2021. május 06., csütörtök - Frida, Ivett napja

mt

Allergiás gyermek az iskolában

2020-11-12 23:11:29

Az allergiás betegek számának folyamatos növekedéséből adódóan szeptemberben egyre több iskolás kezdi a tanévet a parlagfű-pollenszezon tetőzésének idején. Az allergiás diákok számára így nem csak a szünidő utáni átállás, a korai kelések, a rendszeres napirend jelent problémát.

A nyugodt éjszaki pihenés elengedhetetelenül fontos annak érdekében, hogy a tanuló napközben megfelelően teljesítsen, koncentráljon az órán. Dr. Balogh Katalin allergológus elmondta, jelenleg különösen magas a pollenszám a levegőben, így ha a gyermeknek panaszai vannak, mindenképpen vigyük el orvoshoz. A tünetek kezeléséhez nem elegendő az otthoni házipatikában található készítményeket használnunk. A szakorvos az allergia gyógyszeres kezelésének összeállításánál figyelembe veszi az adott eset körülményeit, formáját, időtartamát, súlyosságát, így minden eset egyedi, személyre szabott kezelést igényel. Szénanátha esetén célszerű a gyógyszereket a tünetek megjelenése előtt, megelőzésként alkalmazni.

parlagfű

Gyermekek esetében fontos figyelnünk arra, hogy minden esetben bevegye a gyógyszereit, hiszen a tünetek kontrollálásához elengedhetetlen a felírt készítmények megfelelő alkalmazása. A gyógyszerek bevételét otthon, a szülő felügyelete mellett végezze. Fontos, hogy a pedagógust értesüljön arról, hogy a gyermek allergiás és gyógyszert szed.

Dr. Balogh Katalin különösen fontosnak tartja, hogy az allergiás gyermeket ne kezeljük súlyos betegként. Szakszerű segítség mellett az allergiás náthás beteg esetében nincs szükség például a tornaóra alóli felmentésre. A parlagfű allergiások esetében óvatosság indokolt görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és uborka fogyasztásakor. A pollen-étel keresztreakció ugyanis nem minden beteg esetében áll fenn, előfordulása az allergiások körében 10 százalék alatti. A gyermeket a fenti ételektől eltiltani tehát csak abban az esetben szükséges, ha korábban okozott már panaszt: szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, hasi görcsök formájában.

A pollenszezon után érdemes szakorvosunk tanácsát kérni az immunterápia alkalmazásával kapcsolatban. Az immunterápiás kezelés során az allergiás beteg azt az anyagot kapja tisztított formában, amire érzékeny. A bevett allergén adagját az útmutató szerint lassan, fokozatosan naponta emelni kell (kezdő kezelés) mindaddig, amíg eléri a beteg a szervezete számára megfelelő mennyiséget. A kezelés ideje alatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző anyaghoz, s megtanulja azt panaszok nélkül elviselni. Az allergia kezelésének ezen módja gyermekek esetében is jól alkalmazható, nagyobb gyermek önállóan is beadhatja magának a készítményt, nyelv alá csepegtetve. Hosszú távú (5-10 éves) utánkövetéséses vizsgálatok szerint egyértelműen kevesebben lettek asztmásak az immunterápiával kezelt gyerekek közül.

Budai Allergiaközpont - orvostkeresek.hu

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:
Hozzászólások
 • Adrienn
  2010-09-07 15:42:11
  Nálunk Léni még csak ovis, de így is komoly gondot okoz az allergia. Minden este tüsszög, folyik az orra, éjjel nyugtalanul alszik, reggel fáradt, nap közben sokat fújja az orrát. Használjuk a sinecod cseppeket. Mást nem. Szedjük mellé a C-vitamint és a Kalciumot issza... ha rá tudom venni... Ti mit használtok?

