-
Őszi gyümölcssaláta
Konyhában » Előételek
Készítsünk az őszi idénygyümölcsökből frissítő vitaminsalátát. Megmosom az összes gyömölcsöt, a banánt meghámozom és felkarikázom. Az almát és a barackot nem szükséges meghámozni, csak a mag és az alma magházának eltávolítása után kis kockákra szeletelem őket. A szőlőt szemeire szedem. Egy tálba teszem a hozzávalókat és jól összeforgatom, hogy szép színkavalkádot kapjak. -
Kekszből süni
Konyhában » Aprósütemények
A száraz hozzávalókat egy tálban egyenletesre keverem. Ha valaki édesebben szereti, a cukorból kicsit többet is adhat hozzá. Aki kókuszosan kedveli, az kevés kókuszreszeléket is keverhet bele. Az olvasztott margarint is hozzákeverem, és annyi forró vizet, vagy forró tejet adok hozzá, hogy jól gyúrható masszát kapjak.
-
Alma juice
Konyhában » Italok
Mi a télére eltett almáknak már az utolsó darabjait használjuk föl. Sok közülük már igen fonnyadt, hibás, foltos. Érthető, hiszen egész télen a szebbeket válogattuk. most összeszedtem egy fél kosárnyi kevésbé tetszőt, és nekiláttam alma juice-t gyártani. Igen nagy sikerem volt! Az elkészítés menete: Az almákat alaposan megmostam, és olyan cikkekre vágtam, hogy a gyümölcscentrifuga nyílásán éppen beférjen. Semmi mást nem csináltam, csak az összesnek a levét kicentrifugáztam! -
BRUSCETTA, az igazi olasz előétel
Konyhában » Előételek
Megmosom, apró kockákra felvágom a paradicsomot és beleteszem egy tálba. Hozzáadom a megtisztított, apróra vágott fokhagymát, lelocsolom olíva olajjal, rátépkedem a friss bazsalikomleveleket, sózom, borsozom, jól összekeverem, és félreteszem, hogy amíg megpirítom a kenyeret összeérjenek az ízek. Serpenyőben kevés olíva olajon megpirítom a kenyérszeletek mindkét oldalát. Tálalásnál kanállal ráhelyezem a paradicsomos keveréket. Kiváló vendégfogadó előétel, de uzsonnának is tökéletes.
-
Must - alkoholmentes
Konyhában » Italok
Készítsünk gyorsan egy kellemes üdítőitalt, cukor hozzáadása nélkül. Gyerekeknek akár ásványvízzel hígítva is adhatjuk. A szőlőfürtöt alaposan megmosom, lecsöpögtetem, és a fürtöt szemekre szedem. Ha rendelkezünk gyümölcscentrifugával, akkor szinte semmi dolgunk nincs, mint a szőlőt szemeket beledobálni a masinába. -
Paradicsomos bruschetta
Konyhában » Bébiételek
A paradicsom bőrét forró fürdő után egy mozdulattal lehúzom, a magvakat eltávolítom, majd felkockázom a húsát. A bazsalikomot folyó víz alatt megmosom, a leveleit vékony csíkokra, majd apró kockákra vágom. A felkockázott paradicsomot, az apróra vágott bazsalikomot kevés olíva olajjal összekeverem. Pici sót, borsot adok hozzá ízesítésképpen, és barna kenyérre kanalazva kínálom. -
Paradicsomos-tejszínes tészta
Konyhában » Főételek
Magas falú edényben kevés paprikás rántást készítek (nem kell annyi, mintha főzeléket csinálnál, csak épphogy sűrítse majd a paradicsomlevet). A konzervparadicsomot 2 dl vízzel csomómentesen feloldom, és az addigra kihűlt rántásra öntöm. Alaposan összekeverem, megfűszerezem sóval, petrezselyennel, majorannával. -
Paradicsomos húsgombóc
Konyhában » Főételek
A hagymát megtisztítom, apróra vágom és egy nagyobb tálba teszem, hozzáadom a rizst, majd a darált húst és a tojást, fűszereket. Az a legegyszerűbb ha kézzel dolgozzuk össze a masszát, majd vizes kézzel, kis gombócot formálok belőle. Egy nagy mély edényben vizet forralok, és szépen belehelyezem a gombócokat. Lefedem és kis-közepes lángon kb. 1 órát hagyom főni.
-
Paradicsomleves
Konyhában » Levesek
Kevés olajon megdinsztelem a kockára vágott hagymát. Ráöntöm a hagymára a paradicsomlevet, és felforralom. Ha túl sűrűnek találom, hozzáöntök egy kevés vizet, attól függően, hogy milyen sűrű levest szeretnék készíteni. Kevés sóval, cukorral ízesítem. (Még egy deciliter tejszín is önthető hozzá, akkor krémesebb lesz, de akkor már tejérzékenyek nem fogyaszthatják.) Miután felforrt a leves, hagyom kicsit hűlni és beleszórom az apróra vágott petrezselymet. -
Kubu házilag
Konyhában » Bébiitalok
Meghámozom, megtisztítom, gyümölcs-centrifugával vagy turmixgéppel összezúzom a sárgarépát. Egy citrom levével és ízlés szerint mézzel ízesítem, majd felöntöm ásványvízzel. A sárgarépa rengeteg B-karotint tartalmaz, mely rendkívül jó hatással van a májra és a bélműködésre. Napozáshoz is ajánlott fogyasztása, hisz az enzimjeiből felszabaduló A-vitamin védi a bőrt az UV-sugaraktól. Erősíti az immunrendszert is. Továbbá káliumot és vasat is tartalmaz. -
Túrós kocka
Konyhában » Desszertek
A túrós kocka is egy könnyen, gyorsan elkészíthető finomság. Az elkészítése nagyjából ugyan az, mint a bögrés sütiké. Összekeverem a túrót, a tejföllel, 1 egész tojással, reszelt citromhéjjal, mazsolával, vaníliás cukorral. Ízlés szerint cukrozható, ki mennyire édesszájú. A masszához búzadarát keverek, hogy jól összeálljon, kb. 20-30 percig hűtőben állni hagyom. -
Paradicsomos burgonya banánnal
Konyhában » Bébiételek
A burgonyát alaposan megmosom, megtisztítom, kockára vágom, majd sós vízben felteszem főzni. Amíg fő, addig a paradicsomot héjától megtisztítom, magjait eltávolítom, húsát kockára vágom, majd a megfőtt burgonya levét rászűröm, és 3-4 percig főzöm benne. A főtt krumplit, a megfőtt paradicsommal és a banánnal összeturmixolom, majd együtt pár percig forralom még.