2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

 • Kisfilmek az amniocentézisről

  Pocakkal » Vizsgálatok

  aminocentézisTaláltam néhány kisfilmet az amniocentézisről, annak mikéntjéről. Fontosnak tartom, hogy a kismamák kellően tájékozottak legyenek, mielőtt eldöntik, hogy részt kívánnak venni egy ilyen vizsgálatban, ezért mindenképpen javaslom a kisfilmek végignézését még azoknak is, akik angolul nem, vagy csak keveset értenek, hiszen igen fontos információkat tudhatnak meg, esetleg rádöbbenhetnek arra, hogy ez a vizsgálat nem is olyan fontos, mint azt ő gondolja, vagy esetleg akinek indokolt az elvégzése az bátorságot meríthet a művelet egyszerűségéből.
 • Vizsgálatok a terhesség alatt

  Pocakkal » Vizsgálatok

  ultrahangTerhesgondozásra a terhesség 26. hetéig havonta, a 34. hétig háromhetente, azon túl pedig hetente egy alkalommal hívnak vissza minden kismamát. Minden alkalommal vérnyomást és testsúlyt mérnek, esetleg innen küldenek vizelet- és vérvizsgálatra. Az orvos minden esetben vizsgálja a méh helyzetét, nagyságát. Ezen vizsgálatok segítségével a terhesség ideje alatt folyamatosan ellenőrzik a kismama, illetve a baba állapotát.
 • Terhességi vizsgálatok az első két hónapban

  Pocakkal » Vizsgálatok

  tesztA terhesség pontos idejét az utolsó menstruáció első napjától számítják. Peteérésed viszont csak a menstruációt követő 14. nap környékén van, és általában ekkor szoktak teherbe esni a nők, így az első két hétben akár játszadozhatsz is a gondolattal, hogy már 1-2 hetes terhes vagy. Azonban nagyon ne éld bele magad, nehogy csalódás érjen.
 • Az AFP vizsgálat már csak a kismamák ijesztgetésére alkalmas

  Pocakkal » Vizsgálatok

  ultrahangA terhességi szűrővizsgálatok egyik fontos eleme a magzati kromoszóma rendellenességek, így például a Down-szindróma kiszűrése. Ennek meghatározására a mai napig a leggyakrabban az AFP vizsgálatot használják, miközben ez a 70-es években bevezetett módszer már alkalmatlan arra, hogy megbízható eredményt adjon.
 • Vizsgálatok a 16-18. héten

  Pocakkal » Vizsgálatok

  pillAz AFP, HbsAg szűrést ebben az időpontban szokták végezni. Ez az a legkorábbi alklom, amikor a gerinc- és egyéb velőcső-záródási rendellenességek, elsősorban a nyitott gerinc (spina bifida) kiszűrhetőek. Az AFP anyai vérből vett szintmérésnek elsődleges célja, hogy ezeket a rendellenességeket kiszűrje.
 • Terhesség alatti vizsgálatok

  Pocakkal » Vizsgálatok

  Terhesség alatti vizsgálatok7-8. hét Az első orvosi vizsgálat. terhesség tényének megállapítása, hüvelyi ultrahang segítségével az embrió megtekintése, szívhang meghallgatása 9-10. hét Beutalással első laborvizsgálat elvégzése: Vizelet- és vérvizsgálat. Vércsoport megállapítása, toxopla pozotivitás vizsgálata, Wasserman-szűrés. Háziorvosi vizsgálat, megjelenés a védőnőnél, kiskönyv kiállítása, fogorvosi vizsgálat.
 • Terhességi vizsgálatok a 12-14. héten

  Pocakkal » Vizsgálatok

  ultrahangEbben az időszakban, a 12. és 14. hét között esedékes az első genetikai vizsgálat elvégzése. Az értékeket elsősorban anyai vérből mérik, majd másodlagosan ultrahangvizsgálattal, megerősítik, alátámasztják, vagy megcáfolják. Mint tudjuk, nagyon sok esetben előfordult már, hogy egyes vizsgálatok eredménye nem hozott pontos eredményt, így mielőtt a rossz számok láttán elrettennénk, érdemes újabb vizsgálatot végeztetni. 2-3 nem kedvező eredmény után kezdhetünk gyanakodni, hogy talán valami nem stimmel, de az első vizsgálat után még semmiképp se.
 • 9-10. heti ultrahang vizsgálat

  Pocakkal » Vizsgálatok

  ultrahangErre az időpontra minden kismama nagyon vár, hiszen eddig csak egy, igazából teljesen felfoghatatlan, tényközlő ultrahang vizsgálaton esett át, és akkor sem azzal volt elfoglalva, hogy a babát figyelje, hanem a terhesség ténye, esetleg a szívhang meghallgatása totálisan más irányba terelte a figyelmét.
 • Ultrahang rövidítések

  Pocakkal » Vizsgálatok

  ultrahangGEST hét - gesztációs, azaz terhességi hét LMP - utolsó menstruáció időpontja GA - LMP szerint számolt hetek száma Average US GA - az ultrahangos mérések szerinti terhességi hét EDD by LMP - szülés dátuma LMP szerint számolva EDD by Ultrasound - szülés dátuma az ultrahang alapján FS - a petezsák átmérője YS - szikhólyag Placenta - méhlepény
 • A Down-kór terhesség alatti szűrése

  Pocakkal » Vizsgálatok

  A Down-kór terhesség alatti szűréseA Down-kór olyan kromoszóma rendellenesség, amely jellemző küllemmel járó értelmi fogyatékosságot okoz. Gyakorisága az anyai életkor előrehaladtával növekszik. A rendellenesség esetleges jelenlétére a magzati kromoszómavizsgálat ad diagnózist, de a magzati sejtek nyerése (magzatvízvétel, illetve magzatburokboholy-vétel) a várandósok 1-2 százalékában terhesség-megszakadást, spontán vetélést okozhat.
 • Down-szűrés

  Pocakkal » Vizsgálatok

  Down-szűrésSzűréssel előzzük meg a bajt! Fiút szeretnétek vagy lányt? Mindegy, csak egészséges legyen! – halljuk számtalanszor családoknál. Gyermekünk egészségéért mindent megteszünk, édesanyaként odafigyelünk táplálkozásunkra, mozgásunkra, a család pedig ránk figyel, óv minket minden nehézségtől, problémától. A fogantatástól az újszülöttkorig számos lehetőség áll a szülők rendelkezésére, hogy megfelelő időben fel tudják ismerni a betegségeket
 • Az amniocentézisről

  Pocakkal » Vizsgálatok

  Az amniocentézisrőlMaga az amniocentézis egy mostanság elterjedőben lévő genetikai vizsgálat, melynek során a magzatvízből vett minta vizsgálatával megállapítják, hogy a születendő gyermek szenved-e valamilyen genetikai betegségtől. A vizsgálat általában indokolt, ha a szűrővizsgálatokon, ultrahang vizsgálaton valamilyen eltérést tapasztal a vizsgáló orvos, illetve ha az anya betöltötte már a 35. életévét, hiszen ezen életkor fölött magasabb a kromoszómabetegségek kockázata, mint 35 éves kor alatt.

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media