Letakarom konyha ruhával, majd meleg helyen közel egy órát pihenni, kelni hagyom. A tejbe belekeverem a cukrot, majd felforralom. Egyenletesen hozzá keverem a többi töltelék-hozzávalót. Folyamatos keverés mellett újra felforralom. Ha túl sűrűnek találnám, tejjel hígítom. Ha kész, leveszem a tűzről, hagyom hűlni.
  • Narancsos-csokis fantázia szelet

    Konyhában » Desszertek

    csokis sütiA lisztet, a darált diót, a sütőport és a cukrot egy közepes keverőedénybe tesszük, és összekavarjuk. A margarint és a csokit gőz fölött megolvasztjuk, majd a száraz hozzávalókra csorgatjuk, és összekeverjük. A masszához hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt narancshéjat, és a narancs levét. Simára keverjük.
  • Mikulás süti

    Konyhában » Desszertek

    sütiA piskóta alapanyagait összekeverjük. Először a szárazanyagokat, majd hozzáadjuk a margarint és a tojást. Simára keverjük, majd margarinnal kikent, kilisztezett sütőformába öntjük, és 180 fokos sütőben néhány percig sütjük. Ha egy fogvájóhoz már nem ragad hozzá a tészta, akkor kivehetjük a sütőből. Rácson hagyjuk kihűlni.
  • Mikulás muffin

    Konyhában » Desszertek

    muffinA tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, Egy másik edényben elkeverjük a tojás sárgáját, az olvasztott vajat, illetve a langyos tejet, majd belekeverjük a mézet is. A tojásbabot és a nedves keveréket laza mozdulatokkal összeforgatjuk. Az üresen maradt edénybe lisztet szitálunk, hozzáadjuk a sütőport, majd gondosan elkeverjük.
  • Szőlős-Szilvás Muffin

    Konyhában » Desszertek

    Szőlős-Szilvás MuffinA gyümölcs kivételével a hozzávalókat jól elkeverem. A sütőformák aljába kanalazok egy keveset a tésztából, majd a közepét megpakolom a gyümölcsökkel, végül kanalazok még a tetejére a tésztamasszából, hogy elfedje a gyümiket. A végén a tetejét ki lehet rakni szilvával, szőlővel, mindkettővel, úgy szebb. Előmelegített sütőbe rakom és kb. 15-20 percig lassú tűzön sütöm.
  • Szőlős - kivis gyümölcsös piskóta

    Konyhában » Desszertek

    Szőlős - kivis gyümölcsös piskótaKészítsünk nagyon finom gyümölcsös piskótát idény szerinti gyümölcsökből. Egy tálba különválasztom a tojás fehérjét a sárgájától és kemény habbá verem, közben hozzáadom a cukrot. Óvatosan hozzákeverem a tojások sárgáját is, majd az egészhez hozzáadom apránként a sütőporos lisztet. A kikevert tésztát kilisztezett tortaformába öntöm, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm, hagyom kihűlni.
  • Almás pite

    Konyhában » Desszertek

    Almás piteItt az ősz, itt az alma szezon! Készítsünk almás pitét! A lisztbe elkeverem a sütőport és a vaníliás cukrot, majd belemorzsolom a margarint. Hozzáadom a cukrot, tejfölt, tojásokat, tojássárgáját. Kézzel jól összegyúrom, majd 2 cipót alakítok ki belőle. 1 órát pihenni hagyom a hűtőben. A 2 tésztacipót ugyanakkora méretűre nyújtom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, ráfektetem az első tésztalapot, megszurkálom villával, majd rászórom a durvára tört dióval.
  • Sütőtök pite

    Konyhában » Desszertek

    Sütőtök piteItt a Halloween, a sütőtök szezon, süssünk egy nagyon finom őszi, tökös süteményt. A sütőtököt félbevágom, kanál segítségével eltávolítom a magokat, tűzálló edénybe teszem, megsütöm, majd kihűtöm. Az almákat lereszelem, megpárolom. A tészta hozzávalóit egy edénybe beleöntöm, összegyűrom, és az összedolgozott tésztát fóliába csomagolom, majd 1 órára pihenni hagyom, addig pont kihűl a tök is.
  • Sütőtök régen és ma

    Konyhában » Desszertek

    sütőtökA félbe vágott tököket még 4-4 részre vágta, majd héjával lefelé tepsire tette, és a kemence felső nyílásába tette őket sülni. Amikor félig megsültek, kivette őket, és egy hosszú villát döfött bele, és a fölső, ehető oldalát cukorba nyomta, majd úgy cukrosan visszatette sülni. A cukor néhol lefolyt, néhol kicsit karamellizálódott a tökön, de volt olyan rész is, ahol csak simán ráolvadt mire teljesen megsüt a finomság.
  • Diórolád banánnal

    Konyhában » Desszertek

    Dió rolád banánnalSzülinapi zsúrra, családi ebédhez, vacsorához tökéletes, mutatós desszert. A  6 tojás sárgáját 15 dkg porcukorral habbosra keverjük. Eldogozzuk a diót, lisztet és sütőportis a tojások sárgájával. A 6 tojás fehérjét habbá verjük, és az első masszába óvatosan beleforgatjuk. Vigyázunk, hogy a hab ne törjön meg. Tűzhely méretű kikent, kilisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük 180-200 fokon. Akkor kész, amikor könnyen elválik a széle és rugalmas a teteje.

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media