2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Bölcsis beszoktatás

Manapság a bölcsőde nagyon fontos szerepet tölt be gyermekeink nevelésében. Az óvodával összehasonlítva számos részletben különbözik a bölcsőde, nem utolsó sorban a beszoktatás is másképpen zajlik. A bölcsődei beszoktatásról kérdeztünk két gondozónőt, Krisztát és Enikőt, mindketten közel 25 éve dolgoznak, foglalkoznak bölcsődés kisgyerekekkel.

Bölcsődénkben saját gondozónő - saját gyermek rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy az a gondozónő, aki a gyermeket beszoktatta, ő vészi végig, óvodába menetelig. Kialakul eközben egy olyan bizalmi viszony a gyermek és a gondozónő között, hogy bármilyen problémával a gyermek bátran fordul a felnőtt felé.

Meddig tart legideálisabb esetben a bölcsődei beszoktatás?

Általában két hét, de a gyermek igényeit és a szülő idejét figyelembe véve a munkábaálláshoz képest, ez lehet jóval több is.

együtt

Milyen fázisokban, szakaszokban történik meg ez a gyakorlatban?

Az első 4-5 napban csak 1-2 órát tartózkodik itt a gyerek a szülővel együtt. 3.-4. nap próbálkozunk meg először azzal, hogy rövid időre kiküldjük a csoportszobából a szülőt. Ekkor már itt is ebédel a gyerek, ha szükséges, akkor a szülővel, ha nem akkor a gondozónőjével. Ezután fokozatosan egyre hosszabb időt tölt el a szülő nélkül. Általában a második hét végére érjük el azt, hogy itt is alszik a bölcsődében.

Kire mondhatjuk, hogy "beszokott bölcsis"?

Aki jó kapcsolatot alakít ki gondozónőjével, együttműködő a gondozási műveletek közben. Jól érzi magát, tevékenyen játszik egész nap, fogékony az új ismeretek befogadására, társai felé nyitott.

Mennyi ideig "erőltessük"? Mikor mondható, hogy egy gyermek még nem érett az anyjától való elszakadásra?

A mi praxisunkban még nem fordult elő soha olyan eset, amikor a szülő szerette volna, ámde sikertelen lett volna a beszoktatás. A "nehezebb esetekben" az egyéni bánásmód elvét alkalmazva minden esetben sikeresen megtörténik a beszoktatás, legfeljebb ilyenkor hosszabb a beszoktatási idő.

Otthonról hozott játék, tárgy segít-e az elválásban?

Igen, ezek fontos szerepet töltenek be a gyerek életében, nem csak a beszoktatásnál, hanem később is igénylik az "otthonpótló" tárgyakat.

Hasznos lehet, ha már előtte játszóházba, közös csoportos foglalkozásokra hordjuk, vagy ez nem befolyásolja a bölcsőde elfogadását?

Mindenképpen ajánlatos, hogy a gyerek már a bölcsi előtt is ismerkedjen más gyerekközösségekkel. Az is segítheti az elválást, ha más felnőttekkel is létesít kapcsolatot, pl. nagyszülőknél tölt egy hosszú hétvégét vagy a szülők elfoglaltsága esetén más felnőtt vigyáz rá, vagy akár a játszóházban otthagyni 1-2 órára.

Apró részletek, fontos trükkök a beszoktatás alatt:

- Az az ideális, ha a beszoktatás alatt mindig ugyanaz a személy kíséri el a gyermeket.

- Nehezíti a beszoktatás menetét az édesanya szorongása, vagy ha a gyermek sírni látja a folyosón.

- Mindig búcsúzzon el az anyuka, ne tűnjön el észrevétlenül.

- Ne a nagyobb testvérrel menjen el, mikor behozza a kicsit.

- Lehetőség szerint a kedvenc alvós állatka, cumisüveg, cumi ne maradjon otthon.

- Ne néhány nappal a bölcsőde megkezdése előtt vonja meg a szülő a cumit vagy az ujjszopást a gyerektől.

- A szülő minden esetben biztosítsa gyermekét arról, hogy mindenképpen jön érte bizonyos napirendi pontokhoz képest, pl. uzsonna után.

- Családlátogatás, kapcsolatfelvétel a gondozónővel a gyermek otthonában.

Mi minden okozhat kizökkenést?

- A hosszú hiányzás,

- beszoktatás alatt akár 1-2 nap kiesés,

- családi körülményekben történő változás,

- kistestvér születése,

- költözés,

- valamelyik szülő elutazása (ez csak ideiglenes kizökkenés),

- a reggeli elindulás (pl.: ha a gyerek nem azt a ruhát veszi fel, amit elgondolt).

Könnyebben szoknak be oviba akik bölcsibe jártak?

Az óvodai visszajelzések alapján az esetek többségében mindenképpen könnyebben szoknak be azok a gyerekek, akik bölcsibe jártak. Nálunk már megkezdődik az önállósodás folyamata mind az étkezésben, mind pedig az öltözködés terén. A zipzárak, a gombok és a fűzők okozhatnak némi problémát. Az is előnyt jelent számukra, hogy már kortárs csoportban, jól kialakított napirend szerint éltek, ami növelte biztonságérzetüket, így már nem lesz újdonság egy új, óvodás napirend befogadása.

Írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media