-
Toszkán kenyér
Konyhában » Péksütemények
Akik szeretik az olaszos ízeket, és néha-néha vágynak a megszokott ételek mellett kicsit különlegesebb falatokra, azoknak ajánlom, hogy ugorjanak neki, nem bánják meg. Nagyon finom, laktató fogás egy leves után. A lisztet mély tálba szitáljuk, és összekeverjük a sóval. 1 dl langyos, cukros vízben elkeverjük és felfuttatjuk az élesztőt. 2-2,5 dl langyos vízzel és 4 evőkanál olajjal együtt a liszthez adjuk, majd jól kidagasztjuk. Inkább lágy, ragacsos, semmint kemény tésztára van szükségünk. -
Fonott kalács
Konyhában » Péksütemények
Sok gyermek és felnőtt kedvence; vajazva, lekvárral és egy bögre kakaóval fogyasszuk. Az elkészítés menete: A 3 dkg (1 csomag) instant élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, 1 csomag vaníliás cukrot, tojást, vajat, citrom reszelt héjját, cukrot, pici sót. Összedolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk. Három részre szedve fonatot készítünk belőle. Tetejét tojással vagy cukros tejjel megkenjük. 180 fokon pirosra sütjük.
-
Kalács
Konyhában » Péksütemények
4 dl meleg tejbe belekeverek 5 ek cukrot és az élesztőt. Várok egy kicsit még felfut. Másik edényben a maradék fél deci tejjel elkeverem a kakaót és a 2 ek cukrot. Félreteszem. Egy másik nagy tálban összedolgozom a lisztet, tojást, olajat, sót. Hozzáöntöm az élesztős tejet és jól összegyúrom, megdagasztom, majd fél órát letakarva, meleg helyen pihenni, kelni hagyjuk, majd az egyik 2 részre osztva a tésztát, az egyikhez hozzádolgozzuk a kakaós keveréket. -
Cukros briós recept
Konyhában » Péksütemények
A tejet meglangyosítom, majd egy csipet sóval, egy teáskanálnyi cukorral, valamint az élesztővel felfuttatjuk. Amíg ez készül a többi hozzávalót jól összekeverjük. Ha az élesztős tejcsink felfutott, belekeverjük a már összekevert hozzávalókhoz, és körülbelül 10 percig dagasztjuk.
-
Mazsolás briós
Konyhában » Péksütemények
Az élesztőt kevés langyos, kicsit megcukrozott tejbe felfuttatom. Egy másik edénybe teszem a száraz hozzávalókat, kis halmot képezek belőlük, és a halom közepébe kis mélyedést készítek. Ebbe a mélyedésbe teszem az összes nedves hozzávalót, a felfuttatott élesztővel együtt. Összegyúrom a hozzávalókat, letakarom, meleg helyre teszem pihentetni, kelni úgy fél órát. Kelés után kis darabokat vágok a tésztából, azt hosszúra sodrom, és csigavonalban feltekerem.
-
Zsömle
Konyhában » Péksütemények
Ha van otthon kenyérsütőnk, akkor igazából nincs sok dolgunk. Összedogozzuk a tésztát a kenyérsütőben, majd egy órát pihenni, kelni hagyjuk. Ha nincs ilyen eszközünk akkor bizony a két kezünk erejére lesz szükség! Miután pihet a tészta, kis tenyérnyi gombócokra szedem szét, és hideg sütőben 180-200 fokon elkezdem sütni kb 25-30 percig, amég aranybarna nem lesz. Sütés közben spiccelhetünk rá vizet.