-
Eperkrémleves
Konyhában » Levesek
Az epreket alaposan megmosom, megtisztítom a száraktól.Nem fontos, hogy hibátlan, gyönyörű szemű epret válasszunk, tökéletesen megfelel a néhány napos, kicsit összeesett is, csak ne legyen romlott. A megtisztított eper 3/4 részét apróra vágom, majd a tejszínnel és a cukorral összeturmixolom. Másik edényben a pudingport a tejjel pár perc alatt kikeverem, és hozzáadom a fahéjat is.
-
Joghurtos-kekszes
Konyhában » Desszertek
Négyzetes alakú tál aljára kekszeket teszünk egymás mellé. Célszerű négyzet alakú kekszet, hogy a lehető legjobban kitöltsük a tál alját. A kekszre borítsunk rá körülbelül fél centi vastagon gyümölcsjoghurtot. Erre tegyünk még egy réteg kekszet, majd még egyszer fél centi joghurtot. A tetejére ismét keksz sor jön. Az egészet fedjük le folpakkal, és egy fél órára tegyük hűtőbe. Ennyi idő alatt a keksz megpuhul, a joghurt pedig finom, krémes állagú lesz, a süteményünk szeletelhetővé válik.
-
Eperpüré
Konyhában » Bébiételek
Készítsünk gyermekünknek, finom, friss, egészséges desszertet. Az eper C-vitaminban gazdag, alacsony energiatartalmú gyümölcs, az alma pedig kalciumot, vasat, magnéziumot tartalmaz, bátran adjuk gyermekünknek!
-
Üdítő bodzából
Konyhában » Italok
Olvastam a receptek között a bodzaszörp receptet és szeretnék veletek megosztani egy másik hasonló ízű üdítőt, amely igaz nem szörp, de bodzából készül, és nagyon finom. A hozzávalókat egy nagy edényben fel kell főzni, és a forrástól számított kb. 30-40 percig hagyni forrni (fedő nem kell rá!!). Előfordulhat, hogy pótolni kell a végén a vizet. Miután elzártuk a gázt alatta, beleteszünk egy kis doboz citrompótlót (vagy a nagynak a felét), rátesszük a fedőt és állni hagyjuk kb. egy éjszakát.
-
Eper lekvár és eper szörp recept egyben
Konyhában » Lekvárok
Az epreket alaposan megmossuk, és a szárakat eltávolítjuk. Az epren található hibás részeket kivágjuk. A megmosott epreket lábasba tesszük, és a gyümölcs súlyához képest 40%-nak megfelelő cukrot adunk hozzá. Összetörjük az epreket - én krumplinyomóval szoktam, de nem teljesen pépesre, csak a szemeket kenyérre tehető nagyságú darabokra nyomkodom.
-
Bodzaszörp, ahogy én csinálom
Konyhában » Italok
Készíthetünk több hétre előre is bodzaszörpöt, ami sűrű, szirupszerű, hígítani lehet vízzel. Ekkor 2 kilogramm kristálycukrot 2 liter vízzel felforralok (szirup lesz belőle). Hagyom teljesen kihűlni, 2 ek citromsavat keverek hozzá, belekarikázok két egész citromot, majd beleáztatok kb 20 fürt közepes nagyságú bodzavirágot. Egy hétig állni hagyom, de minden reggel és este megkeverem. A hét végén 1 kk Na-benzoátot keverek hozzá, leszűröm és palackokba zárva tárolom.
-
Eper turmix
Konyhában » Italok
A földiepreket alaposan megmossuk, eltávolítjuk a szárait, majd egy hosszúkás, turmixolásra szánt edénybe helyezem. meglocsolom 1-2 teáskanálnyi mézzel. (Ugyan a mézet nem adjuk egy éves kor alatt, mert botulizmust okozhat, de egy éves kor fölött inkább ezt válasszuk édesítésre, mint a finomított, fehérített cukrokat. Egy éves kor alatt adjunk a cukor helyett xilitolt, vagy steviát, ha mindenképp édesíteni szeretnénk, és válasszunk turmixolásra olyan gyümölcsöt, ami abban az életkorban már adható.) A mézes epreket felöntöm 2-3 deciliter tejjel, majd botmixerrel összeturmixolom az egészet.
-
Salátafőzelék
Konyhában » Bébiételek
A salátát leveleire szétszedve, folyó víz alatt alaposan megmossuk. Csíkokra vágjuk, és a megtisztított, felkockázott burgonyával együtt 10 percig pároljuk 4-5 evőkanál vízen. Fedő alatt hagyjuk kihűlni a zöldségeket, majd hozzáadjuk az olajat és a metélőhagymát, és simára turmixoljuk. A saláta főzőlevével felhígítjuk, csomómentesre elkeverjük, és a láng fölé visszatesszük még egy kis időre. Ha testhőmérsékletűre visszahűlt, akkor 4-5 csepp citromlével ízesítjük.
-
Padlizsános bébiételek 10 hónapos kortól
Konyhában » Bébiételek
Padlizsánkrém Hozzávalók: padlizsán, fokhagyma, olaj, só 1 közepes padlizsánt megsütünk, meghámozunk, és megpróbáljuk a magok nagy részét eltávolítani, majd apró kockákra szeljük. 2 gerezd fokhagymát kevés olajon megpirítunk, majd rátesszük a padlizsán kockákat. Botturmixszal pépesítjük, esetleg egy csipetnyi sót adunk hozzá. Pirítós kenyérre vagy kiflire kenve kínáljuk.
-
Kakaós csiga
Konyhában » Desszertek
Az élesztőt a cukrozott rizstejben felfuttatom, és a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztok. Tapasztalatom szerint a tészta készítéséhez a kerek dobozos margarin jobb, mert krémesebb, jobban eldolgozható. Előfordulhat, hogy a tészta ragadós, nyúlós lesz, ilyenkor 2-3 dkg liszt még bátran hozzáadható. A tésztát meleg helyen fél órát hagyom kelni. Ez idő alatt a tölteléket elkészítem. A margarint megolvasztom és a cukrot, és a kakaóport felolvasztom benne.
-
Orgona szörp
Konyhában » Italok
Az orgonavirágokat leszedegetem a zöld száráról. Ez igen hosszadalmas feladat, de megéri a fáradozást. A leszedett orgonavirágokat feltettem vízben főni. Pár perc forrás után botmixerrel kicsit összetörtem, majd fél óra pihenés után leszűrtem az egészet, hozzáadtam a cukrot, citromsavat és újraforraltam. A kész szörpöt steril üvegekbe töltöttem, fejre állítom, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
-
Sonkás muffin
Konyhában » Sós apróságok
Egy gyorsan elkészíthető muffin, mely akár reggelire is kiváló. A sütőt beállítjuk 180 fokra. A száraz és a nedves összetevőket külön-külön tálban elkeverjük, majd a száraz hozzávalókat hozzáadjuk a nedvesekhez. Amennyiben a tészta nem akar összeállni, tegyünk bele még egy kevés tejet. A zöldhagymát és a sonkát szeletekre vágjuk és hozzáadjuk a tésztához.