-
Diótej, mandulatej
Konyhában » Italok
Az elkészítés menete: Diótej: A vanília kivonaton kívül az összes hozzávalót tegyük egy közepes méretű turmixolóedénybe, öntsük föl 1 csésze vízzel, majd alaposan turmixoljuk krémes állagúra. Adjuk hozzá a többi vizet, és keverjük egyenletesre. Majd vegyünk el belőle 1 dl-t, és azt forraljuk fel a vanília kivonattal. Ha kihűlt, keverjük a már elkészített, krémes diótejünkhöz, ezzel tegyük ízletesebbé. Ha valaki édesebben szereti, nyugodtan tehet bele több mézet.
-
Forró csoki
Konyhában » Italok
Húsvét után vagyunk, és az éléskamra felső polca tele van csokinyuszival, csokicsibével és csokitojással. Eszembe jutott, hogy csinálok egy sütit, aminek a tetejére csinálok belőle csokimázat. Semmi mást nem tettem, csak gőz fölött megolvasztottam egy adag csokit, és a süti tetejére öntöttem. Az pedig szépen megszilárdult. Egy picit viszont túlméreteztem a dolgot, és maradt a tálban egy nagy adag olvadt csoki. Innen jött az ötlet: vacsora után igyunk forró csokit! Elővettem a jobb minőségű csokifigurából egyet-kettőt, és nekiláttam.
-
Immunerősítő homoktövis szörp
Konyhában » Italok
A homoktövis jellemzői: C-vitaminban igen gazdag, az egyik legideálisabb vitamin pótló. Almasavat, flavonoidokat, zsíros olajokat bőven tartalmaz. Növeli szervezetünk védekező képességét, jelentős immunerősítő. Gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a meghűléses, influenzás megbetegedések gyors gyógyulásában. E-vitamin tartalmának köszönhetően a száraz, berepedezett bőr kezelésére alkalmas. Fertőző betegségek alatt, műtétek után segít a gyors regenerálódásban, felépülésben.
-
Hagymából tea köhögésre
Konyhában » Italok
Egy-két fej közepes hagymát megtisztítok a külső, koszos héjától, de nem veszem le az összes barna réteget róla, csak azt, ami nagyon koszos. A megmaradt, barna hagymahéjat egy másik edénybe szedem, majd egy liter vízben fölteszem főni. Közben egy másik edényben 3 ek cukrot karamellizálni kezdek. Ha a tea már elég sötét, akkor lassan rámerem a karamellára, felolvasztva azt.
-
Répa ital frissen
Konyhában » Italok
A répát megmosom, megtisztítom, lereszelem, majd a turmixgépbe teszem. Az almát megmosom, meghámozom, eltávolítom a magházat és a gyümölcshúst a turmixgépbe kockázom a répára. A narancsot is megmosom, majd meghámozom, eltávolítom a fehér héját is, majd azt is a turmixgépbe teszem. Kevés vízzel felöntöm, belefacsarom a citrom levét, és mézet adok hozzá, úgy 2 evőkanállal. Az egészet simára turmixolom, majd a sűrű gyümölcspépet kedvem szerint hígítom.
-
Alma juice
Konyhában » Italok
Mi a télére eltett almáknak már az utolsó darabjait használjuk föl. Sok közülük már igen fonnyadt, hibás, foltos. Érthető, hiszen egész télen a szebbeket válogattuk. most összeszedtem egy fél kosárnyi kevésbé tetszőt, és nekiláttam alma juice-t gyártani. Igen nagy sikerem volt! Az elkészítés menete: Az almákat alaposan megmostam, és olyan cikkekre vágtam, hogy a gyümölcscentrifuga nyílásán éppen beférjen. Semmi mást nem csináltam, csak az összesnek a levét kicentrifugáztam!
-
Must - alkoholmentes
Konyhában » Italok
Készítsünk gyorsan egy kellemes üdítőitalt, cukor hozzáadása nélkül. Gyerekeknek akár ásványvízzel hígítva is adhatjuk. A szőlőfürtöt alaposan megmosom, lecsöpögtetem, és a fürtöt szemekre szedem. Ha rendelkezünk gyümölcscentrifugával, akkor szinte semmi dolgunk nincs, mint a szőlőt szemeket beledobálni a masinába.
-
Bodzaszörp bogyóból
Konyhában » Italok
A bodza bogyóját alaposan megmosom, és egy turmixtálba teszem a leszedett bogyókat, szár nélkül. Kevés vízzel felöntöm, és összeturmixolom. A turmixolt, sűrű bodzalevet ízlés szerint hígítom, édesítem, majd citromlével kicsit savanyítom. A kész bodzaszörpöt poharakba szűröm. A finom üdítő azonnal fogyasztható.
-
Levendula tea
Konyhában » Italok
2 teáskanálnyi levendulavirágot öntsünk le egy csészényi forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. (Ha van otthon kéznél teatojás, akkor nyugodtan használjuk.) Hagyjuk hűlni kicsit, majd mézzel ízesítve fogyasszuk. Fontos, hogy az ázási idő alatt a teavizet fedjük le, hogy az értékes illóanyagok ne tudjanak távozni.
-
Barack turmix
Konyhában » Italok
A barackokat megmosom, meghámozom, a húsát a magtól elválasztom. A gyümölcshúst felkockázom és turmixtálba teszem. Felöntöm narancslével, és néhány másodpercig turmixolom. Felöntöm vízzel és mézzel édesítem. TIPP: Ha nincs otthon narancslé, tisztított narancsot is turmixolhatunk az italba. Ha valakit a rostok zavarnak, le is szűrheti.
-
Házi készítésű szörp meggyből
Konyhában » Italok
Készítsünk otthonunkban meggyszörpöt, sokkal egészségesebb, finomabb, mint a bolti. A meggyszezonnak ugyan már régen vége, de a gán maradt, mostanra mézédes meggy kiváló szörpkészítésre. A meggyet megmosom, egy nagy tálba teszem és kimagozom. A kimagozott meggyet botturmixszal simára turmixolom. Édesítem, hígítom, és már isszuk is.
-
Levendula szörp
Konyhában » Italok
A levendula virágokat beáztatom egy tál hideg vízbe, literenként 2 teáskanálnyi citromsavat adok hozzá. Egy egész napig állni hagyom. Másnap az egészet megfelelő főzőedénybe helyezem és felforralom. A felforrt szörp tetejéről a levendula virágok nagy részét szűrővel leszedem.Hozzáadom a cukrot és felforralom. Én literenként fél kiló cukrot használok, de aki édesebben szereti, tehet többet is.