2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

9-10. heti ultrahang vizsgálat

Erre az időpontra minden kismama nagyon vár, hiszen eddig csak egy, igazából teljesen felfoghatatlan, tényközlő ultrahang vizsgálaton esett át, és akkor sem azzal volt elfoglalva, hogy a babát figyelje, hanem a terhesség ténye, esetleg a szívhang meghallgatása totálisan más irányba terelte a figyelmét.

Itt az alkalom tehát, hogy alaposan szemügyre vegyük a csodaszép gyermekünket, aki már olyan nagyon hiányzott. Igaz, hogy még csak néhány centiméteres, de olyan nagyon tud hiányozni, már ilyen kicsinek is. Ezért jobb, ha felkészülsz arra, hogy rögzítsd az eseményeket. Jól fog jönni később, hogy vissza tudod hallgatni, hogy mit mondott az orvos, meg otthon alaposan szemügyre veheted a babádat.

Sok helyen van lehetőség arra, hogy az ember vigyen videó kazettát, vagy CD-t, de ezeknek az a hátránya, hogy amit az orvos mond, nem rögzítik, csak amit a készülék érzékel. Jobbnak vélem tehát, ha egy egyszerű kézi kamerával, a monitorra közelítve készítjük a felvételt. Persze mindenképp érdemes arra is figyelni, hogy hol csillan meg a képernyő, hogy otthon ne csak egy agy pacát nézzünk.

ultrahang

Miket is vizsgál az orvos a 9-10. héten:

  • Megméri az embrió méretét, megállapítja, hogy a terhességi kornak megfelelő-e a nagysága.
  • Összeveti a mért adatot az előző vizsgálaton mért nagysággal, és következtetést von le a növekedés üteméről.
  • Ellenőrzi a baba szívműködését. Ki is hangosítja a szívhangot, így a gyors zakatolást így a szülők is hallhatják. Megméri a szívdobogás sebességét.
  • Megerősíti az előző vizsgálat ikerterhességre vonatkozó részét. Megnézi, hogy egy petezsákon belül hány embrió helyezkedik el.
  • Megméri a petezsák méretét is

Mivel az embrió még igen kicsike, nem kizárt, hogy a pontosabb mérés érdekében hüvelyi ultrahangot használ majd az orvos. Ha még nem láttál ilyet, akkor előtte érdemes lelkileg felkészülni a dologra. A szerkezet érzékelő része ugyanis egy rúd, ami erősen hasonlít egy műpéniszhez, és eléggé ironikussá teszi a helyzetet, hogy az orvos először is óvszert húz rá, majd bekeni síkosítóval. Persze mindezt a higiénia érdekében, és a kellemetlen érzés elkerülése miatt teszi, viszont a szerkezet hőmérsékletén nem igazán tud változtatni. Így az kellemetlenül hideg a vizsgálat alatt.

A vizsgálatot követően meg kell majd látogatnod ismét a védőnődet, aki testsúlyt és vérnyomást is mér. Ha valamilyen kérdésed van, vagy bizonytalan vagy valamivel kapcsolatosan, akkor kérdéseidet bátran tedd fel akár a terhesgondozást végző orvosodnak, akár a védőnődnek. Mindketten készséggel fognak válaszolni.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media