-
C-vitamin
Pocakkal » Vitamin ABC
Aszkorbinsav: a hexonsav laktonja. Vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület. Képlete: C6H8O6. Teljesen eloxidált formájában elveszti vitaminhatását. Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember és néhány állatfaj nem képes erre.
-
D-vitamin
Pocakkal » Vitamin ABC
Hiánya gyermekekben angolkórt, felnőttekben csontlágyulást okozhat, de az általános tüneteken túl a vesekőképződés veszélye is fennáll. Hipervitaminózisa azt eredményezi, hogy megemelkedik a vér kalcium-szintje, túl sok épül be a csontokba, az érfalakba; növeli az érelmeszesedés kockázatát, növekedési zavarokat okozhat.
-
Kiszolgáltatottabbak az influenzaszezonban a D-vitamin hiányos gyermekek
Pocakkal » Vitamin ABC
Az influenzajárványban veszélyeztetettebbek a D-vitamin hiányban szenvedő gyermekek. Kutatások bizonyítják, hogy a “napfényvitamin” igazoltan befolyásolja a szervezet védekezőképességét, és a vírusfertőzések esetében az ellenanyag termelését. Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kevésbé fogékonyak az egyes típusú cukorbetegségre, az allergiás megbetegedésekre és az asztmára is.
-
Az A-vitamin
Pocakkal » Vitamin ABC
Zsírban oldódó vitaminok közé sorolhatjuk. Sokan retinolnak hívják, mert a szem ideghártyájának (retina) megfelelő működéséhez, a jó látáshoz létfontosságú. Szervezetünkbe kész vitaminként vagy elővitaminként (béta-karotin) is bekerülhet. A béta-karotin két A-vitamin molekulából áll. Csak a bélben alakul át A-vitaminná.
-
D-vitaminnal a köhögés ellen
Pocakkal » Vitamin ABC
A napfényvitamin is segíthet a gyermekeknek betegség nélkül átvészelni a telet. A felsőlégúti megbetegedések elleni és az influenzajárványra való felkészülésben is nagy segítség, ha a szülők ügyelnek gyerekeik megfelelő D-vitamin ellátottságára. A napfényvitamin ráadásul az első években az immunrendszer védekezőképességének kialakításában is kulcsszerepet játszik.
-
A vénasszonyok elviszik magukkal a D-vitaminunkat
Pocakkal » Vitamin ABC
Az ősz utolsó napfényes időszaka hagyományosan a vénasszonyok nyara: ilyenkor érik a gyerekeket az utolsó D-vitamint termelő napsugarak. Az ezt követő hideg és borús idő beköszöntével mindenképpen gondoskodni kell a kieső "napfényvitamin" folyamatos pótlásáról, ami segíthet számos súlyos betegség megelőzésében. Megfelelő D-vitamin szinttel nagyobb eséllyel kerülhető el az influenza megbetegedés, és a csontok is jobban erősödnek.
-
P-vitamin
Pocakkal » Vitamin ABC
A rutin (más néven citrin) a bioflavonoidok közé tartozó sárga festékanyag, a flavon vegyülete. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal nem gyógyíthatók, de citromlé vagy paprikakivonat adására javulnak. A P-vitamint a paprikából sikerült kivonni. Ez az anyag csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét (permeabilitását), innen az elnevezése is. A P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket.
-
Magzatvédő vitamin
Pocakkal » Vitamin ABC
Az embrionális fejlődés során a külső csíralemez csővé formálódik – ez az idegrendszer kialakulásának első lépése, mely az egészen korai embrionális időszakban, a terhesség 21-29. napja között zajlik. Ennek a folyamatnak a zavara a velőcső-záródási rendellenesség. Leggyakoribb megnyilvánulási formái: spina bifida (nyitott gerinc), anencephalia (koponyahiány), és az encephalokele (agysérv).
-
E-vitamin
Pocakkal » Vitamin ABC
Az emberben a tokoferol hatása kevéssé ismert, hiánya nem okoz jellemző tüneteket. A tokoferolok könnyen oxidálódnak, miközben antioxidáns hatást fejtenek ki, így megakadályozzák a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját. Biológiailag a D-alfa-tokoferol a leghatásosabb. Gyulladásgátló hatása is ismert. Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, a hús, a máj és a tojás.
-
Kismamáknak az ásványi anyagokról és vitaminokról
Pocakkal » Vitamin ABC
Bizonyos ásványi anyagokból és vitaminokból egy kismamának a korábbinál többet kell fogyasztania ahhoz, hogy szervezete képes legyen alkalmazkodni a megváltozott állapothoz és segíthesse gyermeke növekedését.
-
B-vitamin
Pocakkal » Vitamin ABC
B1-vitamin, Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a szénhidrát-anyagcserében, miután a piroszőlősav dekarboxilezését végző enzim koenzimje, energiát generál, segíti a szénhidrátok elégetését, valamint létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer, az izmok és a szív normális működésében.
-
H-vitamin (Biotin)
Pocakkal » Vitamin ABC
Vízben oldódó vitamin. Nevezik még biotinnak is. A bélflóra termel annyit belőle, hogy a szervezet egészséges működéshez szükséges fehérje-, szénhidrát-, koleszterin- és aminosav-anyagcseréd meg legyen. Funkcióját tekintve az energiatermeléshez elengedhetetlen, és a nemi hormonok termelésében is nélkülözhetetlen szerepe van. A hámszövet (bőr és a haj) védelmét, egészségét biztosítja.