2024. július 13., szombat - Jenő napja

mt

 • Rajzoltatók

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  rajzoltatóRajzolok egy kerekecskét, gömbölyűre, mint a zsemlét, kerekecskén kis gombocska, akárcsak egy baba volna, gombocskának két nagy füle, vajon mi néz ki belőle? Bajuszkája, farkincája, kerekecske, gombocska, itt csücsül a nyulacska. *** Egyszer volt egy Jancsika, Jancsikából paprika. Paprikából kiskirály, Kiskirályból tulipán.
 • Görgényi Tamás: Tudod, kisfiam...

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  Görgényi Tamás Tudod, kisfiam...Görgényi Tamás: Tudod, kisfiam... Tudod, kisfiam, neked nem kell a leggyorsabbnak lenned legjobbnak sem kell lenned sosem és az sem baj, ha nem vagy a legszebb se legerősebb, és nem vagy első soha semmiben nem kell mindent megtanulnod nem fontos mindent értened nem kell tudni mindent
  s töprengni mindenen nem kell mindent látni, kipróbálni s nem kell mindenkit ismerni sem...
 • Verseljünk a cicákról!

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  cica Cirmos cica haj, Hová lett a vaj? tt látom a bajuszodon Most lesz neked jaj! Cirmos cica dorombol, Hallgatja egy komondor. Azt gondolja magába', Hogy szebb az Ő nótája. Rá is kezdi, vau-vau, Fut a cica, nyau-nyau *** Ha én cica volnék, Száz egeret fognék, De én cica nem vagyok, Egeret se foghatok. *** Egy - megérett a meggy, Kettő - csipkebokor vessző, Három - te vagy az én párom, Négy - megcsípett a légy, Öt - érik a tök, Hat - hasad a pad, Hét - dörög az ég, Nyolc - üres a polc, Kilenc - kis Ferenc, Tíz - tiszta víz, Ha nem tiszta, vidd vissza, Ott a cica megissza.
 • Almási Alexandra: Ő az apukám!

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  Almási Alexandra: Ő az apukám!Almási Alexandra: Ő az apukám! Ő az apukám, látod? Ott a képen! Babusgatott, szeretgetett, nevelgetett régen... Mára már kinőttem a babaruhát, tipegőm is kinyúlt éppen. De mi maradtunk, ketten, kéz a kézben. Mondd, ugye büszke vagy most rám? Nézz rám, kérlek szépen! Hadd lássam, ahogy könny csillan a reményben!
 • Ilók és Mihók (Népmese)

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  Ilók és Mihók (Népmese)Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, volt egy özvegyasszony s volt annak egy Mihók nevű boldogtalan fia. Egyszer azt mondja Mihók az anyjának: - Édes anyókám, házasodhatnám. - Kit vennél el, édes Mihókom? - Ilókot, édes anyókám. - Eredj, fiam, kéresd meg. Mihók elmegy az Ilókék házához, s egy tűt kap ajándékba.
 • Szúnyogos versek, mondókák

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  szúnyogGazdag Erzsébet - Kodály Zoltán: Árkot ugrott a szúnyog Árkot ugrott a szúnyog, kitörött a lába, Szaladtak a szúnyogok szúnyogpatikába. Szúnyog úr a patikus maga rakta sínbe, Nem vitték a kórházba kinn fekszik a színbe’. Jönnek is a rokonok, ismerősök sorra, Gyűlik a sok sütemény, rétes, béles, torta. Meg is gyógyult egy-kettőre, összeforrt a lába, S örömében fölmászott s jegenyefára.
 • Kéz- és ujj játékok 3.

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  kezekNagyon sok mondóka, dalocska van még, amelyeket mozgással lehet kísérni. Én azokból válogattam az előzőekben és most is, amelyek mi rendszeresen használtunk/használunk a játékaink során, és amelyek elsősorban a kart, a csuklót, a kezet és az ujjakat mozgatják.
 • Gyógyító mesék: Ha a gyerek nem akar elaludni

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  alszikAndris, itt az ideje, hogy végre lefeküdj! - figyelmezteti kisfiát édesanya. Andris azonban épp az autóival van elfoglalva, és esze ágában sincs abbahagyni a játékot. - Hadd játsszam még egy kicsit! - kérleli édesanyát. - Szó sem lehet róla! Így is tovább maradtál fenn, mint máskor. Na, gyere gyorsan. A gyerek protestál, de végül sikerül édesanyának lefektetnie. Gyors jójcakátpuszi, villanyoltás, ajtóbecsukás. Pár perc sem telik el, Andris már dugja is ki a fejét az ajtón: - Szomjas vagyok!
 • Nyári versikék

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  Nyári versikékOsváth Erzsébet: Aranyszárnyú nyár Aranyszárnyán száll a nyár, tavaszhúgát váltja Sereg madár, víg énekes a tarka uszálya. Szitakötők kísérik -mint drágakő, zöldek- amíg lába fürge lába érinti a földet. Pipacsot nyit, pirulót, nefelejcset, kéket, mosolyától virulnak a szelíd százszorszépek. Rózsabimbót, hogyha bont- a leggyönyörűbbet- pacsirták dalolnak tücskök hegedülnek.
 • Kéz- és ujj játékok 2.

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  kezekAz alábbi mondókát az iskolában tanulta a kisfiam. Igaz, itt nemcsak a kezek mozognak, de mivel szerintem nagyon aranyos és bohókás, ezért idebiggyesztem ezt is. A gyerekek nagyon szeretik, bár kicsiknek nem könnyű összehangolni a mozgásokat, viszont éppen ezért vannak az ilyenek kitalálva, hogy segítsenek a fejlődésben.
 • Mozgatós mondókák

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  együtt anya és lányaAmikor a gyermek nem csak mondókázik, hanem közben csinál is valamit, azaz közösen mondjuk a mondókát és közösen tevékenykedünk a mondókához. Általában a mondóka tartalmának megfelelően a gyermek valamelyik testrészével, vagy végtagjával csinálunk valamit. Vannak szervezett foglalkozások is, amelyek kifejezetten az ilyen jellegű mondókákra építkeznek, akár csoportosan, akár otthon egyedül gyakoroljuk ezeket, a ritmusérzék- és memóriafejlesztés mellett nagyszerűen építik a szülő-gyermek kapcsolatot is. Csokorra szedek tehát néhányat ezek közül.
 • Kéz- és ujj játékok 1.

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  kezekAz alábbiakban bemutatásra kerülő kéz-, illetve ujj játékok többségükben mondókákkal, énekekkel együtt végezhetők, ami még játékosabbá, szórakoztatóbbá teszi a gyerekek számára ezeket a mozgásformákat. A gyakorlatok erősítik a kézizmokat, ügyesítik a kezeket, segítenek az összerendezett mozgás elérésében.

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media