2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

 • Minek öltözzön a gyerek farsangon

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  farsangElkerülvén, hogy a farsangi mulatság kudarcba fulladjon, és a gyerek egy életre megutálja a beöltözős mulatságokat, érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, mielőtt kiválasztanánk a jelmezét, vagy legalábbis megpróbálnánk belebújtatni. Három esettől érdemes megóvni kincsünket.
 • Beteg gyerek a közösségben

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  oviReggel van, szól a vekker, sietni kell. A gyereket öltöztetni, készülődni, gyors reggeli és indulás. Miközben a ruháit válogatod, vagy a kiflit vajazod, rápillantasz: valami nem stimmel. Megfogod a homlokát, melegebb, mint szokott. Kezdődhet a dilemma, itthon kéne tartani, talán bujkál benne valami.
 • Nevelni nehéz

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  kidMinden szülő kedves, jól viselkedő, jól tanuló gyereket szeretne. A gyerekek nagy részében ezek az adottságok fellelhetők, a szülők kezében pedig ott van a nevelés eszköze. Nevelési hibák közé tartozik azonban, ha a gyereket képességeinek, teherbírásának reális felmérése nélkül belekényszerítik olyan dolgokba, melyekre nem nyitottak.
 • Allergiás gyermek az iskolában

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  parlagfűAz allergiás betegek számának folyamatos növekedéséből adódóan szeptemberben egyre több iskolás kezdi a tanévet a parlagfű-pollenszezon tetőzésének idején. Az allergiás diákok számára így nem csak a szünidő utáni átállás, a korai kelések, a rendszeres napirend jelent problémát.
 • Beszokás, bent alvás

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  alszikMár hónapok teltek el a tanévből, de Lillámat a bölcsibe beszoktatni nem tudtuk még teljesen. Az elindulással nincs gond, nem is volt soha. Ott lenni is szeret, szépen játszik, eszik rendesen, semmi gond nincs vele. Úgy vettem észre, hogy az óvónénik és a gyerekek is nagyon szeretik, de mindezek ellenére sem hajlandó ott  aludni.
 • Könnyes beszokás

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  sírElőször is kijelentem, én nagyon szerettem az óvodát. Emlékeim szerint egyszer sem sírdogáltam miatta, ezt szüleim is megerősítik. Épp ezért gondoltam, bár nagyon naivan, hogy a gyerekemnek is csupa öröm és boldogság lesz oviba járni. A kiscsoportos kezdés előtti hónapokban rengeteget beszélgettünk az oviról, megszerettettem vele a jelét, bújtuk az ovi témájú mesekönyveket (Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok, Szepes Mária: Pöttyös Panni, Kormos István: Vackor az óvodában, Devecseri László: Kisbuksi az óvodában, Bartos Erika: Anna és Peti Irány az óvoda). A kisfiú nagyon lelkes volt, az oviról csak mosolyogva beszélt.
 • Bölcsis beszoktatás

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  együttManapság a bölcsőde nagyon fontos szerepet tölt be gyermekeink nevelésében. Az óvodával összehasonlítva számos részletben különbözik a bölcsőde, nem utolsó sorban a beszoktatás is másképpen zajlik. A bölcsődei beszoktatásról kérdeztünk két gondozónőt, Krisztát és Enikőt, mindketten közel 25 éve dolgoznak, foglalkoznak bölcsődés kisgyerekekkel.
 • Bölcsis/ovis felszerelés

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  ruhaAkár bölcsődébe, akár óvodába készül gyermekünk, jónéhány dolgot kell összekészítenünk előre, idővel pedig kiegészítenünk egy s mással. Lássuk mik ezek! Bölcsibe készülőknek: ha nincs külön öltöző szekrényke a bölcsődében, akkor vinnünk kell úgynevezett ovis zsákot. Ennek mérete az akasztó körüli hely nagyságától függ, inkább kérdezzünk rá, mielőtt zsákot veszünk vagy varrunk. Jó ötlet, ha a zsák tetejébe egy gyermekvállfa belefér, középen pedig egy függőleges zipp-zárral nyitható.
 • Íme, az óvodás!

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  Patika MagazinA kisgyermekekben kb. 3 éves kor körül fejlődik ki a saját korosztályuk felé forduló érdeklődés. A társas kapcsolatkészség alakulásának elsődleges színtere ebben a korban az óvoda. Fontossága szerepe abból a szempontból is kiemelkedő, hogy a gyermek itt sajátíthatja el a társas együttlét normáit, a közösségi szemléletet.
 • Óvodai előkészületek

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  Nemsokára kezdi a nagy betűs életet a kicsi fiam: első napja lesz az óvodában. Vegyes érzelmekkel, kicsi félelemmel, sok féltéssel, és gyomorgörccsel indulok neki. Neki a világ legnagyobb kalandpályájának tűnik, ahova Anya és Apa nem mehetnek be, s végre egyedül lehet kicsit. Lelkesítem, bátorítom, és megbeszéltük, hogy minden nagyfiú és nagylány oviba jár, és milyen szuper lesz, mert egész nap gyerekek között lesz, és kedvére játszhat mindennel, amivel csak akar!
 • Jelek a rucikba

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  katicaAz óvodai-, és bölcsődei élet egyik alapvető kelléke a jel. Gyakran a gyerekek egymás nevét nem is tudják, de a jeleiket mindenki betéve ismeri. Fontos ez nem csak a csoporttársaknak, az óvónéninek, de önmagának a gyereknek is. Hiszen innen fogja tudni, hogy melyik hely az övé, melyik ruhát veheti fel, melyik a bugyi hátulja, és később melyik az ő munkája. Járjunk el tehát alaposan a jellel ellátás során.
 • Óvodakezdés, beszoktatás

  Kisgyerekkel » Bölcsibe, oviba

  oviItt az óvodába beiratkozás ideje. Jó esetben már túl vagyunk az első szülői értekezleten, de legkésőbb szeptember első hetéig minden óvoda kiírja az időpontot, amikor minden mini- vagy kiscsoportos anyuka először látogatja meg az óvodát. Először találkozunk az óvónénikkel, megnézhetjük a csoportszobát, kiválasztjuk a jelet, amit mindenre fel kell hímezni, megkapjuk az óvodakezdési instrukciókat, éves ütemtervet, beszereznivalók listáját. Mégis valahogy egy dolog, ami minden szülő fejében motoszkál ilyenkor: Tényleg itt fogom majd hagyni egész napra?

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media