2021. május 06., csütörtök - Frida, Ivett napja

mt

Beszokás, bent alvás

2020-09-03 23:23:04

Már hónapok teltek el a tanévből, de Lillámat a bölcsibe beszoktatni nem tudtuk még teljesen. Az elindulással nincs gond, nem is volt soha. Ott lenni is szeret, szépen játszik, eszik rendesen, semmi gond nincs vele. Úgy vettem észre, hogy az óvónénik és a gyerekek is nagyon szeretik, de mindezek ellenére sem hajlandó ott  aludni.

Egyszer már próbálkoztunk azzal, hogy nem hozom haza délben. Egy hétig biztattuk, segítettük, de nem, nem sikerült, sőt, eljutottunk addig, hogy már délelőtt elkezdi hergelni magát, sírva, nyöszörögve, hogy ő márpedig hazajön, mert én megyek érte.

Akármilyen kemény szülő is vagyok, a gyereksírás mindig a gyengém volt. No nem az a nyüszizős, "valamit akarok" sírás, hanem a könnyes, kétségbeesett, megnyugtathatatlan sírás. Ez esetben pedig az óvónéni is felhívott legutóbb, hogy nagyon sír, nem tudják megnyugtatni, menjek érte inkább. Az egy hetes zokogás, és az utolsó telefonhívás miatt feladtuk. Így minden délben megyek érte azóta is.

alszik

Egyrészt megerőszakolom magam, mert szerintem neki ott jobb dolga van a gyerekek között, mint a számítógépem mellett, miközben egyedül játszik, másrészt fél nap alatt semmi munkát nem lehet elvégezni, így olyan, mintha nem is kaptam volna semmi szabadidőt, harmadrészt pedig kétszer sétálok egy nap. Délben az egyik, délután a másik gyerekért.

Ha megkérdeztük tőle, hogy miért nem szeret ott aludni, nagyon ügyesen felsorolja a kifogásait, de éredkes módon minden nap mást.

 • Mert Kristóf bánt.
 • Mert sötét van a szobában.
 • Mert nem hagynak aludni.
 • Mert hideg van.
 • Mert ott senki sem szeret.
 • Mert nem is vagyok álmos, és nem akarok aludni, de ott kötelező.
 • Mert nem vagy ott Anya.
 • ... és még sorolhatnám a kifogásokat napestig.

Most erőt vettünk magunkon, megbeszéltük, hogy ez nagyon fontos, és neki nagyon jó móka, és ez ellen most nincs kifogás. A bölcsiben alszik és kész. Tisztában vagyok, hogy a sírás csak nekem szól a beszoktatás idején, és amúgy nagyon jól elvan, sőt, gyönyörűen fejlődik közben, de felmerül bennem a kérdés, hogy hol van a határ. Hol van az a pont, amikor bele kell nyugodni abba, hogy ez a gyerek márpedig nem fog még bent aludni a bölcsődében, mert nem elég érett a dologra? Meddig lehet próbálkozni? Mikor mondhatja azt egy szőlő, hogy akármilyen erőszakosan is hangzik, de márpedig most ez nem megy, nem hozlak haza?

A kérdés kétélű:

