2023. június 04., vasárnap - Bulcsú napja

mt

 • Az óvodai szünet ellen tiltakoznak

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  oviTörvénysértő az egy hónapos nyári szünet az óvodákban – így gondolja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE). Szerintük az intézményeknek nincs joguk ilyen hosszú szünetet tartani, hiszen a költségvetés összesen 251 munkanapot finanszíroz számukra. Azt is aggályosnak tartják, hogy a szülők a sok szabadságolás miatt könnyen elveszthetik munkájukat.
 • Illemtan kicsiknek

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  kölökAz illemtan összes szabályát valószínűleg – sajnos - még mi felnőttek sem ismerjük, alkalmazzuk maradéktalanul. Mégis előbb-utóbb a legfontosabb szabályokra fel kell hívnunk gyermekünk figyelmét. Íme, néhány szabály, amit már a kisgyerekek is meg tudnak tanulni és jól teszik, ha betartják.
 • Gondolatok, törvények az óvodáról

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  paragrafusAzt mondtam régen mindig, hogy egy gyermeknek három éves koráig az Anya mellett a helye. Ez a hitem egészen addig sziklaszilárd volt, amíg saját gyermekeim nem lettek. A saját gyermek nevelése lehetőséget adott a közvetlen megfigyelésre, tapasztalatok gyűjtésére. És bizony el kellett ismernem, hogy egy két és fél éves gyereknek már igenis szüksége van a közösségre. Hiába próbáltam meg mindent megadni, foglalkozni vele, a legfontosabbat nem tudtam neki biztosítani: a barátokat.
 • Óvodaérettség

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  oviA gyerekek nagy többsége 3 éves kora után óvodába kerül. Néhányan ugyan még egy-két évig otthon tartják csemetéiket, hiszen csak az iskola-előkészítő évek a kötelezőek (betöltött 5 éves kor után), de nem ez a jellemző. 3 éves korában a gyermek már igényli a társaságot, rendszeres találkozást, aktív játékot, és az odafigyelt foglalkozást. A szülőnek néha erőpróbáló feladat ezeknek az igényeknek a kielégítése. Pláne, ha az óvodás korú gyermek mellett a háztartásra, kistestvérre, esetleg munkára is figyelnie kell.
 • Nyelvtanulás kisgyerekkorban

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  angolTANULJON? NE TANULJON? Két kérdés, mely a legtöbb kisgyermekes szülőben felmerül, amikor szóba kerül a korai nyelvtanulás témaköre. A döntés nem is olyan nehéz, a titok nyitja, hogy a felmerülő kérdéseinkre megnyugtató, szakértői válaszokat kapjunk. Lássunk hát néhányat a leggyakoribb kérdések közül!
 • Minek öltözzön a gyerek farsangon

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  farsangElkerülvén, hogy a farsangi mulatság kudarcba fulladjon, és a gyerek egy életre megutálja a beöltözős mulatságokat, érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, mielőtt kiválasztanánk a jelmezét, vagy legalábbis megpróbálnánk belebújtatni. Három esettől érdemes megóvni kincsünket.
 • Beteg gyerek a közösségben

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  oviReggel van, szól a vekker, sietni kell. A gyereket öltöztetni, készülődni, gyors reggeli és indulás. Miközben a ruháit válogatod, vagy a kiflit vajazod, rápillantasz: valami nem stimmel. Megfogod a homlokát, melegebb, mint szokott. Kezdődhet a dilemma, itthon kéne tartani, talán bujkál benne valami.
 • Nevelni nehéz

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  kidMinden szülő kedves, jól viselkedő, jól tanuló gyereket szeretne. A gyerekek nagy részében ezek az adottságok fellelhetők, a szülők kezében pedig ott van a nevelés eszköze. Nevelési hibák közé tartozik azonban, ha a gyereket képességeinek, teherbírásának reális felmérése nélkül belekényszerítik olyan dolgokba, melyekre nem nyitottak.
 • Allergiás gyermek az iskolában

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  parlagfűAz allergiás betegek számának folyamatos növekedéséből adódóan szeptemberben egyre több iskolás kezdi a tanévet a parlagfű-pollenszezon tetőzésének idején. Az allergiás diákok számára így nem csak a szünidő utáni átállás, a korai kelések, a rendszeres napirend jelent problémát.
 • Beszokás, bent alvás

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  alszikMár hónapok teltek el a tanévből, de Lillámat a bölcsibe beszoktatni nem tudtuk még teljesen. Az elindulással nincs gond, nem is volt soha. Ott lenni is szeret, szépen játszik, eszik rendesen, semmi gond nincs vele. Úgy vettem észre, hogy az óvónénik és a gyerekek is nagyon szeretik, de mindezek ellenére sem hajlandó ott  aludni.
 • Könnyes beszokás

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  sírElőször is kijelentem, én nagyon szerettem az óvodát. Emlékeim szerint egyszer sem sírdogáltam miatta, ezt szüleim is megerősítik. Épp ezért gondoltam, bár nagyon naivan, hogy a gyerekemnek is csupa öröm és boldogság lesz oviba járni. A kiscsoportos kezdés előtti hónapokban rengeteget beszélgettünk az oviról, megszerettettem vele a jelét, bújtuk az ovi témájú mesekönyveket (Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok, Szepes Mária: Pöttyös Panni, Kormos István: Vackor az óvodában, Devecseri László: Kisbuksi az óvodában, Bartos Erika: Anna és Peti Irány az óvoda). A kisfiú nagyon lelkes volt, az oviról csak mosolyogva beszélt.
 • Bölcsis beszoktatás

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  együttManapság a bölcsőde nagyon fontos szerepet tölt be gyermekeink nevelésében. Az óvodával összehasonlítva számos részletben különbözik a bölcsőde, nem utolsó sorban a beszoktatás is másképpen zajlik. A bölcsődei beszoktatásról kérdeztünk két gondozónőt, Krisztát és Enikőt, mindketten közel 25 éve dolgoznak, foglalkoznak bölcsődés kisgyerekekkel.

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media