2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Amerikából jöttem! Tippeket hoztam a reggeli émelygés leküzdésére!

A reggeli émelygés, hányinger, hányás sok-sok kellemetlen, WC-fölött töltött percet szerezhet neked. Azt elérni ugyan nem tudjuk, hogy ez a terhességi szindróma teljesen eltűnjön, mégis néhány apró praktikával próbálunk szolgálni, amivel kellemesebbé tehetjük ezeket a perceket, vagy bevetésükkel talán megelőzhetjük, hogy a dolgok elfajuljanak.

A jótanácsokat egyenesen az amerikai nagynéni szolgáltatja nekünk, így egy picit bepillanthatunk egy másik földrész szokásaiba, próbálkozásaikba.

sick

1. Mielőtt fölkelnél, majszolj! Még mielőtt felemelnéd a fejed a párnáról, majszolj el egy kekszet. A férjurad biztosan nem fog szemrehányásokat tenni, ha az ágyban próbálsz enni. (Ez tényleg egy tipikus amerikai szokás, ők akkor is esznek az ágyban, ha nem terhesek, Igaz ez a még becsukott szemmel történő evésre is. Csak remélni merem, hogy nem chipszabálásra buzdítják kismamáikat.)

2. Lassan emeld fel a fejed a párnáról! (Ki kellene próbálni, hogy tudjuk, tényleg beválik-e a hányinger ellen, viszont ez tényleg jó tanács, hiszen alapjaiban nem tesz jót, ha egy kismama hirtelen mozdulatokat tesz, tényleg jól teszi, ha pihen, és csak lassan ül fel ébredés után. Ezzel a vérnyomás-ingadozás, hirtelen megszédülés biztosan kiküszöbölhető.)

3. Ne koplalj, de ne is zabálj! Az üres gyomor nem tesz jót sem a babának, sem a mamának. Ha odabent nincs, ami felszívja az állandóan termelődő gyomorsavat, akkor émelyegni kezdesz, és ez akkor is igaz, ha éppen nem vársz babát. A túlevett, hirtelen kitágult gyomor szintén nem kellemes érzés. Ha nagyon kívánsz valamilyen ételt, akkor is meg kell próbálnod mértékletesnek maradnod.

4. Igyál sokat! Végy egy literes üveg szénsavmentes ásványvizet, önts bele kevés gyümölcslevet, de csak ízesítésképpen, és ha émelyegnél, csak igyál egy kortyot. (Itthon az anyukák citromos vizet iszogatnak csak, de miért ne lehetne egy kis baracklevet tenni a vízbe. Amolyan ízes víz lesz belőle, még a cukortartalma miatt sem kell aggódni, mert tényleg csak egy minimális mennyiségű gyümölcslevet kell a vízhez adni, így ettől hízni – úgy gondolom – lehetetlen. Nagyobb gondot jelent az ital cukortartalma a fogakra. A kismamáknak amúgy is különösen oda kell figyelni a szájhigiéniára.)

5. Edd meg, amit kívánsz! (Vagy legalább gondolj valamilyen finom ételre, az hátha megvéd a hányástól.) Persze evés közben azért érdemes a mértékre figyelni, ha nem akarsz a terhességed alatt 20-30 kilókat fölszedni. Ezért ha megkívánnál valamit, akkor csak normál adagot fogyassz el belőle. Nem kell kettő helyett enned, ez egy tévhit. És ha lehet, ne kívánj meg lehetetlent, vagy lehetségest lehetetlen időben.

6. Kerüld a szagokat, használd az illatokat! Ha sikerül olyan parfümöt találni, ami nem émelyít, akkor használd. Ha kedveled a természetes illatokat, akkor csak egyszerűen végy egy citromot, és a héját szagolgasd, ha rosszul éreznéd magad. Persze előtte alaposan mosd meg a permetszerek miatt. Sokan például tömegközlekedési eszközön csak citrommal vagy naranccsal a kezükben képesek utazni, amit egyfolytában szagolgatnak.

7. Ne hordj szűk ruhát! Ha nyomja a hasad a nadrág dereka, akkor eleve kellemetlenül érzed majd magad. Ha gyomrod is préselgeti, akkor rásegítesz a hányingerre, ahelyett, hogy ellene dolgoznál.

Van még 8. és 9. pont is, amit a nagynénim felsorolt, de azok közül egy annyira ellenkeznek a mi szokásainkkal, hogy külön pontba nem venném. (Tipikus amerikai tanács, hogy pakold tele a zsebeidet és a fiókjaidat cukorkával, és eszegesd állandóan… Ehhez nem fűznék hozzá semmit.) Az utolsó pedig annyira egyértelmű, hogy nálunk még az óvodások is betartják, nemhogy a várandós nők. (Mielőtt kilukadna az oldalad: Ne egyél zsírosat, csak könnyű ételt, próbáld ki a diétás kosztot, ha erősen émelyegnél.)

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media