2022. május 26., csütörtök - Evelin, Fülöp napja

mt

A DHA jelentősége a terhességben

2022-03-25 23:28:02 - Adrienn

A DHA jelentősége a terhességben

A DHA (dokozahexaénsav) többszörösen telítetlen zsírsav, amely az omega-3 zsírsavak közé tartozik. Természetes formában a tengeri halak húsában található meg, de táplálék-kiegészítőként is hozzá lehet jutni. Mostanában igen sok mélyreható tanulmány készült hatásainak felderítése érdekében.

Milyen időszakokban lehet kiemelt jelentősége a DHA-nak?

- A terhesség aktív tervezésekor,
- a terhesség teljes ideje alatt,
- a szoptatás időszakában.

Mi a jelentősége a DHA-nak a terhességre való felkészülés időszakában?

Ilyenkor a tápanyagraktárak feltöltése az egyik legfontosabb kérdés. Sokan gondoljuk azt, hogyha nincs semmi tünetem, akkor nincs szükség különösebb odafigyelésre, biztosan beviszek minden fontos táplálékot. A vitamin és nyomelem hiány akkor válik nyilvánvalóvá, amikor tüneteket tapasztalunk. Bizonyos szervek működési zavara olyan fokúvá válhat, hogy zavarhatja mindennapi teendőink elvégzését és közérzetünket.
A látens vitamin és nyomelemhiány esetén a szervezet még igyekszik kompenzálni lehetőségei szerint a működési zavart, ezért még nem jelennek meg a tünetek, viszont olyan esetekben, amikor szervezetünk terhelése megnő, annak megfelelő működése nem biztosított. Ilyen terhelés lehet a terhesség.

A DHA jelentősége a terhességben

Hogyan hat a DHA a szervezetre?

Milyen hatásai vannak a DHA-nak a terhesség első harmadában?
Fogamzás után hamarosan megkezdődik a magzati szervek fejlődése ezért az az ideális, ha már akkor magasabb a nyomelemek, vitaminok – köztük a DHA – szintje, amikor még a nő nem is tudja, hogy állapotos. Az ötödik héten, amikor éppen elmaradt a menstruáció, a magzat már 2 mm nagyságú, kezd kifejlődni a gerince, agya, izmai, csontjai és kezdetleges szíve is.

Az agy a leggyorsabban a terhesség alatt fejlődik. Az agy az a szerv, amely a legtöbb zsírt tartalmazza a szervezetben. Nagy mennyiségben tartalmazza a DHA-t.

Ne felejtsük el, hogy a magzat teljesen az anyától szerzi be az összes tápanyagot a gyors fejlődéshez, így a DHA-t is, ami a terhesség utolsó harmadában még gyorsabban épül be a májba, az agyba, ideghártyába. 1 Az terhesség alatt az anya DHA raktárai gyorsan csökkennek, mert nagy mennyiségben kerül a fejlődő magzathoz. Csak fél év múlva kezdi megközelíteni a terhesség előtti szintet.2

A DHA jelentősége szülés után

Születés után a gyermek az anyatejből veszi magához a DHA-t. A női tej 30-szor többet tartalmaz ebből a tápanyagból, mint más emlősöké, amennyiben az anya táplálkozása megfelelő. A későbbiekben bizonyos halak, tej, hús és tojás fogyasztása, de az utóbbiak DHA tartalma függ az állatok takarmányának a DHA tartalmától.

Terhességi és gyermekágyi depresszió

A terhesgondozóban az egyik határterületi kérdés a hangulati zavarok. Érdeklődésre tarthatnak számot azok a vizsgálatok, melyek a gyermekágyi depresszió kialakulásának megelőzésével foglalkoznak a DHA-val kapcsolatosan.3

Elég DHA jut-e a kismama szervezetébe, ha vegyesen táplálkozik?

Ha felmérést végeznénk, hogy melyik kismama mit tart egészséges táplálkozásnak, akkor nagy különbségeket találnánk. Ehhez a tényhez hozzájárul az, hogy nem mindig tudjuk azokat a tápanyagokat fogyasztani, melyeket ideálisnak gondolunk. A terhesség kapcsán a szervezet megnövekedett vitamin, nyomelem, ásványi anyag és DHA igényét érdemes olyan készítménnyel biztosítanunk tehát, melynek összetétele fedezi szervezetünk szükségletét.

Referenciák:
1 Clandinin MT, Chappel JE, : Intaruterine fatty acid accretion in human brain : implication for fatty acid requirements. Early Hum Dev 1980 4:121-1292
Smuts CM, Huang M, Mundy D: A Randomized trial of decosahexaenoic acid supplementation during the tird trimester of pregnancy Obstet Gynecol 2003;101 (3) 467-479
polyunsaturated fatty acids related to visual and neural development in breast-fed terms infants? 2001: 532-538, with permission from Elsevier.
3 Reprinted from: the Journal of Affective Disorders 69 (11-3), Hibbeln JR. Seafood consumption, the DHA content of mother’s milk and prevalence rates of postpartum depression: a cross-national, ecological analysis. 2002; 15-29, with permission from Elsevier.

További információk

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media