2021. május 06., csütörtök - Frida, Ivett napja

mt

Jelek a rucikba

2020-08-28 23:18:55

Az óvodai-, és bölcsődei élet egyik alapvető kelléke a jel. Gyakran a gyerekek egymás nevét nem is tudják, de a jeleiket mindenki betéve ismeri. Fontos ez nem csak a csoporttársaknak, az óvónéninek, de önmagának a gyereknek is. Hiszen innen fogja tudni, hogy melyik hely az övé, melyik ruhát veheti fel, melyik a bugyi hátulja, és később melyik az ő munkája. Járjunk el tehát alaposan a jellel ellátás során.

Fontos, hogy ne más ruháját vegye föl a gyerek!

Nálunk rendszeresen előfordult az elmúlt tanévben, hogy a "fakktárs" gyerkőc ruhái jelöletlensége miatt az óvónéni, vagy dadus néni az én fiamra adta rá azt a ruhát, ami nem is a miénk. Persze ők nem fognak fönnakadni azon, hogy kicsi rá, merthogy az anyagi helyzetünket nem firtathatják. Egyszerűen csak folyton pacuha volt a gyerek, mire érte mentem, és nem győztem az idegen ruhákat leszedni róla. (Hozzáteszem itt azért nem csak a jelhiány, de a ruha nem gondos eltétele is okozta a gubancot, de erről majd máskor beszélgessünk.)

katica

Hogyan lássuk el jellel a gyerekruhákat?

A legegyszerűbb módja annak, hogy minden ruhára, ágyneműre és egyéb használati tárgyra jel kerüljön, hogy fogunk egy alkoholos filctollat és a ruhák címkéjére, a cipő talpélére, a fogkefe nyelére egyszerűen rárajzoljuk a kiválasztott figurát. Mondhatja akárki, hogy ez egy puritán megoldás, de ha majd márciusban is az összes ruhát, azaz akkorra már majdnem az egész ruhatárat meg kell jelölni, akkor szerintem még a leggondosabb szülőnek is elfogy a cérna, és nem hímezget, nem varrogat, nem vasalgat, csak fog egy filctollat és rajzol.

Igazából én nem is a jelét rajzoltam a gyerek ruháiba legtöbbször, hanem a nevét írtam bele. Abból is csak a vezetéknevét. Merthogy nálunk ovisorba áll a kistesó is, hamarosan sorra is kerül, és tuti nem kapja meg ugyanazt a jelet, és ciki Jancsi feliratú ruhákban küldeni majd a Juliskát, vagy kisautós jelű pólót ráadni, amikor cseresznye a jele. Úgyhogy azokat a ruhákat, amiket úgy gondoltam, hogy örökölhet a testvér, azokba a vezetéknév került, a többibe pedig a jel, meg a név is, azoknak nem számított, hogy mennyire firkáljuk össze.

Kicsit bonyolultabb megoldás, ha fogunk egy vászon lepedőt és kis négyzeteket vagdalunk belőle, majd arra rajzoljuk a jeleket, és sorban felvarrjuk minden ruhácskára. Kisnadrágnál, bugyinál, zokninál mondjuk érdekesen nézhet ki, de a többi ruhadarab esetén egészen igényesnek tűnhet ez a megoldás.

Még igényesebb lehet, ha a kis négyzetkére nem rajzolunk, hanem hímzünk. Vagy egyszerűen száröltéssel körbevarrjuk a mintát, vagy lapos öltésekkel telítettre színezzük a formát. Ez időigényes megoldás, de tényleg szép, egyedi jeleket varázsolhatunk ezzel a megoldással. Mindenki csodájára fog járni, hogy milyen gondos szülők vagyunk. Persze ehhez nem fontos a kis vászonnégyzet, mehet a hímzés egyenesen a ruhára. Ha szépen meg tudjuk csinálni, még eldugni sem kell. Varrjuk ki a zsebecskét, helyezzünk mintát a vállára, gallérjára. Néhány dolgot pedig nem célszerű így megjelölni: az esőkabátot, a csizmát, cipőt, overált. Ezek vízhatlansága fontosabb a jelnél. Ezekre inkább rajzoljunk.

És nem utolsó dolog a most divatba jött rávasalás őrület. Lehet vásárolni előre nyomtatott jeleket, melyeket csak egyszerűen rá kell vasalni a ruhákra, akár kívülre, akár belülre. A lényeg, hogy a gyerek megtalálja, megismerje. Ezek talán a legköltségesebb dolgok, de igen jópofák. Ha nincs keret ilyen matricára, akkor akár mi is vehetünk a dekorboltban puffadó ruhafestéket, mellyet száradás után kivasalva akár "dudoros jelet" készíthetünk. Nálunk most ez utóbbi a nagy kedvenc.

