-
Brownie
Konyhában » Desszertek
A cukrot, sót, lisztet és szódabikarbónát egy tálban összekeverem. Közben egy kis edényben a vizet, a kakaóport, és a vajat összeforralom majd a száraz dolgok elegyéhez keverem. Ehhez adom hozzá a joghurtot, tojást, és a baracklekvárt is, majd alaposan összekeverem.
-
Csörögefánk
Konyhában » Desszertek
Lassan itt a farsang, íme egy könnyen elkészíthető fánkrecept. A tészta hozzávalóit egy edényben összedolgozom, simára gyúrom. Mikor már jól összeállt a tészta, kiveszem a tálból és belisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtom. (Körülbelül 3 milliméteresre.) Közben felteszem az olajt melegedni. Derelyevágóval felcsíkozom a tésztát és kis rombuszokat vágok ki a csíkokból. Ezeknek a rombuszoknak a közepén is vágást ejtek, és áthúzom rajta a tészta egyik sarkát.
-
Szív alakú főtt tojás Valentin napra
Konyhában » Előételek
A megfőtt, még meleg, de nem forró tojást megtisztítom, majd kartonpapírba fogom a fenti kép szerint. A karton egyik oldala fóliázott kell, hogy legyen, hogy a tojás ne ragadjon hozzá. A tojás befogatásához felhasználok egy evőpálcikát és két befőttes gumit. Egészen addig hagyom ebben a "kalodában" a tojást, amíg ki nem hűl. Aztán már nem veszíti el az alakját.
-
Sajtos rúd
Konyhában » Sós apróságok
Családi ebédek, partik, szülinapok elengedhetetlen kelléke ez a sós süti. Lereszelem a sajtot kis lyukú reszelőn, majd félreteszem. Egy nagy edényben a lisztbe belemorzsolom a margarint és az élesztőt. Hozzáadom a tejfölt, majd kézzel jól összegyúrom, majd lefedem a tálat egy konyharuhával és 30-40 percet pihenni, kelni hagyom a tésztát.
-
Diótej, mandulatej
Konyhában » Italok
Az elkészítés menete: Diótej: A vanília kivonaton kívül az összes hozzávalót tegyük egy közepes méretű turmixolóedénybe, öntsük föl 1 csésze vízzel, majd alaposan turmixoljuk krémes állagúra. Adjuk hozzá a többi vizet, és keverjük egyenletesre. Majd vegyünk el belőle 1 dl-t, és azt forraljuk fel a vanília kivonattal. Ha kihűlt, keverjük a már elkészített, krémes diótejünkhöz, ezzel tegyük ízletesebbé. Ha valaki édesebben szereti, nyugodtan tehet bele több mézet.
-
Forró csoki
Konyhában » Italok
Húsvét után vagyunk, és az éléskamra felső polca tele van csokinyuszival, csokicsibével és csokitojással. Eszembe jutott, hogy csinálok egy sütit, aminek a tetejére csinálok belőle csokimázat. Semmi mást nem tettem, csak gőz fölött megolvasztottam egy adag csokit, és a süti tetejére öntöttem. Az pedig szépen megszilárdult. Egy picit viszont túlméreteztem a dolgot, és maradt a tálban egy nagy adag olvadt csoki. Innen jött az ötlet: vacsora után igyunk forró csokit! Elővettem a jobb minőségű csokifigurából egyet-kettőt, és nekiláttam.
-
Babakeksz
Konyhában » Aprósütemények
A hozzávalókat összekeverem egy nagy tálban, hogy jól formázható állagú masszát kapjunk. Nagyobb testvérek segíthetnek gyurmázni, formázni. Azért írtam, hogy pici cukor illetve víz, mert a cukor csak ízesítésre kell el is hagyható, a víz pedig hogy jól formázható masszát kapjunk. Kis kígyókat, korongokat formázunk belőle, és 180 fokon, kb. 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Olasz Minestrone leves
Konyhában » Levesek
A téli időszakot köszöntsük egy finom egészséges olasz zöldséglevessel. A zöldségeket megtisztítom és apró kockákra darabolom. Kevés olajon elkezdem pirítani a hagymát, fokhagymát, majd hozzáadom a többi zöldséget. Mikor már valamennyire megpárolódtak, felöntöm 1- 1,5 liter húslével. Hozzáadom a paradicsompürét, majd lassú tűzön forraljuk, még meg nem puhulnak a zöldségek.
-
Almapüré (6 hónapos kortól)
Konyhában » Bébiételek
Az almát megmossuk, meghámozzuk, és a húsát üvegreszelővel lereszeljük. Kiskanállal kínáljuk. Finnyás gyerekeknek: Ha a gyermek nem fogadja el a nyers almahúst, próbálkozhatunk a sült almával. Ekkor egyszerűen csak meghámozzuk az almát, négy részre vágjuk, és eltávolítjuk a magházat.
-
Főzelékek, menük - 6 hónapos kortól
Konyhában » Bébiételek
Parajfőzelék csirkemájjal A burgonyát (sóban-vízben) megfőzzük. Közben kiengedjük a spenótot, ha mirelit; vagy megfőzzük, ha leveles. Fontos, - akár mirelit, akár friss - hogy a levét kinyomkodjuk felhasználás előtt. Egy kis serpenyőben az apróra zúzott fokhagymát és a kis darabokra vágott májat pirítjuk, majd rászedjük a spenótot és együtt (esetleg egy kis vízzel) tovább pároljuk. A végén a májas parajt a burgonyával pürésítjük.
-
Immunerősítő homoktövis szörp
Konyhában » Italok
A homoktövis jellemzői: C-vitaminban igen gazdag, az egyik legideálisabb vitamin pótló. Almasavat, flavonoidokat, zsíros olajokat bőven tartalmaz. Növeli szervezetünk védekező képességét, jelentős immunerősítő. Gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a meghűléses, influenzás megbetegedések gyors gyógyulásában. E-vitamin tartalmának köszönhetően a száraz, berepedezett bőr kezelésére alkalmas. Fertőző betegségek alatt, műtétek után segít a gyors regenerálódásban, felépülésben.
-
Diós keksz
Konyhában » Aprósütemények
Elérkezett a dió szezon, készítsünk egy egyszerű de mégis nagyon finom diós kekszet. A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozom. (Az olvasztott vajat a tojással, cukorral, vaníliás cukorral elkeverem, hozzáadom a lisztet, sütőport, daráltdiót, majd robotgép vagy kézzel tésztát gyúrok belőle.) Miután ezzel elkészültünk, fóliába tesszük és akár egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.