2024. október 12., szombat - Miksa napja

mt

Bodzaszörp, ahogy én csinálom

bodza

Bodzaszörp frissen

Hozzávalók:

  • 2-3 friss bodzavirág,
  • 3 ek cukor,
  • 3 ek cirtomlé,
  • 1 karika friss citrom
  • 1,5 l víz.

Bodzaszörp palackban

Hozzávalók:

  • 30 friss bodzavirág,
  • 2 kg cukor,
  • 2 cirtom,
  • 2 ek citromsav,
  • 1 kk Na-benzoát.

Az elkészítés menete:

A cukorból, citromléből, citromból és vízből limonádét csinálok, majd bele áztatom a bodzafürtöket.

15-20 percig állni hagyom, majd leszűrve, jégkockával poharakba töltöm.

Tipp:

  • A bodzát felhasználás előtt nem érdemes megmosni, mert az értékes virágporokat öblítjük le róla.
  • A tetves, bogaras bodzafürtöket ne használjuk fel. Dobjuk ki, vagy inkább le se szedjük.
  • A bodzaszörp bekeverése elkészítése után érdemes az egészet egyszerre leszűrni.

Készíthetünk több hétre előre is bodzaszörpöt, ami sűrű, szirupszerű, hígítani lehet vízzel.

Ekkor 2 kilogramm kristálycukrot 2 liter vízzel felforralok (szirup lesz belőle). Hagyom teljesen kihűlni, 2 ek citromsavat keverek hozzá, belekarikázok két egész citromot, majd beleáztatok kb 20 fürt közepes nagyságú bodzavirágot. Egy hétig állni hagyom, de minden reggel és este megkeverem. A hét végén 1 kk Na-benzoátot keverek hozzá, leszűröm és palackokba zárva tárolom. Így nagyon sokáig eláll.

Bodzaszörp télére:

Idén először próbálkoztam télére eltenni bodzaszörpöt, és igyekeztem tartósítószer-mentesen. Leírom, hogy csináltam:

  1. 30-40 bodzavirágot beáztattam egy éjszakára 5 liter vízben úgy, hogy a tetejére tányért tettem, hogy ne jöjjön kia víz alól a virág.
  2. Áztatáskor már hozzáadtam 1 dl citromlevet és egy evőkanál citromsavat. (Menet közben a citromsavam elfogyott, így azt borkősavval pótoltam. Nem lett rossz.)
  3. Másnap átmozgattam az egészet, és leszűrtem.
  4. Összesen két kg cukrot tettem hozzá, mert azt szeretném, hogy ne egy édes limonádé legyen, hanem kiérződjön a bodza íze.
  5. Belevagdostam két marék friss mentalevelet, és felforraltam, majd 10 percig forraltam.
  6. Egy tölcsérbe szűrőt tettem, és frissen fertőtlenített üvegekbe szűrtem a forró szörpöt.
  7. Jól lezártam, és feje tetejére fordítva hagytam kihűlni.
  8. Felcímkézve a kamrába tettem, hogy később, akár a tél folyamán is megihassuk.
Ha valaki nem bízik benne, hogy így eláll - én is tesztelem a dolgot, de lekvároknál kitűnően működött eddig -, az tehet bele egy kis Na-benzoátot a legvégén.

Egészségetekre!

ALLERGIÁSOK FIGYELMÉBE AJÁNLOM, HOGY EZ AZ ÉTEL:

Tejmentes
Tojásmentes
Gluténmentes

Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media