-
Cseresznye dzsem recept
Konyhában » Lekvárok
A megmosott cseresznyét kimagozom, a cukorral, sitromlével együtt fazékba teszem, és botmixerrel pépesítem. A cseresznyepépet felforralom, óvatosan rászórom a zselésítő anyagot (én a közértben kapható lekvárzselét használtam). Folyamatosan kevergetem, majd 3-5 percig hagyom forrni a kész dzsemet. Még forrón a sterilizált üvegekbe töltöm. -
Barack lekvár
Konyhában » Lekvárok
A barackmagokat ne dobjátok ki, hanem szárítsátok meg kicsit, és törjétek meg. A kemény házban lapuló magocskákból naponta 5 testsúlykilogrammonként 1 szemet megehettek. Nagyszerű természetes B17 vitamin forrás, ami a rák megelőzésére kiváló. Rákos betegek ennek a mennyiségnek a többszörösét is megehetik.
-
Eper lekvár és eper szörp recept egyben
Konyhában » Lekvárok
Az epreket alaposan megmossuk, és a szárakat eltávolítjuk. Az epren található hibás részeket kivágjuk. A megmosott epreket lábasba tesszük, és a gyümölcs súlyához képest 40%-nak megfelelő cukrot adunk hozzá. Összetörjük az epreket - én krumplinyomóval szoktam, de nem teljesen pépesre, csak a szemeket kenyérre tehető nagyságú darabokra nyomkodom. -
Kökény lekvár
Konyhában » Lekvárok
Késő ősi időszakban is bátran szedhető még a kökény. Ilyenkor talán még könnyebb leszedni, hiszed a dércsípte levelek már lehullottak, és csak a zamatos gyümölcs maradt a bokrokon. Sokan fanyalognak a kökény "szájösszehúzó" aromája miatt, de a lekvárban ez a hatás nem, vagy csak minimálisan érezhető, úgyhogy emiatt nem érdemes kihagyni ezt a különlegességet.