 • 2010-09-08 01:15:02
  nálam 15 éves fiam és nekem astma allergiát diagnoztizáltak calcium jó de én nem szedem előírt gyógyszert mert hónapok kérdése bejutni a kötelező vizygálatokra kihagyom míg nem fulladok.1000mg calcium segít fiamnak 500mg remélem lányaim nem örökölték most esik eső ez segit:)vettem fiamnak a dm-es orrsprayt neki elég jó ez tengeri só oldat állítólag sóbarlang sem rosz de én nem voltam még ott én tüneteim 4 éve el viselhetőek de mint felnőt 2 szer voltam komoly fulladás veszéjének kitéve.abból első ami komoly volt. ha épp anno nincs faluba házi orvos mire mentő oda ért tüdőhörgő görcs nem hiszem tul éltem volna állítólag kék volt a bőrőm mikor szurit kaptam de azóta 1 volt ami ilesztegetett itt pesten nincs annyi zőld annó a szomszédom egy csodás erdő volt.ma csak a szomszéd cicája zavar de miért mert kedvelem és ne birom ne ölelném meg.allergia nem játék a könny nátha kezdet de mikor ne kapsz levegőt küzdesz érte enkinek nem kívánomgyerekek nem tudom hogyan veszik én felnőtként egyszer jártam meg poklot azota sem de az kegyetlen volt szívtam mélyen levegő de nem jöttde háziorvos szaktudása segített mire mentő ott volt haza akartam menni:)
 • bedono
  2010-09-08 16:51:54
  A sinecod nem köhögéscsillapító?
 • Adrienn
  2010-09-08 18:39:04
  De az. Allergiás, száraz köhögésre való, amikor nem tud aludni, úgy köhög. Egyébként Fenistil cseppeket szoktam adni, ha nagyon köhög. De biztosan van valami természetesebb gyógymód...
 • bedono
  2010-09-08 21:07:11
  Annyit tudok mondani, hogy holnap megyünk bőrgyógyászhoz Marcellal, mert az egyik arca piros, száraz, apró pici pöttyös, grízes.
  Egyébként ő is szokott prüszkölni, de csak reggel párat. Lehet, hogy összefügg a parlagfűvel, nyilván mindig balról fújt neki a parlagfüves szél...
  Én is vacakul vagyok, szedek is gyógyszert, allegrát.
  Természetes gyógymód: kollégám mondta, hogy a valakinek a valakije kigyógyult az allergiából bioptron lámpa segítségével.
  Egyéb alternatíva: agykontroll, mert ő meg azzal mulasztotta el magának a pajzsmirigy cisztáit. :-)))) De tényleg.
  Barátnőm fiának meg volt egy szemölcse, amit több mint félévig nem tudtak kikezelni semmivel. Erre mondta a bőrgyógy, hogy akkor kiműtjük, előjegyezzük műtétre. Na két hét múlva szemölcs volt nincs, magától elmúlt. Valszeg a kisfiú beijedt és inkább elmulasztotta magáról. Persze tudom, hogy nem ilyen egyszerű, de az allergia tipikusan pszicho betegség. Már végiggondoltam milyen változás volt, amikor megjelent Marcell arcán az elváltozás, elkezdődött az ovi...
 • Adrienn
  2010-09-09 10:33:21
  Ilyen pszicho betegség minden évben ugyanabban az időszakban, amikor semmi stresszhelyzet nincs.... ???? Azért sztem ettől összetettebb a dolog. Az igaz, hogy belső egyensúly helyreállításával, pozitív gondolkodással sokmindent el lehet mulasztan, a kellemetlen tüneteket lehet csökkentenii, mert ilyenről sokat hallottunk, de azért nem minden betegségért a pszichét kell okolni. A gyógyulásban segít, de nem a belső egyensúly felborulása az oka. Pl. Egy nátha, egy meghűlés, egy anyajegy rossz helyen, egy valami... fitymaszűkület. :) nem pszichés okok miatt alakul ki. Ez egyfajta természetfölötti magyarázat, ami nagyban marhaság.
 • Erzsus
  2010-09-09 12:13:12
  Adrienn én csak annyit tudok ehhez hozzá szólni hogy az én nagyobbik fiam aki már 17 elmúlt 7 hónapos kora óta tüdőasztmás és nagyon sok mindenre allergiás volt mint pl tojásfehérje alma(ami egészséges gyümölcs)fű,fa,penész...poratka.Ebből már sok mindent ki "nőtt"de van ami még mindig meg maradt és azt mondták hogy már valószinűleg igy is marad mint pl a poratka ami van télen-nyáron és akár hogy(külön erre való szerekkel)takaritok akkor is benne van a levegőbe és nincs mit tenni ellene!!A kisebbik fiam gégeasztmás volt de ő már teljesen kinőtte 8 éves korára.
  A sinecodot asztmás gyereknek nem szabad adni!!Ha valaki nagyon fullad jégkockát kell szopogatni vagy ha pici akkor a fagyasztó elé állitani hogy a fagyos levegőt szivja be persze télen ez könnyebb!
  Szerintem az a legjobb ha kivizsgáltatod hogy pontosan mire allergiás és ugy adnak gyógyszert és tudnak javasolni más gyógyhatású szert vagy gyógynövényt is.
  Nem hiszem hogy ez a pszihén mulna mert egy csecsemő még nem az!!!
 • bedono
  2010-09-09 21:58:18
  Nyilván a parlagfűtől prüszkölünk, arra vagyunk allergiásak, de hogy miért válik túlérzékennyé az ember valamivel szemben, annak pszichés okai vannak. A placebo hatás egyébként nem csak akkor működik, ha saját magunknak adagolunk gyógyszert hanem akkor is, ha a gyerekünknek. Ugyanígy gondolom hatással vagyunk a pszichés állapotunkkal a kisbabánkra, kisgyerekünkre is. Innen az oldalról kattintottam egy allergiás oldalra (jobbra) és ott írják:

  És ha hiszik, ha nem, az ember, mint egységes egész, nemcsak testileg, de lelkileg is hozzájárulhat az allergiájához, de annak megszűnéséhez is. Az allergia köztudottan pszichoszomatikus előkészíbetegség, vagyis lelki problémák is "segíthetik" pályafutását, de lelki gondjaink megszüntetése megfelelő szakember segítségével (pszichológus, kineziológus, Bach-virágterapeuta) hozzájárulhatunk "karrierjének megtöréséhez".

