-
BRUSCETTA, az igazi olasz előétel
Konyhában » Előételek
Megmosom, apró kockákra felvágom a paradicsomot és beleteszem egy tálba. Hozzáadom a megtisztított, apróra vágott fokhagymát, lelocsolom olíva olajjal, rátépkedem a friss bazsalikomleveleket, sózom, borsozom, jól összekeverem, és félreteszem, hogy amíg megpirítom a kenyeret összeérjenek az ízek. Serpenyőben kevés olíva olajon megpirítom a kenyérszeletek mindkét oldalát. Tálalásnál kanállal ráhelyezem a paradicsomos keveréket. Kiváló vendégfogadó előétel, de uzsonnának is tökéletes.
-
Must - alkoholmentes
Konyhában » Italok
Készítsünk gyorsan egy kellemes üdítőitalt, cukor hozzáadása nélkül. Gyerekeknek akár ásványvízzel hígítva is adhatjuk. A szőlőfürtöt alaposan megmosom, lecsöpögtetem, és a fürtöt szemekre szedem. Ha rendelkezünk gyümölcscentrifugával, akkor szinte semmi dolgunk nincs, mint a szőlőt szemeket beledobálni a masinába.
-
Paradicsomos bruschetta
Konyhában » Bébiételek
A paradicsom bőrét forró fürdő után egy mozdulattal lehúzom, a magvakat eltávolítom, majd felkockázom a húsát. A bazsalikomot folyó víz alatt megmosom, a leveleit vékony csíkokra, majd apró kockákra vágom. A felkockázott paradicsomot, az apróra vágott bazsalikomot kevés olíva olajjal összekeverem. Pici sót, borsot adok hozzá ízesítésképpen, és barna kenyérre kanalazva kínálom.
-
Paradicsomos-tejszínes tészta
Konyhában » Főételek
Magas falú edényben kevés paprikás rántást készítek (nem kell annyi, mintha főzeléket csinálnál, csak épphogy sűrítse majd a paradicsomlevet). A konzervparadicsomot 2 dl vízzel csomómentesen feloldom, és az addigra kihűlt rántásra öntöm. Alaposan összekeverem, megfűszerezem sóval, petrezselyennel, majorannával.
-
Paradicsomos húsgombóc
Konyhában » Főételek
A hagymát megtisztítom, apróra vágom és egy nagyobb tálba teszem, hozzáadom a rizst, majd a darált húst és a tojást, fűszereket. Az a legegyszerűbb ha kézzel dolgozzuk össze a masszát, majd vizes kézzel, kis gombócot formálok belőle. Egy nagy mély edényben vizet forralok, és szépen belehelyezem a gombócokat. Lefedem és kis-közepes lángon kb. 1 órát hagyom főni.
-
Paradicsomleves
Konyhában » Levesek
Kevés olajon megdinsztelem a kockára vágott hagymát. Ráöntöm a hagymára a paradicsomlevet, és felforralom. Ha túl sűrűnek találom, hozzáöntök egy kevés vizet, attól függően, hogy milyen sűrű levest szeretnék készíteni. Kevés sóval, cukorral ízesítem. (Még egy deciliter tejszín is önthető hozzá, akkor krémesebb lesz, de akkor már tejérzékenyek nem fogyaszthatják.) Miután felforrt a leves, hagyom kicsit hűlni és beleszórom az apróra vágott petrezselymet.
-
Kubu házilag
Konyhában » Bébiitalok
Meghámozom, megtisztítom, gyümölcs-centrifugával vagy turmixgéppel összezúzom a sárgarépát. Egy citrom levével és ízlés szerint mézzel ízesítem, majd felöntöm ásványvízzel. A sárgarépa rengeteg B-karotint tartalmaz, mely rendkívül jó hatással van a májra és a bélműködésre. Napozáshoz is ajánlott fogyasztása, hisz az enzimjeiből felszabaduló A-vitamin védi a bőrt az UV-sugaraktól. Erősíti az immunrendszert is. Továbbá káliumot és vasat is tartalmaz.
-
Túrós kocka
Konyhában » Desszertek
A túrós kocka is egy könnyen, gyorsan elkészíthető finomság. Az elkészítése nagyjából ugyan az, mint a bögrés sütiké. Összekeverem a túrót, a tejföllel, 1 egész tojással, reszelt citromhéjjal, mazsolával, vaníliás cukorral. Ízlés szerint cukrozható, ki mennyire édesszájú. A masszához búzadarát keverek, hogy jól összeálljon, kb. 20-30 percig hűtőben állni hagyom.
-
Paradicsomos burgonya banánnal
Konyhában » Bébiételek
A burgonyát alaposan megmosom, megtisztítom, kockára vágom, majd sós vízben felteszem főzni. Amíg fő, addig a paradicsomot héjától megtisztítom, magjait eltávolítom, húsát kockára vágom, majd a megfőtt burgonya levét rászűröm, és 3-4 percig főzöm benne. A főtt krumplit, a megfőtt paradicsommal és a banánnal összeturmixolom, majd együtt pár percig forralom még.
-
Csirkehús-püré, burgonyával
Konyhában » Bébiételek
A csirkecombot folyó víz alatt alaposan megmossuk, kicsontozzuk, a bőrét lehúzzuk. A húst kis kockára vágjuk, annyi vízzel, hogy éppen ellepje, feltesszük főni. A burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi vízzel, hogy éppen ellepje, ezt is feltesszük főni. Amikor a csirkehús már jól szétfőtt, darálón ledaráljuk, a megfőtt, leszűrt, villával összetört burgonyával együtt adjuk a babának.
-
Paradicsomos burgonya - 7 hónapos kortól
Konyhában » Bébiételek
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Feltesszük főni annyi vízben, hogy éppen ellepje. (Esetleg pici sót teszünk a főzővízbe.) 10 percig főzzük, majd hagyjuk a saját levében kihűlni. A testhőmérsékletű burgonyát krumplitörőn áttörjük.A paradicsomokat forrásban lévő vízbe mártjuk, és a héjukat lehúzzuk. Eltávolítjuk a paradicsomok magjait is, majd összeturmixoljuk a zellerlevéllel és adunk hozzá egy mokkáskanálnyi olajat. A paradicsompépet addig forraljuk, amíg sűrűsödni nem kezd.
-
Bodzaszörp bogyóból
Konyhában » Italok
A bodza bogyóját alaposan megmosom, és egy turmixtálba teszem a leszedett bogyókat, szár nélkül. Kevés vízzel felöntöm, és összeturmixolom. A turmixolt, sűrű bodzalevet ízlés szerint hígítom, édesítem, majd citromlével kicsit savanyítom. A kész bodzaszörpöt poharakba szűröm. A finom üdítő azonnal fogyasztható.