2022. december 01., csütörtök - Elza napja

mt

A vénasszonyok elviszik magukkal a D-vitaminunkat

2022-09-15 23:30:05 - Adrienn

Ősszel fontos megkezdeni a gyermekek "napfényvitaminjának" folyamatos pótlását

Az ősz utolsó napfényes időszaka hagyományosan a vénasszonyok nyara:  ilyenkor érik a gyerekeket az utolsó D-vitamint termelő napsugarak. Az ezt követő hideg és borús idő beköszöntével mindenképpen gondoskodni kell a kieső "napfényvitamin" folyamatos pótlásáról, ami segíthet számos súlyos betegség megelőzésében. Megfelelő D-vitamin szinttel nagyobb eséllyel kerülhető el az influenza megbetegedés, és a csontok is jobban erősödnek.

Az ősz beköszöntével egyre kevesebb napfény éri a gyermekek szervezetét, ami pedig a D-vitamin termelés egyik fő forrása. Ráadásul kevesen tudják, hogy a naptejek, amelyekkel nyáron gondosan kenjük gyermekünket, a D-vitamint is megszűrik, és jóval kisebb mértékben engedik csak a szervezetbe. Mindezek miatt őszre a gyerekek szervezetéből kiürül a D-vitamin, amelynek folyamatos pótlása kiemelten fontos a gyermekek számára, hiszen fontos szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében. Hiánya számtalan súlyos betegség kialakulásához vezethet, mint például a daganatos megbetegedések vagy a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség.

Egy, a napokban közölt országos felmérés szerint tízből kilenc felnőtt D-vitamin hiányos a tél végére. A gyermekek esetében sem jobb a helyzet, sőt. A kisebbek az őszi-téli időszakban a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá.*

A "vénasszonyok" elviszik magukkal a D-vitaminunkat

Dr. Szabó András professzor, a D-vitamin egyik legnevesebb hazai szakértője, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója kiemelte:„a D-vitamin-hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a súlyosabb betegséggel kezelt gyermekek esetében a D-vitamin-hiány jóval gyakoribb az átlagosnál“.

Az őszi-téli időszakban többféle megoldás létezik a megfelelő D-vitamin-szint fenntartására: például étkezés útján pótolható a napfény csökkenésével "kieső" D-vitamin egy része, de nem a teljes ajánlott napi szükséglet. A máj, a tengeri hal, a tojás mind jó D-vitamin források, de ezekből jelentős mennyiséget – másfél kilogramm májat, fél kiló vadlazacot, vagy 16-18 tojást – kellene naponta fogyasztania a felnőtteknek, hogy elérjék a szükséges szintet. Ugyanakkor a tejben – a köztudattal ellentétben – minimális a D-vitamin tartalom. Bár gyermekek esetében kisebb mennyiség is elégséges, így is aránytalanul nagy adagot kellene fogyasztani nap mint nap ezekből az ételekből az ideális D–vitamin szint eléréséhez (gyakorlatilag minden étkezéshez májat, vagy napi 3-4 tojást).

A gyermekek a felnőttek számára felsorolt élelmiszereknél sokszor szívesebben fogyasztják a D-vitaminnal dúsított gabonapelyheket, gyümölcsleveket, joghurtokat. A fentieken kívül bizonyos tápszerek, babapépek, 1 éves kor felett pedig a junior gyerekitalok biztosítják a csecsemők, kisgyermekek számára a D-vitamin forrást.

* Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága és Nutricomp Bt. kisgyermek tápanyagbeviteli országos reprezentatív kutatás, 2010

A D-vitamin konszenzusról:

A D-vitamin-hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok közös konszenzust dolgoztak ki a D-vitamin-hiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjairól. A társaságok szakmai irányelvei mellett ennek a konszenzusnak az eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D-vitamin-hiány megelőzéséhez és kezeléséhez. Emellett szeretné ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség figyelmét a probléma fontosságára.

Megosztás:
Hozzászólások
 • pannika67
  2013-12-06 19:05:13
  Szülőként mindenből a legjobbat szeretném adni gyermekeimnek, ezért én Vigantol helyett Vita-D Babyt adok a babáimnak, amiben olívaolaj is található, így jó hatásfokkal tud felszívódni a D vitamin.
 • Adrienn
  2013-12-09 07:10:26
  A vigantol is valamilyen olajos csepp nem?
 • pannika67
  2013-12-10 20:56:42
  De igazad van olajos, csak arról nem lehet információt szerezni, hogy milyen olaj is van benn. Barátnőm gyermeke mogyoró allergiás és neki azt javasolta az orvosa, hogy ne a vigantolt használja, mert régebben fel volt rajt tüntetve a mogyoróolaj, manapság meg nem lehet tudni mi van benn.
 • Adrienn
  2013-12-11 11:19:47
  Szerintem, ha a gyártót megkérdezitek, biztosan tud választ adni. Az én fiam is allergiás volt a mogyoróra, de a vigntoltól semmi baja nem volt.
 • pannika67
  2013-12-15 23:18:54
  Örömmel hallom, hogy nálatok nem okoz gondot :) Én azért maradok a Vita-D Babynél, nálunk már bevált, és nyomon tudom követni, hogy a 30 darabból mennyi fogyott.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media