-
Rakott kel (10 hónapos kortól)
Konyhában » Bébiételek
A hagymákat megtisztítjuk és a olajon megdinszteljük. Figyeljünk arra, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg, mert akkor keserű lesz az íze. A darált húst rátesszük, picit sózzuk, és puhára pároljuk a húst is. A káposztát annyi vízben, hogy ellepje, puhára főzünk, majd leveleire szedjük. Tűzálló edény alját olajjal megkenjük, majd egy réteg káposzta levelet teszünk rá. A káposztalevélre egy réteg húst rétegzünk, amit ismét káposzta követ.
-
Reggeli müzli
Konyhában » Bébiételek
Előkészítek egy magasabb falú edényt, kisebb jénai tála. Alulra beleszórom a müzlit, ráöntöm a tejet, amennyit a müzli kíván. Ráreszelem az almákat, rászórom a darált diót. Rácsorgatom a kanál mézet, és kis karikákra rászeletelem a banánt. Ezt a gyerekek jól összekeverik, forgatják és már ehetik is!
-
Tejbepapi 10 hónapos kortól
Konyhában » Bébiételek
A vizet feltesszük főni. Beleaprítjuk a fél banánt, ettől lesz kellemes édeskés a bébipapink. Beleszórjuk a kukoricadarát, majd forrástól számított 5 percig, folyamatos kavargatás mellett főzzük. Ha a kukoricadara megpuhult, levesszük a tűzről. Megvárjuk, hogy picit visszahüljön, hogy a tápi vitamin tartalmát ne ölje meg azonnal.
-
Receptek 10 hónapos kortól
Konyhában » Bébiételek
Ebben a korban már elsősorban nem az a kérdés, hogy mit főzzünk a babának ebédre, hiszen szinte már mindent ehet, amit mi is. Most már ehet kenyeret és tésztaféléket, és főtt tojást (ha nincs a családban allergia). 1 éves kortól ehet tükörtojást is akár. A kenyerekről fontos tudni, hogy a babának még a fehérlisztre is szüksége van, ezért ne csak teljes kiőrlésűt adjunk neki, de kapjon feltétlenül ilyet is, hogy megkedvelje az ízét!
-
Milyen alapanyagokat válasszunk?
Konyhában » Bébiételek
Manapság már köztudott, hogy a "friss" zöldségek, gyümölcsök többségét vegyszerrel kezelik. Egyrészt a kertben a kártevők ellen permetezik, másrészt a külföldről hozott árut sok esetben éretlenül szedik le és mesterséges anyagokkal érlelik vagy ezekkel tartósítják, hogy kibírja az utat az üzletek polcaiig. Jó lenne magunkat és gyermekünket megóvni a feleslegesen káros anyagoktól, mérgektől, ezért manapság egyre nagyobb az igény a biotermékek iránt, amelyek hazai termelésűek és nem kezelték őket vegyszerekkel, egyáltalán nem permetezték, vagy természetes anyagokkal (pl. fahamu) védték meg a kártevők ellen.
-
8-10. hónapos babának
Konyhában » Bébiételek
1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát olajban megpirítunk, hozzáadunk fél kiló darált húst és kevés tengeri sót, így pároljuk puhára a husit. 1 fej kelkáposztát vagy kínai kelt vízben leveleire szedve puhára főzünk. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal vagy olajjal, lefektetünk egy réteg kelkáposztalevelet, majd rá egy réteg husit és így tovább rétegenként haladva, a tetejére tejfelt és sajtot tehetünk.
-
Receptek 7. hónapos babáknak
Konyhában » Bébiételek
A borsó nagyon egészséges a babának, de a héjával együtt nem igazán jó adni, mert puffaszt. Ezért aztán azt javasolják a szakemberek, hogy szedjük le a borsó héját, azaz passzírozzuk át valamilyen megfelelő eszközön (pl. egy kislyukú tésztaszűrőn vagy teaszűrőn). Ez a művelet nagyon macerás, csak ráérős anyukáknak ajánlott. Aki bátor és a babájának nincsenek emésztési gondjai, az nyugodtan megpróbálhatja kapásból héjastól adni a borsót.
-
Receptek 8-10. hónapos babának
Konyhában » Bébiételek
Ebben az életkorban a receptek sokaságának már csak fantáziánk szabhat határt. A baba most már nemcsak pépeset eszik, hanem egyre szívesebben rágcsál. Ezt a fejlődést támogathatjuk, ha egyre kevesebb pépes ételt és egyre több darabosat kap. Uzsonnára adhatunk apróra vágott puha gyümölcsdarabkákat, kölesgolyót, bulátát, párolt borsót, kukoricát, párolt vajbabot.
-
Milánói baba módra - 8 hónapos kortól
Konyhában » Bébiételek
A vöröshagymát kevés olajon megpirítunk, amikor üveges, a darált húst, a paradicsomot, a bazsalikomot, és az apróra vágott cukkinit, valamint a fokhagymát összepároljuk.A kicsi kaphatja a milánói szószt, s ha nincs allergiás a családban, akkor megszórhatjuk neki kevés reszelt sajttal. A maradékot pedig spagettire rátéve mi ehetjük meg. 10 hónapos kortól a pici is kaphatja tésztával a szószt, 8 hónapos kortól csak tojásmentes, durum tésztát javaslok. Nagyon sokfélét lehet kapni a boltokban manapság.
-
Főzelékek, menük - 8 hónapos kortól
Konyhában » Bébiételek
Finomságok a tepsiből [egyet a babának - egyet a mamának] Hozzávalók: 1 közepes brokkoli, 1 cukkíni, 1 padlizsán, 1 csomag újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 közepes burgonya, 2 paradicsom. A zöldségeket megpucolom, folyóvíz alatt megtisztítom. A brokkolit rózsáira szedem, a többi alapanyagot kockázom, illetve karikára vágom. Mindent beleteszek egy mély tepsibe, felöntöm 2 dl leveslével, egy kis olívaolajjal. Az egészet befedem alufóliával, és előmelegített sütőben, kb. 150-170 fokon puhára párolom.
-
Almapüré (6 hónapos kortól)
Konyhában » Bébiételek
Az almát megmossuk, meghámozzuk, és a húsát üvegreszelővel lereszeljük. Kiskanállal kínáljuk. Finnyás gyerekeknek: Ha a gyermek nem fogadja el a nyers almahúst, próbálkozhatunk a sült almával. Ekkor egyszerűen csak meghámozzuk az almát, négy részre vágjuk, és eltávolítjuk a magházat.
-
Főzelékek, menük - 6 hónapos kortól
Konyhában » Bébiételek
Parajfőzelék csirkemájjal A burgonyát (sóban-vízben) megfőzzük. Közben kiengedjük a spenótot, ha mirelit; vagy megfőzzük, ha leveles. Fontos, - akár mirelit, akár friss - hogy a levét kinyomkodjuk felhasználás előtt. Egy kis serpenyőben az apróra zúzott fokhagymát és a kis darabokra vágott májat pirítjuk, majd rászedjük a spenótot és együtt (esetleg egy kis vízzel) tovább pároljuk. A végén a májas parajt a burgonyával pürésítjük.