 1. A gyerek szempontjából: A lelki törést megelőzendő nem megyünk bele olyan dologba, ami neki nem jó. Még nagyon sok időt fog eltölteni a bölcsiben/oviban, nem jó, ha már most megutáltatjuk vele a dolgot. Viszont azt sem szeretném, hogy hozzászokjon ahhoz, hogy ha egy kicsit sír, már teljesedik minden kívánsága. Mennyi ideig hagyjam sírni? Az egy hetes zokogás az előző próbálkozásnál megtörte az erős akaratomat, a második próbálkozásnál vagy nagyobb szerencsém lesz, vagy olyan okos lesz, hogy tudja, hogy csak egy hétig kell sírni, és akkor úgyis teljesül a kívánsága. Most légy okos szülő!!!
 2. A szülő szempontjából: Dolgoznom kellene. Napi 3 óra nem elég arra sem, hogy kitaláljam, mit fogok csinálni aznap, nemhogy kivitelezzem is. Az életem így kész téboly. Rohanok egyik ponttól a másikig. Jó szülő vagyok, ha az anyagiak megteremtése miatt adom bölcsibe a gyerekem? (Na, jó, az én lelkem emiatt nyugodt, mert a kicsikém már bőven elmúlt 3 éves, de ha fiatalabb lenne, akkor ez biztosan benne lenne a pakliban.) Jó szülő vagyok, ha hagyom sírni? Olyan embertelen az egész. Másrészt tuti biztosa vagyok abban, hogy csak nekem szól az egész hiszti, mert tudja, hogy SOHA nem hagytam sírni ok nélkül. Van egy gyerek ennyire okos? Képes arra, hogy egy teljes hétig turbózza magát ahelyett, hogy szépen aludna egyet??? Jobban teszem, ha hozzászokok a helyzethez, és az itthoni alvásidőben próbálok alkotni valamit, ami pénzt hoz?

Hihetetlen nehéz döntés. Az élet tele van ehhez hasonlókkal amióta megszülettek a gyerekek. Ennyivel könnyebb egy gyerektelen szinglinek, akinek ilyen vacak dolgokkal nem kell foglalkozni. Persze az is igaz, hogy a gyerektelenek jutalomként nem kaphatnak nyálas babapuszit, pici mancsos simogatást, édes kucorodást, és várva-várt találkozást "Hiányoztál! Szeretlek Anya!" megjegyzéssel.

Adjatok tanácsot, meddig hagyjam ezt az okos nagylányt nyöszörögni, sírni?

