2021. május 07., péntek - Gizella napja

mt

Bölcsis beszoktatás

2020-09-01 23:09:54 - Nojka

Manapság a bölcsőde nagyon fontos szerepet tölt be gyermekeink nevelésében. Az óvodával összehasonlítva számos részletben különbözik a bölcsőde, nem utolsó sorban a beszoktatás is másképpen zajlik. A bölcsődei beszoktatásról kérdeztünk két gondozónőt, Krisztát és Enikőt, mindketten közel 25 éve dolgoznak, foglalkoznak bölcsődés kisgyerekekkel.

Bölcsődénkben saját gondozónő - saját gyermek rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy az a gondozónő, aki a gyermeket beszoktatta, ő vészi végig, óvodába menetelig. Kialakul eközben egy olyan bizalmi viszony a gyermek és a gondozónő között, hogy bármilyen problémával a gyermek bátran fordul a felnőtt felé.

Meddig tart legideálisabb esetben a bölcsődei beszoktatás?

Általában két hét, de a gyermek igényeit és a szülő idejét figyelembe véve a munkábaálláshoz képest, ez lehet jóval több is.

együtt

Milyen fázisokban, szakaszokban történik meg ez a gyakorlatban?

Az első 4-5 napban csak 1-2 órát tartózkodik itt a gyerek a szülővel együtt. 3.-4. nap próbálkozunk meg először azzal, hogy rövid időre kiküldjük a csoportszobából a szülőt. Ekkor már itt is ebédel a gyerek, ha szükséges, akkor a szülővel, ha nem akkor a gondozónőjével. Ezután fokozatosan egyre hosszabb időt tölt el a szülő nélkül. Általában a második hét végére érjük el azt, hogy itt is alszik a bölcsődében.

Kire mondhatjuk, hogy "beszokott bölcsis"?

Aki jó kapcsolatot alakít ki gondozónőjével, együttműködő a gondozási műveletek közben. Jól érzi magát, tevékenyen játszik egész nap, fogékony az új ismeretek befogadására, társai felé nyitott.

Mennyi ideig "erőltessük"? Mikor mondható, hogy egy gyermek még nem érett az anyjától való elszakadásra?

A mi praxisunkban még nem fordult elő soha olyan eset, amikor a szülő szerette volna, ámde sikertelen lett volna a beszoktatás. A "nehezebb esetekben" az egyéni bánásmód elvét alkalmazva minden esetben sikeresen megtörténik a beszoktatás, legfeljebb ilyenkor hosszabb a beszoktatási idő.

Otthonról hozott játék, tárgy segít-e az elválásban?

Igen, ezek fontos szerepet töltenek be a gyerek életében, nem csak a beszoktatásnál, hanem később is igénylik az "otthonpótló" tárgyakat.

Hasznos lehet, ha már előtte játszóházba, közös csoportos foglalkozásokra hordjuk, vagy ez nem befolyásolja a bölcsőde elfogadását?

Mindenképpen ajánlatos, hogy a gyerek már a bölcsi előtt is ismerkedjen más gyerekközösségekkel. Az is segítheti az elválást, ha más felnőttekkel is létesít kapcsolatot, pl. nagyszülőknél tölt egy hosszú hétvégét vagy a szülők elfoglaltsága esetén más felnőtt vigyáz rá, vagy akár a játszóházban otthagyni 1-2 órára.

Apró részletek, fontos trükkök a beszoktatás alatt:

- Az az ideális, ha a beszoktatás alatt mindig ugyanaz a személy kíséri el a gyermeket.

- Nehezíti a beszoktatás menetét az édesanya szorongása, vagy ha a gyermek sírni látja a folyosón.

- Mindig búcsúzzon el az anyuka, ne tűnjön el észrevétlenül.

- Ne a nagyobb testvérrel menjen el, mikor behozza a kicsit.

- Lehetőség szerint a kedvenc alvós állatka, cumisüveg, cumi ne maradjon otthon.

- Ne néhány nappal a bölcsőde megkezdése előtt vonja meg a szülő a cumit vagy az ujjszopást a gyerektől.

- A szülő minden esetben biztosítsa gyermekét arról, hogy mindenképpen jön érte bizonyos napirendi pontokhoz képest, pl. uzsonna után.

- Családlátogatás, kapcsolatfelvétel a gondozónővel a gyermek otthonában.

Mi minden okozhat kizökkenést?

- A hosszú hiányzás,

- beszoktatás alatt akár 1-2 nap kiesés,

- családi körülményekben történő változás,

- kistestvér születése,

- költözés,

- valamelyik szülő elutazása (ez csak ideiglenes kizökkenés),

- a reggeli elindulás (pl.: ha a gyerek nem azt a ruhát veszi fel, amit elgondolt).

Könnyebben szoknak be oviba akik bölcsibe jártak?

