2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

H-vitamin (Biotin)

Vízben oldódó vitamin. Nevezik még biotinnak is. A bélflóra termel annyit belőle, hogy a szervezet egészséges működéshez szükséges fehérje-, szénhidrát-, koleszterin- és aminosav-anyagcseréd meg legyen.

dió

Funkcióját tekintve az energiatermeléshez elengedhetetlen, és a nemi hormonok termelésében is nélkülözhetetlen szerepe van. A hámszövet (bőr és a haj) védelmét, egészségét biztosítja. Fontos enzimje baktériumoknak és élesztőgombáknak. Hiányában csökken a bőr, a hámszövet ellenálló képessége, gyulladások alakulhatnak ki, előfordulhat, hogy hiányában gerincvelői bántalmak lépnek föl.

H-vitamin források

Sörélesztő, élesztőkivonat (ez meggátolja az őszölés kialakulását is), máj, vese, tojássárgája, karfiol, gombafélék, hüvelyesek, olajos magvak, hántolatlan búza, barna rizs, tejtermékek. felszívódását az alkohol és az anytibiotikumok gátolják.

Napi ajánlott bevitel: 0,1 és 2 mg között, de mint ahogy erről a vitaminról is keveset tudunk, így a napi minimális bevitelt is nehezen lehet meghatározni.

H-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek föl: Fáradtság, fásultság, depresszió, vörös bőrkiütés, bőrszárazság, émelygés, haj elvékonyodása, haj elszíntelenedése.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media