2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

 • Bevált étvágygerjesztő trükkök

  Kisgyerekkel » Táplálkozás

  lekváros"Spenót, ez Popey kedvence!" A kedvenc mesehőshöz kötött ételek is felkeltik az érdeklődést, csak a kedvenc mesehősök modernizálódtak. Ma már nem igazán Donald kacsa a menő. Örökzöld mondjuk Micimackó, akihez sokféle ételt köthetünk: gyümölcsöt, mézet. Ennek a trükknek csak a fantáziánk szab határt, én mondtam már zöldségekre, hogy azt a Kisvakond imádja, joghurtra, hogy Thomas minden reggel azt issza, és szinte bármire, hogy a Verdák csak akkor tudnak versenyezni, ha ilyesmit esznek.
 • Kilenc jó ötlet, mit adjon a gyereknek reggelire

  Kisgyerekkel » Táplálkozás

  cornSok, kimondottan gyermekeknek szánt gabonapehelyben több a cukor, mint a fánkban - erre a megdöbbentő eredményre jutottak az amerikai fogyasztóvédők. A nemzetközileg ismert pelyhek közül van olyan, amely kalóriatartalmának 60 százalékát a hozzáadott cukor adja - vagyis egészségesebb lenne inkább egy jó krémes süteményt adni a gyereknek reggelire. Van azonban megoldás!
 • Mit egyen a gyerek?

  Kisgyerekkel » Táplálkozás

  foodA fejlődésben levő gyerek egészséges étrendjéből a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok sem hiányozhatnak. Valamennyi tápanyagra szükségük van, azonban korántsem mindegy, melyikből mennyit fogyasztanak, hiszen például a túlzott szénhidrátbevitelt, azon belül is főként az egyszerű szénhidrátbevitelt (cukrok, édességek, fehér liszt) a szervezet nem tudja hasznosítani és zsír formájában raktározza el.
 • Táplálkozással az allergia ellen

  Kisgyerekkel » Táplálkozás

  Táplálkozással az allergia ellenMagyarországon 2 millióra tehető az allergiások száma, 2025-ben pedig a világon minden második embert érint majd ez a probléma a WHO becslése szerint. A gyerekek között is egyre több az allergiás. A bélflóra kulcsfontosságú szerepet tölt be az immunrendszer működésében, kialakulásának legfontosabb fázisa pedig életünk első 1000 napja. Mindez azt jelenti, hogy a gyerekek megfelelő táplálásával az allergiás megbetegedések ellen is sokat tehetünk.
 • Gyerekbarát főzési praktikák 1. rész

  Kisgyerekkel » Táplálkozás

  Gyerekbarát főzési praktikák 1. részSokan gondoljuk, hogy amint kinőttek a gyermek fogai és megfelelően tud már rágni, nyugodtan eheti azt, amit a család több tagja. Ha egészséges alapanyagokat válogatunk össze, akkor ez valóban megoldható, persze csak úgy, ha figyelünk az ételek elkészítési módjára is.
 • Pohárból inni

  Kisgyerekkel » Táplálkozás

  szívószállal iszikAmikor már ügyesen iszik szelepes pohárból, megpróbálkozhatunk a szelep kiszerelésével vagy adhatunk neki szűk szájú bolti üdítősüvegből inni. Valószínűleg jó pár alkalommal fogja nyakon önteni magát, de hamar megtanulja majd, hogy nem kell olyan erővel szívni az italt, hanem folyik magától, és a nyelvével, valamint az üveg dőlésszögének változtatásával képes lesz megfékezni, hogy a nyakába boruljon az egész.
 • Hogyan lehet rávenni a gyereket, hogy rendesen egyen?

  Kisgyerekkel » Táplálkozás

  eszikMinden szülő rémálma, hogy gyerekük néhány (általában egészségtelen) ételen kívül nem hajlandó mást enni. Sok mindent lehet tenni azért, hogy az étkezések ne naponta ismétlődő tortúrák legyenek - állítja egy brit szakértő. Néhány szülő úgy hiszi, hogy kisgyerekük nem képes szilárd tápanyagot megenni, mert evészavara van, pedig nem orvosi, sokkal inkább viselkedési problémára lehet ezt visszavezetni.
 • Miért ne együnk gyorsétteremben gyerekkel? (És gyerek nélkül se!)

  Kisgyerekkel » Táplálkozás

  menüÁltalában igyekszem én is otthon főzni, rosszabb esetben kész, meleg ételt rendelni, de néhanapján azért csak eszembe jut a bohó fiatalkorom, amikor betértünk egy, egyébként nem olcsó hambira, és egyből kettőt is ettünk belőle, majd az egészet egy adag kólával leöblítettük. Hmmm… milyen finom is volt. Egészen a mai napig nem is éreztem azt, hogy miért ne ehetnék ott a kicsikkel.
 • Tipegők táplálása

  Kisgyerekkel » Táplálkozás

  Tipegők táplálásaA fejlődés és növekedés csecsemőkorban a legintenzívebb. Egyéves és hároméves életkor közötti időszakban is jellemző az erőteljes testi növekedés, aminek során a gyermeki test szövetei mintegy 50%-kal bővülnek. A központi idegrendszerre már az átmeneti táplálkozási elégtelenség is hatással lehet, következményeket hordozhat magában, mint egy későbbi fejlődési zavar tényezője. Ilyen probléma például a gyermekkori vashiány...
 • Konyhasó helyett

  Kisgyerekkel » Táplálkozás

  Konyhasó helyettEgy hazai felmérés rámutatott, hogy az 1 és 3 éves kor közti gyerekek az ajánlott nátrium mennyiség 3-4-szeresét fogyasztják el. A felnőtt lakosság is a többszörösét fogyasztja az ajánlottnak, így minden korosztály étrendjében csökkenteni kell a só bevitelt.
 • Variációk gabonára

  Kisgyerekkel » Táplálkozás

  Variációk gabonáraMár mindannyian tudjuk, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt kellene ennünk, de mit tegyünk, ha olyan jól esik egy szelet ropogós félfehér? Nagyobb kérdés az, hogy gyermekünknek a kifli-csücsök után milyen gabonaféléket adjunk, mi az, amivel nem csak egészségüket őrizhetjük meg, de a helyes táplálkozás alapjait is elültethetjük bennük.
 • Étvágytalan gyerekek

  Kisgyerekkel » Táplálkozás

  EtetésBizony nem egyszerű feladat jóllakatni, ráadásul egészségesen táplálni gyermekünket, ha nincs étvágya. Az étvágytalanság lehet átmeneti, okozhatja valamilyen lappangó betegség, fogzás, esetleg vitaminhiány, de az is előfordulhat, hogy alkatilag "rossz evő" a gyermekünk.

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media