2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

40. hét 4D felvételek

A kicsi súlyát tekintve három és fél kiló körüli, testhossza pedig átlagosan 50 centiméter. Már felkészült a születésre. A Te tested is jelzi, hogy már elérkezett az idő. Sokak szerint a kismama arca a szülés előtti nem sokkal kissé eltorzul, a kezei, lábai megdagadnak. Mindez a víz visszatartás miatt lehetséges, ami a szülés után fokozatosan távozik majd az anya szervezetéből. Amíg viszont aggódni kell emiatt, addig jobb, ha a kezedről a gyűrűket inkább leveszed, s majd csak a szülés után teszed vissza az ujjadra, hogy ne szorítsa el a vérereket, a lábadat pedig felpolcolva, nem pedig lógatva tartod.

Ha eddig nem indult volna meg a szülés, akkor tényleg jó esélyed van rá, hogy ezen a héten világra hozd gyermekedet. Azt szokták mondani, hogy 40 +/- 2 hét a terhesség átlagos időtartama. Azaz, ha a 38. héten születik meg a picibabád, akkor az is teljesen normális, de simán lehet, hogy a terhesség kiírt időpontja után még két hétig fogod lesni a jeleket, mégsem történik semmi. Ha a 40. hetet betöltitek, akkor sincs semmi probléma, egyszerűen csak gyakrabban, naponta kell vizsgálatokra járnod.

Minden reggel megvizsgálják majd a baba szívhangját, indokolt esetben a vérének áramlását – Flowmetria. Nem egyszer előfordul, hogy a kirajzolt NST görbe arra utal, hogy a pöttöm odabent a világ legédesebb álmát alussza. Ez ugyan kényelmes állapot, de a vizsgálat szempontjából nem a legszerencsésebb. Így ha némi mazsola, vagy szőlőcukor segítségével sem sikerül ficánkolásra bírnod, akkor előfordulhat, hogy néhány egyszerű tornagyakorlatot kell majd végezned, mint pl: guggolgatás, vagy lépcsőzés.

Az ultrahangon megnézik majd azt is, hogy mennyi víz van még a csöppnyi test körül. Ha túlságosan kevés a magzatvíz, akár a szülés beindítását is javasolhatja az orvosod, sőt az is lehetséges, hogy választási lehetőséged sem lesz, egyszerűen tényként közli, hogy ma szülünk!

A negyvenedik hét végére illik felkészülni a szülés menetéről. Ideillesztek egy oktató videót is, ahol megnézheted animálva, hogyan is zajlik a szülés. Mikor mi történik a babával. Érdemes végignézni.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media