2024. október 12., szombat - Miksa napja

mt

  • Toszkán kenyér

    Konyhában » Péksütemények

    Toszkán kenyérAkik szeretik az olaszos ízeket, és néha-néha vágynak a megszokott ételek mellett kicsit különlegesebb falatokra, azoknak ajánlom, hogy ugorjanak neki, nem bánják meg. Nagyon finom, laktató fogás egy leves után. A lisztet mély tálba szitáljuk, és összekeverjük a sóval. 1 dl langyos, cukros vízben elkeverjük és felfuttatjuk az élesztőt. 2-2,5 dl langyos vízzel és 4 evőkanál olajjal együtt a liszthez adjuk, majd jól kidagasztjuk. Inkább lágy, ragacsos, semmint kemény tésztára van szükségünk.
  • Fonott kalács

    Konyhában » Péksütemények

    KalácsSok gyermek és felnőtt kedvence; vajazva, lekvárral és egy bögre kakaóval fogyasszuk. Az elkészítés menete: A 3 dkg (1 csomag) instant élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, 1 csomag vaníliás cukrot, tojást, vajat, citrom reszelt héjját, cukrot, pici sót. Összedolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk. Három részre szedve fonatot készítünk belőle. Tetejét tojással vagy cukros tejjel megkenjük. 180 fokon pirosra sütjük.
  • Kalács

    Konyhában » Péksütemények

    Kalács4 dl meleg tejbe belekeverek 5 ek cukrot és az élesztőt. Várok egy kicsit még felfut. Másik edényben a maradék fél deci tejjel elkeverem a kakaót és a 2 ek cukrot. Félreteszem. Egy másik nagy tálban összedolgozom a lisztet, tojást, olajat, sót. Hozzáöntöm az élesztős tejet és jól összegyúrom, megdagasztom, majd fél órát letakarva, meleg helyen pihenni, kelni hagyjuk, majd az egyik 2 részre osztva a tésztát, az egyikhez hozzádolgozzuk a kakaós keveréket.
  • Cukros briós recept

    Konyhában » Péksütemények

    Cukros briós receptA tejet meglangyosítom, majd egy csipet sóval, egy teáskanálnyi cukorral, valamint az élesztővel felfuttatjuk. Amíg ez készül a többi hozzávalót jól összekeverjük. Ha az élesztős tejcsink felfutott, belekeverjük a már összekevert hozzávalókhoz, és körülbelül 10 percig dagasztjuk.
  • Mazsolás briós

    Konyhában » Péksütemények

    Mazsolás briósAz élesztőt kevés langyos, kicsit megcukrozott tejbe felfuttatom. Egy másik edénybe teszem a száraz hozzávalókat, kis halmot képezek belőlük, és a halom közepébe kis mélyedést készítek. Ebbe a mélyedésbe teszem az összes nedves hozzávalót, a felfuttatott élesztővel együtt.  Összegyúrom a hozzávalókat, letakarom, meleg helyre teszem pihentetni, kelni úgy fél órát. Kelés után kis darabokat vágok a tésztából, azt hosszúra sodrom, és csigavonalban feltekerem.
  • Zsömle

    Konyhában » Péksütemények

    ZsömleHa van otthon kenyérsütőnk, akkor igazából nincs sok dolgunk. Összedogozzuk a tésztát a kenyérsütőben, majd egy órát pihenni, kelni hagyjuk. Ha nincs ilyen eszközünk akkor bizony a két kezünk erejére lesz szükség! Miután pihet a tészta, kis tenyérnyi gombócokra szedem szét, és hideg sütőben 180-200 fokon elkezdem sütni kb 25-30 percig, amég aranybarna nem lesz. Sütés közben spiccelhetünk rá vizet.

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media