2023. június 04., vasárnap - Bulcsú napja

mt

 • Kéz- és ujj játékok 1.

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  kezekAz alábbiakban bemutatásra kerülő kéz-, illetve ujj játékok többségükben mondókákkal, énekekkel együtt végezhetők, ami még játékosabbá, szórakoztatóbbá teszi a gyerekek számára ezeket a mozgásformákat. A gyakorlatok erősítik a kézizmokat, ügyesítik a kezeket, segítenek az összerendezett mozgás elérésében.
 • Etető mondókák, versek, dalok

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  eszik Zöld erdőben jártam, Virágok között. Ott láttam egy törpét, Szalonnát sütött. Mondtam neki: Hopp! Adj egy falatot! Megfordult a törpe, És fityiszt mutatott! - - - Ez a malac piacra megy, Ez itthon marad, Ez kap finom pecsenyét, Ez semmit sem kap, Ez a malac visít nagyot: Uí, uí, éhes vagyok!
 • Gyógyító mesék: Ha a gyerek éjjel bepisil

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  koronaEgy napon Péter megfázott, és hólyaghurutot kapott. Édesanyja nagyon szomorú volt. Különleges teát főzött a kisfiának, és melegítő palackot tett a gyerek hasára. Ez nagyon jólesett Péternek. A megfázás ugyan hamar elmúlt, de azóta Péter minden éjjel bepisilt. Talán a sok tea az oka, gondolta édesanyja, és ezentúl esténként nem adott inni a kisfiának. De ez sem segített.
 • Katicás versek

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  katicabogár Mit mos, mit mos Levél katicája? Pittyet-pattyot, varrott keszkenőjét. Ha szél volnék, kurjantanék. Madár volnék, röppentenék. Víg szívemmel, víg lelkemmel Téged elvinnélek! *** Szállj el, szállj el katicabogárka! Hozzál nekem aranycipőt, aranyruhát! Szállj el, szállj el katicabogárka! *** Katicabogárka! Nyisd ki szárnyacskádat, mutasd pettyes ruhácskádat! *** Húzz, húzz katica, te is húzzál engemet, én is húzlak tégedet, húzz, húzz katica!
 • Versek az esőről

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  esőCsipp csepp csepereg Villám csattan megered Zápor függöny zuhatag Fut a felhő süt a nap Jött ment jót esett Fűnek fának jólesett. *** Esik az eső, hajlik a vessző, Haragszik a katona, mert megázik  a lova. Ne haragudj katona, majd kisüt a napocska, Megszárad a lovacska. *** Ess, eső, ess, Három hétig ess! Hullj a rétre, A vetésre, Ess, eső, ess! *** Esik eső ja-ja-jaj, mindjárt itt a zivatar. Tüzes villám cikázik, aki nem fut, megázik.
 • Vonatos versek, mondókák

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  vonatMegy a zsiki, zsiki, zsiki Megy a zsuku, zsuku, zsuku, Megy a masina, Nézd mama! Én vagyok a masiniszta. *** Hi-ha-ha-ha, Fut a vonat, repíti az utasokat. Ha hegynek megy, a kerekek ezt suttogják: "Se-gít-se-tek!" Ám ha völgyben vígan szalad, füstje keskeny ezüstszalag. S ha a völgyet már megunta, besurran az alagútba!
 • Versek anyák napjára

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  anya és baba Úgy repültem, mint a madár! Pedig szárnyam sincsen. Virágot is hoztam Neked, pedig kertem sincsen. A szeretet az én szárnyam, szívem az én kertem. Anyák napján köszöntelek, Édesanyám, lelkem!
 • Anyák napjára versek

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  anya és babaDonászy Magda: Ajándék Színes ceruzával rajzoltam egy képet, anyák napján reggel, Édesanyám néked. Lerajzoltam én egy aranyos madarat, aranyos madárra aranyos tollakat. Elkészült a madár, nem mozdul a szárnya… Pedig hogyha tudna, a válladra szállna. Eldalolná csöndben tenéked egy dalban, amit anyák napján mondani akartam.
 • Anyák napi versek

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  anya és baba Jó anyámnak két kezére Csókjaimat hintem én, Ezzel a két dolgos kézzel, Áldd az Isten, amíg él, Jó anyámnak két kezét, Álld meg Isten jó szívét, Két kezét, jó szívét, Áldd meg Isten, amíg él, Amíg él. Ez a két kéz estenként Hogyha gond, bú, baj elér, Elsimítja homlokodról A búbánat fellegét. Jó anyámnak két kezét, Áldd meg Isten jó szívét. Két kezét, jó szívét, Álld meg Isten, amíg él, Amíg él.
 • Kiszámolók, ujjszámolók

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  kéz Ez a malac piacra megy, ez itthon marad, ez kap finom pecsenyét, ez semmit se kap, ez a kicsi visít nagyot: Uí, uí, éhes vagyok! *** Két kiskakas összeveszett, a verembe beleesett! Szil-szál, szalmaszál! Eredj pajtás, te hunyjál! *** Apa-cuka funda-luka Funda-kávé kaman-duka Ap-cuk funda-luk Funda-kávé Kaman-duk!
 • Simogatók, csiklandozók

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  simiCiróka, maróka, Mit ettél cicuska? Kását, kenyeret, Adok neked eleget. *** Ciróka, maróka, mit fõztél, babóka? Kevertem babocskát, sütöttem pampuskát. Ide raktam, oda raktam, utoljára mind bekaptam. Hamm - hamm - hamm. *** Kerekecske dombocska, Itt szalad a nyulacska. Erre szalad, itt megáll, Itt egy körutat csinál. Ide bújik, ide be, Kicsi gyermek keblibe. *** Kerekecske, dombocska, itt szalad a nyulacska. Itt a nyoma, itt a nyoma, itt meg van a csiklandója!
 • Áprily Lajos: Fiatal nő

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  pocakÁprily Lajos: Fiatal nő A kályhánál elmerülve ül, magában van , de mégsincs egyedül. Testében titkot sejt: életcsírát - Lehunyt szemével is jövőbe lát. Ha majd tavasz is nyár is elköszön, akit ma sejt, egy nap világra jön. Most is, ha nem hoz álmot éjjele, nem bánja, nem fél, beszélget vele.

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media