2024. október 12., szombat - Miksa napja

mt

  • Cseresznye dzsem recept

    Konyhában » Lekvárok

    Cseresznye dzsem receptA megmosott cseresznyét kimagozom, a cukorral, sitromlével együtt fazékba teszem, és botmixerrel pépesítem. A cseresznyepépet felforralom, óvatosan rászórom a zselésítő anyagot (én a közértben kapható lekvárzselét használtam). Folyamatosan kevergetem, majd 3-5 percig hagyom forrni a kész dzsemet. Még forrón a sterilizált üvegekbe töltöm.
  • Barack lekvár

    Konyhában » Lekvárok

    Barack lekvárA barackmagokat ne dobjátok ki, hanem szárítsátok meg kicsit, és törjétek meg. A kemény házban lapuló magocskákból naponta 5 testsúlykilogrammonként 1 szemet megehettek. Nagyszerű természetes B17 vitamin forrás, ami a rák megelőzésére kiváló. Rákos betegek ennek a mennyiségnek a többszörösét is megehetik.
  • Eper lekvár és eper szörp recept egyben

    Konyhában » Lekvárok

    Eper lekvár receptAz epreket alaposan megmossuk, és a szárakat eltávolítjuk. Az epren található hibás részeket kivágjuk. A megmosott epreket lábasba tesszük, és a gyümölcs súlyához képest  40%-nak megfelelő cukrot adunk hozzá. Összetörjük az epreket - én krumplinyomóval szoktam, de nem teljesen pépesre, csak a szemeket kenyérre tehető nagyságú darabokra nyomkodom.
  • Kökény lekvár

    Konyhában » Lekvárok

    Kökény lekvárKéső ősi időszakban is bátran szedhető még a kökény. Ilyenkor talán még könnyebb leszedni, hiszed a dércsípte levelek már lehullottak, és csak a zamatos gyümölcs maradt a bokrokon. Sokan fanyalognak a kökény "szájösszehúzó" aromája miatt, de a lekvárban ez a hatás nem, vagy csak minimálisan érezhető, úgyhogy emiatt nem érdemes kihagyni ezt a különlegességet.

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media