2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Beteg gyerek a közösségben

Reggel van, szól a vekker, sietni kell. A gyereket öltöztetni, készülődni, gyors reggeli és indulás. Miközben a ruháit válogatod, vagy a kiflit vajazod, rápillantasz: valami nem stimmel. Megfogod a homlokát, melegebb, mint szokott. Kezdődhet a dilemma, itthon kéne tartani, talán bujkál benne valami.

A dolgozó anyának nagyon nehéz döntést kell néhány perc alatt hoznia, szólni a munkahelyen, helyettesítést kérni, vagy lemondani egy fontos találkozót. Pedig nincs mese, ha a kicsinek hőemelkedése van, nem mehet oviba.

Előfordulnak nehezen eldönthető esetek. Kicsit folyik az orra. Vajon ezzel még mehet vagy már inkább ne? Köhögött egyet. Vajon fog még? Hurutos volt, vagy sem? Vigyem orvoshoz? Lehet, hogy gyógyszeres kezelésre van szüksége, esetleg fertőz?

ovi

Íme, néhány tünet, amivel egyértelműen nem szabad a kisgyereket közösségbe vinni, lehetőleg még a játszótérre sem:

Hőemelkedés, láz: A testhőmérséklet megemelkedése feltétlenül gyulladásra utal. Jelezheti egy kezdődő fertőző betegség lappangását is. Gondoljunk arra, hogy felnőttként is ledönt a lábunkról minket a láz, ne gyötörjük a gyereket azzal, hogy lázasan bevisszük az oviba. Egy reggel gyorsan beadott kúp sem megoldás! Átmenetileg természetesen csökkenti a lázat, de a közérzet attól még rossz, ha elmúlik a hatás, ismét felszökhet a láz, a kis beteg fertőzi a többieket, és a szívének sem tesz jót a szaladgálás ebben az állapotban. Három láztalan nap után kerüljön újra közösségbe a gyerek.

Hányás-hasmenés: Szintén előfordulhat, hogy fertőző betegség, vírus vagy akár szalmonella okozza. Mindenképp tartsuk otthon a gyereket, amíg kiderül, hogy csak gyomorrontás vagy más áll a háttérben. A hányás, hasmenés során vesztett folyadékmennyiséget igyekezzünk pótolni. Az oviban, bölcsiben nem tudnak erre külön figyelmet fordítani, így még a kiszáradás veszélyének is kitesszük, ha nem tartjuk otthon.

Szokatlan kiütések: A kiütéseknek is számos oka lehet. Okozhatja étel, vagy más allergia, ekcéma, de előfordulhat, hogy valamilyen súlyos fertőző betegséggel van dolgunk. A rubeola, bárányhimlő, skarlát tünete is lehet a kiütés. Mindenképp mutassuk meg orvosnak, lehetőleg ne a bőrgyógyásznál kezdjünk, a körzeti orvos el tudja dönteni, hogy van-e szükség szakorvosi vizsgálatra.

Hurutos vagy ugató köhögés: A köhögés az egyik legkényesebb dolog. Néha heteken át köhécselnek a gyerekek, nehéz őket kikezelni egy torok vagy garatgyulladás maradványából. Ha torokfájásra panaszkodnak, nagyon csúnya, fuldokló, száraz vagy hurutos köhögést produkálnak, vigyük őket orvoshoz.

Nátha: Az orrváladék akkor kóros, ha elszíneződik, besűrűsödik. Ilyenkor mindenképp antibiotikumos kezelésre szorul, mivel a sárgás, zöldes szín a baktériumok elszaporodását jelzi. Természetesen fertőzhet is, de kikezeletlen formája arcüreggyulladáshoz, komoly szövődményekhez vezethet.

Fájdalom: Ha a gyerek hasfájásra, görcsökre, végtagfájdalomra, fülfájásra panaszkodik, vegyük komolyan. Ritka, hogy a gyerekek manipulatív céllal fájlalnák valamilyüket. Természetesen ez is előfordul, nehéz okosnak lenni, mert ha néhányszor már „átvert” ilyesmivel a gyerek, hajlamosak leszünk legyinteni rá egyet. Pedig talán épp akkor „jön valóban a farkas”, amikor már nem vesszük komolyan. Ha tényleg fájdalmai vannak, megfeszíti az izmait, sántít vagy összegörnyed, bízzuk orvosra a helyzet tisztázását.

Arra a bizonyos alkalomra, amikor tanácstalanul állunk reggel a kétséges helyzet előtt, ajánlok egy módszert. Képzeljük el, hogy egészséges gyermekünket visszük az óvodába és az öltözőben mellettünk öltöztetnek egy másik gyereket, aki köhög, náthás. Ha a saját gyermekünkön tapasztalt tünet olyan, hogy az minket már zavarna a csoporttárs esetében, akkor inkább hagyjuk ki az ovit, és forduljunk orvoshoz, vagy kúráljuk házilag néhány napig.

Ha betegen visszük a gyermekünket közösségbe komoly hibát követünk el. Elsősorban veszélyeztetjük a saját gyermekünk egészségét, életét. Egy súlyos betegség orvosi diagnózist, és mielőbbi gyógykezelést igényelne, ehelyett hosszú órák telnek el napközben, amíg nem fordítanak kellő figyelmet a gyermek problémájára. Fertőző betegség esetén egy nap is épp elég, hogy az egész közösséget, akár az egész óvodát végigfertőzzük, hiszen a gyerekek közös mosdót használnak, közös épületrészekben tartózkodnak (tornaterem, folyosó, ebédlő).

A beteg gyerekek között dolgozó felnőttek is könnyen megfertőződnek, az óvónénik, dadusok, tanítók hiányzása pedig épp a gyerekek érdekeit sérti. Kevesebb figyelem jut rájuk, idegen óvónéni fog rájuk vigyázni vagy szétosztják a csoportjukat a többi csoport között. Az ilyesmit egyik gyerek sem kedveli.

Ne engedjük, hogy a rohanó világ, munka, pénz, karrier elterelje figyelmünket az egyetlen kincsünkről, akiért mindezt vállaljuk. Az ő érdekében húzzuk be a féket, ha szükséges maradjunk vele otthon és gondoskodjunk róla. Ne feledjük, hogy a betegségek hátterében pszichoszomatikus okok is állhatnak, gyermekünk talán tudat alatt figyelmeztet minket arra, hogy kicsit elhanyagolva, mellőzve érzi magát.

Írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media