2023. június 04., vasárnap - Bulcsú napja

mt

 • Satírozott patchwork képek

  Kisgyerekkel » Kézügyesség

  Satírozott patchwork képekA papírra rajzoljuk meg a kiszínezni kívánt mintát filctollal. A papír alá tegyük be a kiválasztott felületet, majd színezzük ki a megfelelő színűre az adott területet. Szükség esetén a felületet toljuk arrébb. Ismételjük a műveletet addig, amíg az egész ábra színes nem lesz. Válasszunk egymással harmonizáló színeket. Jó munkát kívánok!
 • Kavicsrajzok

  Kisgyerekkel » Kézügyesség

  tekiA nyaralások alkalmával tengerparton, folyó- vagy tóparton szedett, aránylag szabályos (de lehet akár szabálytalan) köveket tisztítsuk meg a homoktól és a sótól. Azért szuper elfoglaltság kavicsokra rajzolni, mert tulajdonképpen nem is kell hazahozni a kavicsokat ahhoz, hogy rajzoljunk rájuk, hanem már ott a helyszínen, a parton alkothatunk. A ragyogó napsütés is nekünk dolgozik, mert hamar megszárítja a megmosott köveket.
 • Linzerbetűk

  Kisgyerekkel » Kézügyesség

  linzerbetűKisiskolásoknak, betűolvasás-, írástanulás közben igen szórakoztató, de mégis fejlesztő játék lehet, ha hagyjuk, hogy saját maga vágogassa ki a betűit. Kisebbeknél az alakformázást tudom javasolni. Esetleg alaposan kimosott, vagy még egyáltalán nem használt homokozó játékba lehet vékonyan tésztát nyomkodni, majd kiborítani, vagy a homokozó játékokkal kiszaggatni, és kisütni. Ha a kicsi hamar megunná a foglalatoskodást, akkor próbáljuk kedvenc állatát megmintázni tésztából, azt sütés után biztosan előszeretettel fogja rágcsálni!
 • Nemezelt gyöngyökből nyaklánc

  Kisgyerekkel » Kézügyesség

  Nemezelt gyöngyökből nyakláncA nemezelés alapvető lépéseit már biztosan mindenki ismeri, jó esetben ki is próbálta már, ezért itt az ideje, hogy csemeténket is megtanítsuk erre. A natúr gyapjúból vékony hengert készítek, majd hálószerűen rátekerek a színes gyapjúból is. Eztán ismét a színes következik, majd ismét a natúr. Egymás után borítjuk be a gyapjúrétegekkel az előzőeket. A végén az egészet szappanos, meleg vízbe mártjuk, majd sodorni kezdjük.
 • Kavicsmozaik

  Kisgyerekkel » Kézügyesség

  KavicsmozaikHa kicsit komolyabb ajándékot szeretnénk, akár kavicsmozaikot is készíthetünk. Még kézügyesség sem sok kell hozzá, elég, ha csak szimplán szépérzékünk van, és a kavicsokat, terméseket szépen el tudjuk helyezni a képkeretben.
 • Tésztalánc

  Kisgyerekkel » Kézügyesség

  TésztaláncA só-liszt gyurmát vékonyra nyújtjuk, és kiszaggatjuk kis méretű kiszúrókkal. A kiszúrt formákra szívószállal lyukat készítünk. A kész tésztagyöngyöket, vagy gombokat (nevezze ki, hogy szeretné) sütőben kisütjük. Forró vízbe ételfestéket teszünk, és a penne tésztát megfestjük vele. Ha a színt magába itt a tészta, akkor leszűrjük és egy tálcára öntjük, hogy megszáradjon. Szép színes gyöngy lesz a végeredmény. Végül a só-liszt gombokat, és a tésztagyöngyöt váltakozva fűzzük fel ízlésesen.
 • Májusi pillangó

  Kisgyerekkel » Kézügyesség

  Májusi pillangóAz oviban a gyerekek hurkapálcára szalagokat erősítettek, így imitálva a májusfa állítást. Színes krepp papírból vágott az óvónéni egy centis szalagokat, azokat erősítették egy pálca végére. Ez ihletett meg, hogy májusi pillangót gyártsak.
 • Pillangók tánca

  Kisgyerekkel » Kézügyesség

  lepkékEgy tiszta papírra, esetleg közvetlenül színes papírra spirált rajzolunk. Ez amolyan sűrű csigavonal. A belsején egy kis koronggal, a külső végén elvékonyodva, mint a kígyó farka. A spirált szépen kiszínezzük, mintát rajzolunk rá, majd a spirálvonal mentén ollóval kivágjuk. A spirál egyik végét a falhoz tűzzük egy gombostű segítségével, a másik végét leengedjük.
 • Árnykép

  Kisgyerekkel » Kézügyesség

  ÁrnyképA falra ragasszunk egy papírt ragasztószalaggal fejmagasságba. Ügyeljünk arra, hogy olyan ragasztót használjunk ami a tapétát, vakolatot nem húzza le a művelet befejezésével. Állítsuk mellé a gyermeket oldalról, majd egy erős fényű lámpával világítsuk meg. A papírra vetett árnyképet rajzoljuk körbe.
 • Pólórajz

  Kisgyerekkel » Kézügyesség

  PólórajzAz elnyűtt gyerekpólók nagyszerűen feldobhatók, divatossá tehetők néhány ügyes rajzzal. Nem vesz sok időt igénybe, és a pöttömök hihetetlen hálásak lesznek egy kis újításért. 1., Aki még nem biztos a vonalaiban, az előre megrajzolhatja a pólóra festendő mintát, vagy kinyomtathatja, és a fehér póló anyagának két (hátsó és mellső) rétege közé teheti a rajzot. A fehér póló anyagának egy rétegén ez szépen áttetszik, így utánarajzolni könnyű.
 • Teástasak virágból képeslap

  Kisgyerekkel » Kézügyesség

  Teástasak virágból képeslapÉdesanyákat, nagymamákat, keresztanyákat köszönünk most vasárnap. Minden gyermek apró ajándékkal készül, de ne felejtsük el a meglepetés mellé a virágot. Ne csak vágott vagy cserepes virágban gondolkodjunk, hanem bátran vegyük elő kézügyességünket és készítsünk egyet papírból, krepp papírból, vagy akármiből is. Én most egy példát mutatok teafilter tasakokból. Próbáljátok ki!
 • Fonalvirágok anyák napjára

  Kisgyerekkel » Kézügyesség

  virágA fonalakból kiválasztom azokat a színeket, amiket használni szeretnék. Ezekből a kívánt mennyiségben körülbelül fél méteres darabokat vágok ollóval. A tapétaragasztót némi vízzel bekeverem, és megvárom, hogy a kívánt állagot elérje. Az alufóliát kisimítva magam elé helyezem, én a sarkaira kavicsokat tettem, hogy ne pödrődjön föl. Elkezdem a fonalakat egyenként a tapétaragasztóba mártogatni, és a fölösleges ragasztót két ujjam segítségével lehúzom róla.

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media