Megosztás:
Hozzászólások
 • jeassy
  2011-03-29 10:14:36
  Nálunk dacból bepisilt, mert nem mentem érte délben, persze nyöszörgött is, meg sírdogált. Ami segített, hogy eljátszottuk vele a problémát. Tehát nem Ő hanem a maci megy óvodába, a másik maci óvónéni fogadja, a többi maci gyerek játszik vele, esznek, rajzolnak, kimennek az udvarra stb. és ebéd után alszik a maci. Majd mikor felkel, uzsonnázik, és anyamaci megy érte. Egy jó pár napon keresztül játszottunk macisat, mindenféle témában, és végül kinyögte hogy miért pisil be a maci az óvodában, meg miért nem szeret ott aludni. Kb. két hét alatt a módszer sikeresnek bizonyult, és most már szívesen marad ott, és tudja hogy nem ebéd után, hanem uzsonna után megyek érte. Remélem nektek is hamar megoldódik a probléma. Van neki ott alvós állata, takarója, cumija, párnája, bármije, amihez tud bújni alvás idején? A mi óvónénink az éppen beszokós gyerek mellé odaül, simogatja a hátát, dédelgeti amíg elalszik. (csendben jegyzem meg hogy milyen óvónéni az aki inkább telefonál, mert nem tudja megnyugtatni a gyereket?)
 • Adrienn
  2011-03-29 10:32:20
  Neeem... Már 10 órától sírt a gyerek megnyugtathatatlanul, és azért hívtak délben, mert direkt kértem, hogy ha sír, szóljanak. Az óvónénikre egy rossz szavam sem lehet, mert tényleg nagyon aranyosak, mindent megtesznek a gyerekért.
  Egyébként megbeszéltük, hogy csak aludni nem szeret ott, de ott lenni igen. Úgyhogy ha nem kell délben aludnia, akkor minden ok. Jövő héten bepróbálkozunk, hogy ott tölti a napot, lassan megszokja, és akkor talán egy szer valamikor el is alszik ott.
 • duli
  2011-03-29 12:37:29
  Szia Adrienn!
  Ha Lillának csupán az az egyetlen kifogása a bölcsi ellen, hogy ott kell aludnia, akkor miért nem lehet ezt a problémát kiküszöbölni? Vagyis ne aludjon, ne legyen kötelező aludnia. Mi felnőttek sem mindig tudunk a jól megszokott környezetünket nélkülözve jóízűen aludni. Ez a gyerekekre is éppúgy igaz lehet. Szerintem, amit Lilla okokként elmondott az mind igaz. Hisz a bölcsiben semmi sem igazán olyan mint otthon. Az alvás az olyan intim dolog, szükségesek a megszokott rituálék, anyához bújás, egy rövid mese, stb. Később ahogy nagyobb lesz, ezek változnak majd persze. De addig is meg lehetne oldani valahogy. Ha az óvónénik kedvesek, nyitottak a problémák megoldására az nagyon jó, mert akkor veletek közösen sikerülhet megoldani a dolgot.
  Például az óvónéni elmondhatná Lillának négyszemközt, hogy mondjuk másnaptól nem kell aludnia ha nem akar. Elmondhatná, hogy többieknek szükségük van az ebéd utáni szundikálásra, mert ők még kicsik, de Lilla már nagyobb, így ha nem akar ne aludjon. Viszont ez legyen az ő titkuk. Ez a közös titok nagyon izgalmas lehet. Kerüljön Lilla ágya közel az óvónéni asztalához és amikor elaludtak a többiek, akkor felkelhet, csendben játszhat egyedül vagy az óvónénivel. Addig is kaphatna egy könyvet, apró játékot, amivel az ágyában játszadozhat, az óvónéni pedig odaülhet mellé vagy vissza-visszatérhet hozzá időnként. Ha megoldható akár ki lehet menni a folyosóra is egy dadussal és ott nem kell annyira vigyázni a hangerővel.
  A lényeg, hogy tudja Lilla, hogy ha le is fekszik az ágyra nem kell aludnia. Aztán ki tudja, lehet hogy egy idő után majd elnyomja a buzgóság. De ha mégsem az sem katasztrófa. Legalább este korábban elalszik majd.
  Szerintem Adrienn nem csak Te vagy egyedül ezzel a problémával, ami tulajdonképpen nem is kellene hogy probléma legyen. Amennyire lehet, az ovikban, bölcsikben alkalmazkodni kellene a gyerekek igényeihez. Vannak gyerekek akik - akár már 3 éves korban - nem szeretnek az oviban aludni, és vannak akiknek már nincs is igényük a délutáni alvásra. Ezt az óvónők néhány hét után fel tudják mérni szerintem.
  A lényeg hogy nem kell hogy mindennapos beszédtéma legyen ez otthon vagy az oviban. Mert akkor a gyerkőc agya már reggel azon fog járni, hogy ő nem is akar ott maradni az alvás miatt.
  Nos, ez csak az én véleményem volt. Lehet hogy bevállna, lehet hogy nem.( Egyébként én sem szerettem soha az oviban aludni. Szerncsére volt egy drága gondozónénink, akivel lehettem/lehettünk amíg a többiek aludtak.)