Az óvodai visszajelzések alapján az esetek többségében mindenképpen könnyebben szoknak be azok a gyerekek, akik bölcsibe jártak. Nálunk már megkezdődik az önállósodás folyamata mind az étkezésben, mind pedig az öltözködés terén. A zipzárak, a gombok és a fűzők okozhatnak némi problémát. Az is előnyt jelent számukra, hogy már kortárs csoportban, jól kialakított napirend szerint éltek, ami növelte biztonságérzetüket, így már nem lesz újdonság egy új, óvodás napirend befogadása.

Írta: Nojka

Megosztás:
Hozzászólások
 • fvzita
  2010-08-31 04:15:00
  Ez nagyon jó cikk. Nekünk pont aktuális lesz.
 • Veresianyuka
  2013-05-27 10:38:58
  Kedves Nojka,
  Kérdést is lehet feltenni? Kíváncsi lennék hozzáértő véleményre.
  A kislányom 19 hónapos, vissza kellene mennem dolgozni, és most szereténk beszoktatni bölcsődébe vagy családi napközibe. A nyári böcsiszünet sajnos kicsit közel van már, ezért egy családi napközi most előnyösebb lenne, mert későbbtől és kevesebb ideig tart zárva. Viszont az állami bölcsöde anyagilag valamivel kedvezőbb, és ahova mi tartozunk, arról csak jókat hallottam mindenkitől, sok gyereket máshonnan visznek oda át, annyira meg vannak a szülők elégedve, a csoportok ugyanolyan kicsik, mint a családi napköziben, ott főzik az ételt a gyerekeknek, stb., de korábban kezdődik a nyári szünet, és hosszabb ideig tart, ami közvetenül a beszoktatás után lehet nem szerencsés. Megoldás lehet-e, a kislányomnak nem okoz-e nagy törést, ha 2-3 hónapot jár a családi napközibe, ahova legelőször beszokik, majd átmegyünk az állami bölcsibe. Vagy jobb lenne, ha az állami bölcsibe beszokásig megkérnénk nagymamát, vigyázzon rá, és ő szoktatná be a bölcsibe, nem érezhetné úgy a kislányom, hogy először anya hagyja ott, aztán nagymama is otthagyja, és másra bízza? Melyik vajon a kisebb stressz vagy lelki trauma a gyereknek, még ha átmeneti is?
  Előre is köszönöm, ha valaki tud erre válaszolni.
 • Anyucika028
  2015-01-15 09:48:50
  Kisfia 2 éves múlott most 6.-án. Október 24.-e óta bölcsis. 3napot voltunk, utána úgye őszi szünet lett. De jó is volt, mert mivel mindenki köhögött a bölibe, és persze rögtön elkaptuk. Erre ment egy napot, majd beteglett, így rögtön hiányzott a második héten. Akkor már persze ott alvós volt, viszon mikor mentünk reggel, akkor már a kapu elött sírni kezdett és szinte csak a gondozó ezében volt. Majd 3. héten végig ment igaz már hétvégén nem volt jól. Elvittem hétfőn és ismét csupa láz lett keddre. Ismét itthon. Majd ment egy egész hetet és következő héten szerdán este hányni kezdett :( Elkapta a hasmenéses vírust. Akkor megint 1,5 hiányzás. Majd meggyógyult és 2hétig ment egyhúzamba. Ekkor már a második héten nem sírt, sőt kezdett feloldódni. Jött a mikulás és élvezte. Majd hétvégére ismét beteg lett, megint egy hét hiány. Majd az utcsó héten ment bölibe Téli szűnet elött. Úgye jtt a téli szünet (két hét kihagyás) Persze karácsony napjára nem csak a kisgyerek, de mi szülők és a velünk élő nagyszűlők is iszonyat betegek lettünk. Szóval csodás szentestének és karácsonynak néztünk elébe. 5.-e óta végig megy bölibe, és a héten járnak sószobába és most a gyerekek 60%a ismét beteg, persze az én fiam orra is kezd el folyni :( Azt mondják, hogy ez normális, majd az óviba erősebb lesz. De nem tudom, ezt valahogy nem tudom pozítivan látni :(
 • Adrienn
  2015-01-15 11:09:28
  Soraidat olvasva arra gondolok, hogy nem ártana nektek egy kis immunerősítés. Sok C-vitamin, friss gyümölcs, zöldség, napi D-vitamin, sok friss, (nem városi) szabad levegő az egész családnak. Az, ha kicsit folyik az orra, az nem gond, a gondozónők törölgetik, ápolgatják. Ha komolyabb baja van, lázas, megy a hasa, hány, akkor indokolt az otthonmaradás. Ne keseredj el! vannak olyan gyerkőcök, akik hajlamosabbak a betegségre, szőkék, kék szeműek, és vannak, akiknek alapból erősebb a szervezetük. A lelki egyensúly szerintem mindennél fontosabb, hogy a gyerek tudja, hogy a bölcsiben jó helye van, szeretik, és anya jön érte mindig. Fontos neki az állandóság, hogy ne bizonytalanságban nevelkedjen. Ha bölcsis, akkor bölcsibe jár. Ha nem bölcsis, akkor otthon van. Ezt a szülőnek nehéz eldönteni, és kihat a kicsire is. De valójában az immungyengeségben látom a probléma okát.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media