A vénasszonyok elviszik magukkal a D-vitaminunkat
Ősszel fontos megkezdeni a gyermekek "napfényvitaminjának" folyamatos pótlását
Az ősz utolsó napfényes időszaka hagyományosan a vénasszonyok nyara: ilyenkor érik a gyerekeket az utolsó D-vitamint termelő napsugarak. Az ezt követő hideg és borús idő beköszöntével mindenképpen gondoskodni kell a kieső "napfényvitamin" folyamatos pótlásáról, ami segíthet számos súlyos betegség megelőzésében. Megfelelő D-vitamin szinttel nagyobb eséllyel kerülhető el az influenza megbetegedés, és a csontok is jobban erősödnek.
Egy, a napokban közölt országos felmérés szerint tízből kilenc felnőtt D-vitamin hiányos a tél végére. A gyermekek esetében sem jobb a helyzet, sőt. A kisebbek az őszi-téli időszakban a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá.*
Dr. Szabó András professzor, a D-vitamin egyik legnevesebb hazai szakértője, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója kiemelte:„a D-vitamin-hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a súlyosabb betegséggel kezelt gyermekek esetében a D-vitamin-hiány jóval gyakoribb az átlagosnál“.
Az őszi-téli időszakban többféle megoldás létezik a megfelelő D-vitamin-szint fenntartására: például étkezés útján pótolható a napfény csökkenésével "kieső" D-vitamin egy része, de nem a teljes ajánlott napi szükséglet. A máj, a tengeri hal, a tojás mind jó D-vitamin források, de ezekből jelentős mennyiséget – másfél kilogramm májat, fél kiló vadlazacot, vagy 16-18 tojást – kellene naponta fogyasztania a felnőtteknek, hogy elérjék a szükséges szintet. Ugyanakkor a tejben – a köztudattal ellentétben – minimális a D-vitamin tartalom. Bár gyermekek esetében kisebb mennyiség is elégséges, így is aránytalanul nagy adagot kellene fogyasztani nap mint nap ezekből az ételekből az ideális D–vitamin szint eléréséhez (gyakorlatilag minden étkezéshez májat, vagy napi 3-4 tojást).
A gyermekek a felnőttek számára felsorolt élelmiszereknél sokszor szívesebben fogyasztják a D-vitaminnal dúsított gabonapelyheket, gyümölcsleveket, joghurtokat. A fentieken kívül bizonyos tápszerek, babapépek, 1 éves kor felett pedig a junior gyerekitalok biztosítják a csecsemők, kisgyermekek számára a D-vitamin forrást.
* Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága és Nutricomp Bt. kisgyermek tápanyagbeviteli országos reprezentatív kutatás, 2010
A D-vitamin konszenzusról:A D-vitamin-hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok közös konszenzust dolgoztak ki a D-vitamin-hiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjairól. A társaságok szakmai irányelvei mellett ennek a konszenzusnak az eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D-vitamin-hiány megelőzéséhez és kezeléséhez. Emellett szeretné ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség figyelmét a probléma fontosságára.