  Amiket írtál, azokról én sem gondolom, hogy pszichés eredetű okai lehetnek, de az allergiának igen.

 • Adrienn
  2010-09-10 07:59:55
  Bla-bla. Olvasd el ezt is: http://szebbelet-szebbelet.blogspot.com/2010/05/parlagfu.html
 • bedono
  2010-09-10 11:39:36
  elolvastam, te elolvastad? ebben is szerepel:
  Mi természetgyógyászok holisztikus szemlélettel gyógyítunk, a test, a lélek, a szellem vizsgálatával és figyelembevételével, tehát nemcsak tüneti síkon kezelünk. Lelki dolgaink, lelki jelenségeink kivetülnek a fizikai-testi síkra is. A test a lélek temploma és a lélek megbetegítheti és meg is gyógyíthatja a testet.

  nem vitatkozni akarok, tényleg nem értem mért nem tudod elfogadni, hogy van benne valami. Mi zavar ebben? ez nem azt jelenti, hogy a gyereked vagy te vagy én pszichopaták vagyunk, de stressz, szorongások, lelki görcsök mindenkiben vannak. Ezt nem kell szégyelni, nem a mi hibánk. Örüljünk neki, hogy az agyunkal, lelkünkkel sokkal többet tudunk elérni, mint gyógyszerekkel, természetes vagy nem természetes módszerekkel.

  szerintem NEM BLA-BLA
 • Adrienn
  2010-09-10 12:06:36
  Arra gondoltam, hogy ha a lelki dolgaink rendben vannak, mint nálunk (az agyunk rendben van, és nem vagyunk pszichopaták tényleg, elmondanám, ha ilyen gondjaink lennének :) ), akkor milyen praktikák vannak, amivel a tüneteket megszüntetni, a betegséget eltüntetni lehetne. Biztosan van valaki, aki erről tud, merthogy biztosan van ilyen. Ha ilyenben tudsz segíteni, vagy tanácsot adni, akkor írd le lécci.

  Az antihisztaminok működnek, ok. Nincs is rájuk szükség csak egy évben egyszer 1-2 hétig. Ezzel lehet együtt élni.

  Egy orvos ismerősöm mondta, hogy szedjünk C-vitamint, merthogy az allergia legjobb ellenszere. Nem csak az ezt, de még a rákot is meggyógyítja... Placebo, vagy sem, mi szedjük. Ártani nem árt. Valami más ötlet?
 • Vidra
  2010-09-10 12:45:14
  Kedves Anyukák!

  Én is egy allergiás gyerek anyukája vagyok, és ebben a helyzetben egyszerre fordulok a jelenlegi hivatalos orvostudomány felé, és az egyéb gyógyító lehetőségek felé.

  Jó tapasztalataim vannak az orvosokkal, bár fontosnak tartom, hogy mi ugyonoda járunk rendszeresen, és betartom az orvos utasításait. Adrienn, ebben neked is tanácsolnék némi körültekintést, mert súlyos hiba allergiás ismétlődő köhögésre Sinecodot adni, mivel tompítja azt a fontos életfunkciót, hogy levegőt préseljen ki az ember az egyre szűkülő légútjaiból. De gondolom ezt csak azért írtad, mert remélhetőleg nem ismered ezt a betegséget igazán.

  A másik út már sokkal nehezebb, mert ahogy egy ember testestül lelkestül bonyolult egész, úgy a világ is az, és a sok egymásra ható erőből jön létre egy jelenség. Itt a mi esetünkben egy betegség. A saját esetemben ismerem a lelki okokat, lassan próbálok rajta változtatni, leírni inkább a testvérem esetét írnám, aki súlyos gyerekkori rohamok után elindult tanulni egy vidéki főiskolára, ahol a szabadság és a régi szerepektől való függetlenség váratlan és hosszú évekig tartó gyógyulást hozott.

  Az immunerősítés, C vitamin és más gyógynövény hegyekben az jó, ártani nem árt, csak használ, de a leghatásosabb immunerősítő a szeretet méghozzá számolatlanul minden mennyiségben.

  Örömteli gyermeknevelést kívánok mindenkinek:

  Vidra néni
 • Adrienn
  2010-09-10 14:41:41
  Bocsássatok meg, szoktam sinecodot adni a köhögésre, de nem erre, csak rosszul írtam. Fenistil cseppeket szerettem volna írni.
 • matesz
  2010-09-10 15:31:44
  Az én fiam 3 hónapos kora óta allergiás. Nem mondhatja senki, hogy nem szeretem eléggé! Azóta mondjuk sokat javult a helyzete, de még mindig tüsszög néha. Pedig a szeretet nálunk is számolatlanul, minden mennyiségben megvan. Boldog lehetne minden gyerek, ha így szeretnék. :)

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media