2022. június 24., péntek - Iván napja

mt

 • 19. hét 3D képek

  Pocakkal » 2D 3D 4D Ultrahang Felvételek Hétről-hétre

  19. hetes babaKörülbelül 22 centiméteres és 230 grammos a magzat. Ha kicsi lányt vártok, akkor annak petefészkében már petesejt-kezdemények találhatók. (Ez azért érdekes, mert - gondolj csak bele - még 21 hétig hordod a hasadban az unokáidat is... félig... Vigyázz nagyon rájuk!) Akármilyen hihetetlen, de lassan 52 fogcsíra található meg abban a pici szájacskában. A tejfogcsírák alatt ugyanis növekedésnek indulnak a maradandó fogcsírák is.
 • Dominik születése

  Pocakkal » Történetek

  DominikNem is tudom, hol kezdjem… Szeptember 3-án este 6 fele voltak fájásaim, de azt hittük csak jóslók, aztán 10-ra olyan erősek lettek, hogy elindultunk a korházba. Éjjel 11-re értünk be a Bajcsy-Zsilinszky korházba. Felvettek a szülészeti osztályra ahol egy kicsit várni kellett, majd megvizsgált a doki (2 ujjnyi)...
 • 19. hét

  Pocakkal » Hétről-hétre

  19. hétA magzatmáz már a baba egész testét befedi, és rajta is marad a szülésig. Ez védi meg attól, hogy a vékony kis bőre felázzon. Tudtad-e, hogy a magzatmáz jótékony hatással van a mama bőrére is. Sok helyen még ránctalanító kozmetikumokat is készítenek belőle. Ezért szokták a megszületett babát azonnal, úgy, maszatosan az anyuka hasára tenni, hogy a babán lévő magzatmáz felszívódjon a baba és a mama bőrén.
 • Leány utónevek (M)

  Pocakkal » Utónevek

  m betűMÁBEL (latin) ld.: Amábel - jún. 11., szept. 7. MABELLA (latin-angol-német) ld.: Amábel - jún. 11., szept. 7. MADLEN (héber-francia) ld.: Magdaléna - máj. 25. MADLÉNA (héber-latin) ld.: Magdaléna - máj. 25. MADRA (latin) anya MAGDA (héber) ld.: Magdaléna - máj. 25., júl. 22. MAGDALÉNA (héber) magdalai; torony, bástya - máj. 25., 29., júl. 17., 22. MAGDÓ (magyar) ld.: Magdaléna - máj. 25., júl. 17., 22. MAGDOLNA (héber-magyar) ld.: Magdaléna - máj. 25., 29., júl. 17., 22.
 • AFP

  Pocakkal » Pocakos szótár

  vérAFP: Egy rövidítés, amely az alfa-fötoprotein névből származik. Ez egy olyan fehérje, amely koncentrációját az anyai vérből határozzák meg a terhesség 16. hetén. A vérvétel időpontja fontos, hiszen ezen fehérje szintje az anyai vérben a 33. hétig folyamatosan növekszik.
 • 18. hét 4D felvétel

  Pocakkal » 2D 3D 4D Ultrahang Felvételek Hétről-hétre

  18. hétA babád most 20-21 cm hosszú, és körülbelül 200 gramm körüli lehet. A zsírréteg a bőre alatt eddig nem növekedett, ezért igencsak soványkának látszik a felvételeken is. A zsírpárnák hiánya miatt a vérerek is átlátszanak még a bőrén, de már nem sokáig. Ha eddig még nem érezted a mocorgását, akkor bármelyik pillanatban felfigyelhetsz rá. Az először szülő anyukák el sem tudják képzelni, milyen lehet érezni ezt a mocorgást belülről. Csak találgatnak, hogy mire kell figyelni. Szerintem az első mozgások leginkább arra hasonlítanak, mintha egy pillangó próbálna a szárnyacskáival repdesni odabent.
 • 18. hét 2D felvételek

  Pocakkal » 2D 3D 4D Ultrahang Felvételek Hétről-hétre

  18. hétHa eddig még nem tetted, akkor lassan kezdhetsz gondolkodni a kicsi nevén. Válassz fiú és lánynevet is egyaránt, nehogy valami csoda folytán olyan nevet kelljen mondanod, amire nem számítasz. Sokakkal előfordult már, hogy ugyan biztosra mondták az orvosok, hogy kislánya lesz, mégis fia született. A névválasztásnál sokféle szempontokat figyelembe vehetsz.
 • A köldökzsinórvér felhasználási lehetőségei

  Pocakkal » Őssejt, köldökzsinórvér

  születikA köldökzsinórvér eredetű őssejtek terápiás felhasználásával kapcsolatos orvosi javaslatok gyakorlatilag megegyeznek a csontvelőből vagy a keringő vérből nyert őssejtek felhasználási javaslataival. Napjainkban a köldökzsinórvér eredetű őssejt-beültetést leggyakrabban bizonyos súlyos daganatos betegségeknél (főleg különböző leukémiák), elsősorban a vérképzőrendszert és az immunrendszert érintő betegségeknél alkalmazzák. 80-nál is több a jelenleg őssejt-transzplantációval gyógyítható betegségek száma.
 • Fiú utónevek (L)

  Pocakkal » Utónevek

  l betűLABORC (szláv-magyar) hős párduc; más források szerint Anonymus névalkotása a hasonló folyónévből - júl. 23., szept. 30. LADOMÉR (szláv-magyar) ld. még: Vladimír cselvető - júl. 15., nov. 15. LAJOS (német-francia) hírnév + háború - aug. 19., 25., okt. 10., 11. LAMAR (német) világhírű LAMBERT (német) országszerte híres - ápr. 16., 18., jún. 22., szept. 17. LÁNDOR (magyar) ld.: Leander, Nándor - febr. 22., 27., márc. 13. LANTOS (magyar) lantos - febr. 27., júl. 18. LARION (latin-görög) ld.: Hiláriusz - jan. 14., okt. 21. LÁSZLÓ (szláv) hatalom + dicsőség - febr. 27., máj. 4., jún. 27., aug. 8., 28.
 • 18. hét

  Pocakkal » Hétről-hétre

  18. hétHa eddig még nem érezted a baba mozgását, akkor a napokban legyél figyelmes, és próbálj különbséget tenni a bélmozgás és a magzatmozgás között. Legegyszerűbben persze a baba csuklása ismerhető föl, hiszen amúgy a belek nem rángatóznak ritmusosan. Én azt szoktam mondani, hogy a baba mozgása olyan, mintha egy picike pillangó próbálgatná a szárnyacskáit odabent, de a helyhiány miatt néha-néha beleütközne a hasfalba.
 • Az AFP vizsgálat már csak a kismamák ijesztgetésére alkalmas

  Pocakkal » Vizsgálatok

  ultrahangA terhességi szűrővizsgálatok egyik fontos eleme a magzati kromoszóma rendellenességek, így például a Down-szindróma kiszűrése. Ennek meghatározására a mai napig a leggyakrabban az AFP vizsgálatot használják, miközben ez a 70-es években bevezetett módszer már alkalmatlan arra, hogy megbízható eredményt adjon.
 • WHO ajánlása a normális szülésre vonatkozóan

  Pocakkal » A szülés

  szülésA WHO 1999-ben gyakorlati kézikönyvet adott ki a normális szülés alatti ellátásról, megvizsgálta a legáltalánosabban alkalmazott szülészeti beavatkozások mellett illetve ellen felmerülő bizonyítékokat, és ezek alapján ajánlást fogalmazott meg. Az ajánlást négy kategóriában fogalmazta meg.

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media