2023. december 04., hétfő - Barbara, Borbála napja

mt

 • Mikulásváró versek, mondókák, énekek

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  MikulásHókastélyban jéglakás: Ott lakik a Mikulás. Szél a szánja – mégse fázik, Úgy röpül egy messzi házig. Csengõje a hópehely. Szánkójának énekelj, Mintha dallal idehúznád, S tedd ki ablakba a csizmád. Ne lesd meg a Mikulást, Rajta varázs a palást: Leshetsz reggelig magadban, Mert ha eljön, láthatatlan. Hogyha tudnád, hol lakik, S odaérnél hajnalig, Jutnál mesebeli tájra – Elolvadna palotája.
 • Télapóváró versek, mondókák, énekek

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  MikulásHull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves télapó. Minden gyermek várva vár, vidám ének hangja száll. Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró. Jöjj el hozzánk, várunk rád, kedves öreg télapó! Nagyszakállú télapó, jó gyermek barátja. Cukrot, diót, mogyorót rejteget a zsákja. Amerre jár reggelig, kis cipőcske megtelik. Megtölti a télapó, ha üresen látja.
 • Dávid Rózsa: Gyerekek nevében

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  Dávid Rózsa: Gyerekek nevébenBeszélj velem úgy, mintha felnőtt lennék! Játssz velem úgy, mintha gyermek lennél! Bízz bennem! Adj nekem feladatot! Majd meglátod, milyen ügyes vagyok! Dicsérj meg, ha megérdemeltem! Igazságtalanul ne büntess engem! Ha úgy érzem, teher vagyok neked, boldogtalan leszek! Rossz gyerek!
 • Gyógyító mesék: Ha a gyerek rendetlen

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  rendetlen- Idenézz! - örvendezik Lompi. - Találtam az ágyban egy barna cipőt! - A párja a konyhaszekrényben van - jegyzi meg komoran Veronka. - De hol lehetnek a babaházak? Hogy lehet ilyen rendetlenségben bármit is megtalálni? Veronka elfárad a hosszú, sikertelen kutatásban, és már a játéktól is elment a kedve, inkább lefeküdne, de mindjárt ki is ugrik az ágyból. - Au! Valami megszúrt! Lompi utánanéz, mi lehet az - és előhúz egy villát. Veronka most már végképp elmorcosodik.
 • Gyógyító mesék: Ha a gyerek nem becsüli a játékait

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  autoVolt egyszer egy nagyon akaratos, makrancos, mogorva és dacos kisfiú. Amikor például bevásárolni ment az édesanyjával vagy az édesapjával, mindig jelenetet rendezett, ha nem kapta meg az üzletben azt, amit kiszemelt magának. Ilyenkor visított, toporzékolt, míg csak köréjük nem gyűltek a bevásárlók, úgyhogy szülei végül is kénytelenek voltak megvenni az árut. A kisfiút az sem érdekelte, hogy a kiszemelt játékból vagy más tárgyból otthon már volt egy ugyanolyan. Amit a fejébe vett, abból nem engedett.
 • Télcsalogatók

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  télTélen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van. Soha sincs jó idő. Mindig esik az eső. *** Varjú károg, fú a szél, Esik a hó, itt a tél. Jaj, de nagyon hideg van, Ropog a hó alattam. Vígan csúszik a kis szán, Most örülünk igazán! *** Ha-ha-ha havazik. He-he-he hetekig. Hu-hu-hu hull a hó, Hi-hi-hi jajj, de jó!
 • Libás versek, mondókák

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  Limás versek, mondókákEgy-petty, libapetty, Terád jut a huszonegy. *** Gá, gá, gá, megy a liba világgá, A gazdája nem szereti, Búzaszemet nem ad neki. *** Libuskáim, egyetek, mindjárt hazamehettek mire a nap lenyugszik, ti is otthon lehettek. *** Libuskáim, egyetek, Szép kövérek legyetek.*** Elesett a lúd a jégen, majd felkel a jövő héten.
 • Csorba Piroska: Mesélj rólam

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  Csorba Piroska: Mesélj rólamCsorba Piroska: Mesélj rólam Mesélj anya, milyen voltam, amikor még kicsi voltam? Az öledbe hogyan bújtam? És tehozzád hogyan szóltam, amikor nem volt beszédem? Honnan tudtad, mit kívánok? Megmutattam a kezemmel? Mesélj rólam! Hogy szerettél? Engem is karodba vettél, meleg tejeddel etettél? Akárcsak a testvéremet? Gyönyörködtél akkor bennem? Úgy neveztél: kicsi lelkem?
 • Versek, mondókák a szemről

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  Versek, mondókák a szemrőlEz a szemem, ez a szám, Ez meg itt az orrocskám, Egyik kezem, másik kezem Egyik lábam, másik lábam Ez a hasam, ez a hátam. *** Van két fürge kicsi szem, (szemek mutatása) szétnézeget idebenn. (széttekintés jobbra-balra) Van két fürge kicsi láb, (lábak megmutatása) végigszeli a szobát. (lépegetés) *** Kicsi orr, kicsi száj, (mutatás orra, szájra) Keretezi kicsi áll, Kupolája  homlok. (mutatás állra, homlokra) Piros arc, piros nyár, (arc simogatása) Áfonyakék szembogár, (szem lecsukása) A pillái lombok. (a szempilla megcsiklandozása)
 • Kérdezgető Halloween-re

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  halloweenTök, tök, sárga tök, Halloween-re mit főztök? Kígyót, békát, csontvázakat, Mindenféle bogarakat. Tök, tök, kicsi tök, Ugye hozzánk eljöttök?Elmegyünk, elmegyünk, Ajtódon becsengetünk. Megtréfálunk, cukrot kérünk, Aztán gyorsan odébb lépünk. Tök, tök, csúnya tök, Jobb lesz, hogyha nem jöttök! Cukrot, csokit mi is várunk, Házról-házra körbejárunk.
 • Mondókák, versek a szélről

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  szélFuj a szél, fuj a szél, De morog a szél. Apró ez a szoba, Mégis belefér. *** Fújj, szél, meleg  szél, Jön a tavasz, fut a szél! *** Én kis kertet kerteltem, bazsarózsát ültettem, szél szél fújdogálja, eső, eső veregeti, huss… *** Tekereg a szél, Kanyarog a szél, Didereg az eper-ág: Mit üzen a tél? *** Bíbici Panna, Rákezdi Vince, Akit ér, akit ér, Majd elviszi a nagy szél.
 • Falu Tamás: Befőtt

  Kisgyerekkel » Mondókák, versek, mesék

  Falu Tamás: BefőttFalu Tamás: Befőtt Palkó bement a kamrába, Bevonzotta az étvágya. Befőttezni kezdett reggel, S megevett vagy két üveggel. Édesanyja észrevette, hogy Üres lett két üvegje. Fiát ilyképp tetten érve, Celofánt tett a fejére. Úgy kezelte a gyereket, Mint egy befőttes üveget. Nem bánta, hogy sír nyafogva, Odatolta a sarokba...

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media