Ha pedig a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem sikerül az összes ruhát felcímkézni, és az óvónénitől dorgálást kapunk, akkor azt tűrjük összeszorított fogakkal, merthogy neki sem lehet könnyű dolga, amikor egyszerre 30 gyereket próbál öltöztetni, és nem találja a ruhákat, vagy megtalálja, de nem tudja kié. Ez esetben pedig ne bosszankodjunk, ha a ruhácskáinkat más gyerekén látjuk viszont, hiszen minden gyereket fel kell öltöztetni. Amin pedig nincs jel, azt aki kapja, marja! Az oviban farkastörvények uralkodnak.

Megosztás:
Hozzászólások
 • bedono
  2010-08-30 17:23:15
  Kár, hogy néha a jelet sem veszik észre az óvónénik. Pl. egyszer Marcellnak nem volt ismerős egy új ruhadarab és sírva vette fel, mert azt hitte, hogy nem az övé. Benne volt a jele, ha megmutatták volna neki, egyből megnyugodott volna. Amúgy nagyüzemben vasalom át a sárga kifliket fekete dominókká :-))) Semmi az egész:-) Holnap OVI!!!!
 • Adrienn
  2010-08-30 17:28:49
  Nekünk megint teknős lesz a jelünk. (Új ovi.) Nagy mákom van, mert én mindre rávarrtam a jelet, meg alkoholossal belerajzoltam. Pechem lenne, ha dominókká kellene átvasalnom. Ez a lépés kivételesen jól jött ki. Csak az új ruhákat kell bejeleznem így. Lillus meg amit örököl, azon nincs jel, csak név.
 • canty
  2010-08-30 21:28:34
  Mi 1-én megyünk bölcsibe és csizma a jele Csengének.Én kértem,mert imádja a gumicsizmáját.Bár utólag inkább kértem volna epret.Mert ugye eperke is mindenhol fellelhető.Így majd nevet írok mindenbe.Holnap veszek alkoholos filcet és neki látok.Egyenlőre úgysem sok ruhát viszünk be.
 • Adrienn
  2010-08-30 21:56:17
  De ne csak abba írd bele, amit beviszel, hanem amit aktuálisan ráadsz abba is. Nehogy úgy járj, mint ma én. Léni bent levette a pulcsiját és egy másikat vett föl a váltócuccai közül. Persze amit vittem, abba nem írtam bele a nevét, úgyhogy izgulok, hogy holnapig ne vigye el senki. :)
 • canty
  2010-08-30 22:35:54
  Ja,értem.Szóval teljesen fel kell cimkézni a gyereket?Köszi a tanácsot.Épp most kutatok egy csizma jel után.Találtam egyet,de olyan csúnya ez a jel.Az oviba majd élelmesebb leszek és szebbet választok.Mert a csizma ormótlan.:-)
 • Adrienn
  2010-08-31 14:50:30
  Mindjárt rajzolok egy csizmát Nektek.
 • bedono
  2010-08-31 15:10:25
  Nekünk a bölcsiben nem kellett belevésni mindenbe a jelet. Szerencsére, mert most más jelet kapott. A bölcsi annyiból szerencsésebb, hogy ott nem öltöznek vetkőznek egyedül. A gondozónénik meg tudják melyik szekrényből vették ki a ruhát és amelyik gyerekről levették abba a szekrénybe pakolják vissza. A bölcsiben ruhacsere csak akkor fordult elő, ha valamelyik nagyszülő ment értük és ő tényleg nem tudta melyik ruhát kell ráadni. Az oviban követhetetlenné válik a dolog mivel jóval többen vannak, és egyedül vetkőznek majd szanaszét hagyják a ruhákat. a Dadus meg a végén pakolhat.
 • Tina00
  2010-10-15 14:40:41
  Nálunk a zoknikkal van a gond, azon nincs címke, ráírni az anyagra meg nem tudom, de nem is akarom.. hát el is kallódott már 2 pár zoknink :(

  Mi is vettünk rávasalós matricát, de végül én is mindenbe rajzolgatok, pedig nem egyszerű feladat motort rajzolni egy 1x1 cm-es címkére.. de sajnos a keresztneve nem lenne elég, mert van még ilyen nevű a csoportban, a vezetékneve meg elég kacifántos, rá se férne..

  A cikk vége amúgy tök humoros volt :)
 • Beus222
  2010-11-12 12:38:14
  Nálunk hiába vannak a jelek benne a ruhákban, mégis számtalanszor megyek úgy az oviba, hogy más nadrágja van a fiamon, vagy az ő pólóját látom egy másik kisfiún. Az is többször előfordult, hogy apa ment a gyerekért, és más sapkáját-sálját adta rá (olyan, mint a miénk, csak más a színe) és közben a táskájában hozta a sajátot is. Szegény kisfiú, fázhatott hazafelé :( De majd beleszokik ő is, hogy mindig megnézze mit ad a fiára ;)
 • Noa
  2012-07-24 14:33:24
  Jól tudni,hogy majd mire figyeljek,amikor ovis lesz a kislányom!!
 • somi
  2012-08-12 22:06:38
  Üdvözletem mindenkinek!

  Vasalható ovis,bölcsis jeleket készítek világos és sötét anyagra.Minden kérdésre válaszolok.

  Készítek még matricákat,kalocsai és matyó mintásat.

  Tisztelettel:somi

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media