2024. szeptember 19., csütörtök - Vilhelmina napja

mt

Eper lekvár és eper szörp recept egyben

Eper lekvár recept
Eper lekvár
és eper szörp recept
egyben

Hozzávalók:
  • Friss eper,
  • cukor,
  • zselésítő szer.

Az elkészítés menete:

Az epreket alaposan megmossuk, és a szárakat eltávolítjuk. Az epren található hibás részeket kivágjuk.

A megmosott epreket lábasba tesszük, és a gyümölcs súlyához képest  40%-nak megfelelő cukrot adunk hozzá. Összetörjük az epreket - én krumplinyomóval szoktam, de nem teljesen pépesre, csak a szemeket kenyérre tehető nagyságú darabokra nyomkodom.

Közepes lángon főzni kezdem. Ha már forr, és túl sok leve lenne, akkor a levéből egy kicsit leszűrök - nagy szűrőt nyomok a rotyogó masszába, és a szűrőből kanalazom ki a szörpöt, amit azonnal steril üvegbe teszek, lezárom és fejjel lefordítva hagyom kihűlni. Ez idő alatt az összetört eperszemek is megfőnek, lassan kész a lekvárom.

A zselésítő anyagot ici-pici vízben feloldom, és a megmaradt epermasszához öntöm. 1-3 percig hagyom rotyogni, természetesen állandó kevergetés mellett, majd elzárom a tűzet az edény alatt, és az eperlekvárt kis üvegekbe szedem, és azokat is jól lezárva fejjel lefelé hagyom kihűlni.

Ha már az összes üveg kihűlt, érdemes alaposan megmosni, hiszen óhatatlanul is mellécsorog egy kis ragacsos lé, aztán szépen sorba elteszem alkalmasabb időre.

Az eperlekvár így szépen eláll, de félősebbek tehetnek bele egy kevés nátrium-benzoátot a biztonság kedvéért.

A mennyiségek pedig nekem a következők voltak-lettek természetesen csak körülbelül:

2,5 kg eper + 1 kg cukor + 1 tasak Jam fix = 2 x 7,2 dl szörp + 4 x 3 dl lekvár.

Aki persze a szörpöt édesebben szereti, akkor tehet bele több cukrot, aki pedig savanyúbban, az egy pici citromsavat. Mert ugye tudjuk: Ízlések és pofonok...

Jó munkát, jó étvágyat kívánok!

Feltöltötte: Adrienn. Köszönet érte.
Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media