2024. július 13., szombat - Jenő napja

mt

 • Csecsemőkori reflexek 6. - Moro-reflex

  Picibabával » Primitív reflexek

  Csecsemőkori reflexek 6. - Moro-reflexA csecsemő hangosan, hirtelen felsír, karjait szérveti, ujjait kimerevíti, majd karoló, ölelő mozdulatot végez, ha hirtelen zajt hall, érzi a fejének emelkedését, vagy akár akkor is, ha a hőmérséklet hirtelen megváltozik. A baba a ezekben a helyzetekben megriad, karjait széttárja, egy pillanatig meg is dermed, majd a teste előtt keresztezi karjait, mintha valami biztonságos dolgot szeretne megölelni. Előfordul, hogy mindezt hangos visítás kiséretében teszi meg.
 • Csecsemőkori reflexek 5. - Fogó reflex

  Picibabával » Primitív reflexek

  Csecsemőkori reflexek 5. - Fogó Amikor a baba tenyerét megérinted egy ujjaddal, akkor a megérintett kezével automatikusan ráfog, rászorít az ujjadra, és el sem engedi azt. Olyan, mintha a kezével akaratlagosan meg tudná markolni a gyermek az odanyújtott tárgyat, anya ujját, viszont ez csak egy reflex. Tovább megyek: nem csakhogy megmarkolja az ujjadat és nem engedi el, hanem a karját behajlítva magát akár meg is emeli, odahúz magához.
 • Csecsemőkori reflexek 7. - Babkin-reflex

  Picibabával » Primitív reflexek

  Csecsemőkori reflexek 7. - Babkin-reflexA Babkin-reflex nevét Boris Babkin orosz származású filozófusról, ideggyógyászról kapta. Ugyanis először ő figyelte meg azt, hogy ha a baba egyik, vagy mindkét tenyerére egyszerre enyhe nyomást fejtünk ki, akkor a baba különböző mimikai reakciókkal válaszol. Kinyitja a száját, kinyújtja a nyelvét, elfordítja a fejét, stb.
 • Csecsemőkori reflexek 4. - Járó reflex

  Picibabával » Primitív reflexek

  Csecsemőkori reflexek 4. - Járó reflexA megtartott baba - talpát szilárd talajt érintve - lépegetni kezd. Az újszülött baba izomzata még nem alkalmas arra, hogy saját súlyát megtartsa, viszont ha óvatosan megtartjuk, megemeljük és szilárdan fogjuk, akkor a talpacskáját a talajhoz érintve azokat egymás elé helyezi, úgy tesz, mintha lépne.
 • Csecsemőkori reflexek 3. - Hátgerinc-csípő reflex (Galant reflex)

  Picibabával » Primitív reflexek

  Csecsemőkori reflexek 3. - Hátgerinc-csípő reflex (Galant reflex)A hason fekvő baba gerincvonala melletti érintésre azonos oldali lábfelhúzással, csípőfordítással reagál. Ha a hasára fekteted a gyermeket, és a derekánál, a gerinc mellett végighúzod az ujjad, akkor erre úgy reagál a kicsi, mintha csiklandós lenne. Azon az oldalon kissé összehúzza magát, elfordítja a csípőjét, felhúzza a térdét.
 • Csecsemőkori reflexek 2. - Szopóreflex

  Picibabával » Primitív reflexek

  Csecsemőkori reflexek 2. - SzopóreflexSzintén létfenntartó ösztön, reflex, amely a csecsemő táplálékhoz jutását hivatott segíteni. A szopóreflex akkor váltódik ki, ha a baba szájpadlásához hozzáér valami. Ekkor automatikusan szopó mozdulatokat végez. A 4. hónap végére a gyermekek általában elhagyják ezt a reflexet. Ekkor már a tudatos táplálkozás a jellemző rájuk.
 • Csecsemőkori reflexek 1. - Kereső reflex

  Picibabával » Primitív reflexek

  Csecsemőkori reflexek 1. - Kereső reflexAz újszülött- és csecsemőkori reflexek, mint a nevük is sugallja, nem tanult folyamatok, hanem ösztönös cselekedetek. Minden reflexnek meg van a maga célja, haszna. Némelyik segít a születésben, mások az életben maradásban. Cikksorozatunkkal apránként végigvesszük, melyek azok a primitív reflexek, amelyek gyermekünk valamely életszakaszában felfedezhetők, megfigyelhetők

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media