-
Bundás bodza
Konyhában » Desszertek
A bodzavirágok kiválasztásánál ügyeljünk a származásta. Lehetőleg ne forgalmas útvonal mellett szedjük, mert akkor nemcsak tele lesz ólommal, de csupa poros is lehet. Ezzel pedig az a gond, hogy ha a virágot megmossuk, akkor rengeteg virágport, és azzal együtt sok-sok értékes anyagot küldünk a lefolyóba.
-
Joghurtos-kekszes
Konyhában » Desszertek
Négyzetes alakú tál aljára kekszeket teszünk egymás mellé. Célszerű négyzet alakú kekszet, hogy a lehető legjobban kitöltsük a tál alját. A kekszre borítsunk rá körülbelül fél centi vastagon gyümölcsjoghurtot. Erre tegyünk még egy réteg kekszet, majd még egyszer fél centi joghurtot. A tetejére ismét keksz sor jön. Az egészet fedjük le folpakkal, és egy fél órára tegyük hűtőbe. Ennyi idő alatt a keksz megpuhul, a joghurt pedig finom, krémes állagú lesz, a süteményünk szeletelhetővé válik.
-
Kakaós csiga
Konyhában » Desszertek
Az élesztőt a cukrozott rizstejben felfuttatom, és a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztok. Tapasztalatom szerint a tészta készítéséhez a kerek dobozos margarin jobb, mert krémesebb, jobban eldolgozható. Előfordulhat, hogy a tészta ragadós, nyúlós lesz, ilyenkor 2-3 dkg liszt még bátran hozzáadható. A tésztát meleg helyen fél órát hagyom kelni. Ez idő alatt a tölteléket elkészítem. A margarint megolvasztom és a cukrot, és a kakaóport felolvasztom benne.
-
Palacsinta
Konyhában » Desszertek
A lisztet simára keverjük a száraz hozzávalókkal, majd állandó kevergetés mellett hozzáöntünk annyi folyadékot, hogy tajszín sűrűségű legyen a tészta. Igyekezzünk teljesen csomómentesre keverni. A bekavart tésztát kb. 15-20 percig pihentetjük.
-
Farsangi fánk II.
Konyhában » Desszertek
A mandulás rizstejet kissé meglangyosítom, elkeverek benne egy evőkanálnyi cukrot, hozzádarabolom a friss élesztőt és hagyom, hogy felhabosodjon. Közben kimérek 30 dkg lisztet, hozzáadom a sót, a maradék cukrot, és kb 4 ek olajat is hozzácsorgatok. Közben az élesztő kellően felfutott, így a többi hozzávalóhoz keverem, és könnyű tésztát dagasztok belőlük.
-
Farsangi fánk
Konyhában » Desszertek
A tej felét mikróban meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és a cukorral összekeverjük. A keverést lehetőleg ne fém kanállal végezzük, használjunk műanyag vagy fa kanalat. A lisztet általában szitálni szokás, de én csak úgy kimérem, és a közepébe mélyedést készítek. Beleteszem a tojások sárgáját, a puha vajat, egy pici sót, és hozzáadjuk a langyos, felfutott élesztőt is.
-
Brownie
Konyhában » Desszertek
A cukrot, sót, lisztet és szódabikarbónát egy tálban összekeverem. Közben egy kis edényben a vizet, a kakaóport, és a vajat összeforralom majd a száraz dolgok elegyéhez keverem. Ehhez adom hozzá a joghurtot, tojást, és a baracklekvárt is, majd alaposan összekeverem.
-
Csörögefánk
Konyhában » Desszertek
Lassan itt a farsang, íme egy könnyen elkészíthető fánkrecept. A tészta hozzávalóit egy edényben összedolgozom, simára gyúrom. Mikor már jól összeállt a tészta, kiveszem a tálból és belisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtom. (Körülbelül 3 milliméteresre.) Közben felteszem az olajt melegedni. Derelyevágóval felcsíkozom a tésztát és kis rombuszokat vágok ki a csíkokból. Ezeknek a rombuszoknak a közepén is vágást ejtek, és áthúzom rajta a tészta egyik sarkát.
-
Karamellás alma
Konyhában » Desszertek
Egy kisebb fazékba beleöntöm a cukrot és addig kevergetem, még folyós karamellé nem olvad. Egy tálba előkészítem a mogyorót. Az almákat megmosom, kicsumázom és félbevágom. Nem kell meghámozni, mert különben nem tapad rá a forró karamell. Fsaslikpálcát vagy hurkapálcát szúrok az almákba és belemártom a karamellbe, majd belenyomom a darált mogyoróba, ami jól rátapad. Utána félreteszem kihűlni.
-
Diós bejgli
Konyhában » Desszertek
Bár még nincs karácsony, de egy finom diós beiglit akár most is elkészíthetünk. A fazékban a vízbe elkeverem a cukrot és elkezdem forralni. Ha forr, belekeverem a darált diót, a fahéjat, mazsolát. Folyamatos kevergetés mellett be fog sűrűsödni a töltelékünk. Ha elkészült, félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni. A margarint belemorzsolom a lisztbe. Az élesztőt cukros tejben feloldom, felfuttatom, a lisztes margarinos keverék közepébe öntöm. Hozzáadom a tojás sárgákat és a cukrot...
-
Mákos bejgli
Konyhában » Desszertek
Kevés langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt. A többi tészta-hozzávalót egy másik edényben összegyúrom, majd hozzáöntöm a felfutott élesztőt és még egyszer, alaposan összegyúrom. Letakarom konyha ruhával, majd meleg helyen közel egy órát pihenni, kelni hagyom. A tejbe belekeverem a cukrot, majd felforralom. Egyenletesen hozzá keverem a többi töltelék-hozzávalót. Folyamatos keverés mellett újra felforralom. Ha túl sűrűnek találnám, tejjel hígítom. Ha kész, leveszem a tűzről, hagyom hűlni.
-
Narancsos-csokis fantázia szelet
Konyhában » Desszertek
A lisztet, a darált diót, a sütőport és a cukrot egy közepes keverőedénybe tesszük, és összekavarjuk. A margarint és a csokit gőz fölött megolvasztjuk, majd a száraz hozzávalókra csorgatjuk, és összekeverjük. A masszához hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt narancshéjat, és a narancs levét. Simára keverjük.