  Megkérdezhetnéd még Ági-ágit,a bölcsis szakértőnket, biztos hogy lesznek jó ötletei ebben a témában.:)
 • Adrienn
  2011-03-29 14:23:15
  Nagyon nehéz megoldani egy ilyen esetet szerintem. Bár az óvónők nyugtatnak, hogy nincs olyan gyerek, aki előbb-utóbb ne aludna ott. Lénivel pl. nem volt ilyen gond. Egy ideig nem akart, akkor nem erőltettük, aztán egyszer csak magától kérte. Azóta bent alszik, és nincs vele baja. Lillusnak sajna nincs meg ez a kiváltsága. neki hétfőtől ott kell aludni és kész, vagy ott kell lenni és kész. Ha nem alszik, az sem érdekel, oldják meg valahogy. Lillának nem az alvással van baja, vagyis nem csak azzal. Eleve nem akar lefeküdni arra az ágyra. már vittünk be állatkát, saját takarót, kispárnát, mindenfélét, de nem. Az az egy megoldás maradt, hogy játszogat szépen halkan, hogy a többieket ne zavarja. Okos lány, ügyes, megteszi, amit kérnek az óvónénik, csöndben marad, csak lefeküdni ne kelljen. Cserébe majd este lesz hullafáradt... vagy délután, amikor játszón kellene lenni...
 • duli
  2011-03-30 12:12:26
  Az ágyon kívül nincs már lehetőség a pihenésre? Például egy játszó-, vagy mesesarok matracokkal, egy kis kuckó? Az óvónők ötlettára tele kell hogy legyen ilyen problémák lehetséges megoldásaival. Bár az is igaz, hogy ha Lilla a fejébe vette, hogy nem alszik akkor abból nem lesz szundi.:) Egyszóval jól teszitek, ha hagyjátok. Ha nincs kedve ne aludjon, csak érezze jól magát az oviban, ez a lényeg.:)
 • Adrienn
  2011-03-30 13:12:16
  Igen, én is erre törekszem, hogy jól érezze magát. Addig vagyok nyugodt, amíg tudom, hogy boldog, amíg ott van. Ha az van a fejemben, hogy sír, vagy szorong odabent, akkor én sem tudok normálisan dolgozni.
 • timedli
  2011-03-30 22:27:43
  Húúú, ez aztán a baromi nehéz feladat! Én már most parázok az egésztől, hogy megy majd ez nálunk sztereóban...általában ha az egyiknek baja van, akkor a másik, talán puszta együttérzésből szintén sír. Az óvó nénik mindig mondják, hogy az anyuka ne idegeskedjen emiatt. - de ki a bánat bír nyugodt maradni, amikor a gyerekéről van szó?
  Az egyik ismerősöm kisfia azért nem akart a bölcsiben aludni, mert sokáig tartott a "beszoktatós" időszak, és neki így volt oké, hogy ebéd után anya megy. Az alvásról hallani sem akart, pedig hulla fáradt volt mindig, otthon is van ebéd utáni szundi. Nagyon sokára bökte ki, hogy azért nem akart aludni, mert azt gondolta, hogy anya csak akkor megy érte, ha ebéd után van, ha már alszik is meg uzsizik, akkor anya már nem megy érte, mert nem ér rá. Szép mi? Gyermeklélek :-)
  Lilla otthon alszik ebéd után????
 • Adrienn
  2011-04-07 15:17:28
  Teljes siker!!!! Két napig nem aludt, de legalább lefeküdt az ágyban. csak szépen, csöndben pihent. persze estére hulla volt szegénykém, de direkt nem altattam hamarabb, mert akkor felborul az itthoni rend is. Célom az volt, hogy elfáradjon, és délben tényleg álmos legyen. 3. nap már szépen elaludt. Azt mondta, hogy csak "véletlenül". :)) Persze kapott érte jutalmat - soron kívüli csokit. :) Úgyhogy mostmár nincs félelem, büszke, hogy Ő ott tud aludni. Kíváncsi vagyok, meddig marad így. Most itthon van ma és holnap, hétfőn újra indul a kör. :)
 • Esther
  2011-04-07 18:20:57
  De jóó :)))
 • duli
  2011-04-08 12:09:03
  Adrienn, ez nagyszerű hír!:) Örülök, hogy így alakult. Nem lesz már ezzel gond úgy tűnik. De ezek szerint félt valamitől, amiért nem szeretett volna aludni, vagy csak még nem szokta meg a helyet?
 • Adrienn
  2011-04-08 15:17:37
  Nem volt jó az időbeosztásunk. Hétfő, kedd, csütörtök szerettem volna egész napra hordani, de az egy nap szünet megtörte minden héten a beszokást. Most sikerült cserélnem a programjaimat, így 3 napot van egymás után. Így sikeresebbek vagyunk. :)

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media