2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Bölcsis/ovis felszerelés

Akár bölcsődébe, akár óvodába készül gyermekünk, jónéhány dolgot kell összekészítenünk előre, idővel pedig kiegészítenünk egy s mással. Lássuk mik ezek!

Bölcsibe készülőknek: ha nincs külön öltöző szekrényke a bölcsődében, akkor vinnünk kell úgynevezett ovis zsákot. Ennek mérete az akasztó körüli hely nagyságától függ, inkább kérdezzünk rá, mielőtt zsákot veszünk vagy varrunk. Jó ötlet, ha a zsák tetejébe egy gyermekvállfa belefér, középen pedig egy függőleges zipp-zárral nyitható. Ebben a legkönnyebb keresgélni, le sem kell venni az akasztóról. Előre még elfér egy-két zseb is, amibe apróságokat rakhatunk.

ruha

Bölcsibe készülőknek

Váltóruha: Mindenképp legyen egy-két póló rövid vagy hosszú ujjú az időjárásnak megfelelően. Benti nadrág vagy kisszoknya arra gondolva, hogy most még meleg van, amikor pedig kint lehűl az idő, akkor beindul a fűtés. A csoportszobában általában nincs hideg, ezért a benti játszóruha le legyen túl vastag és mindenképp tiszta pamutot válasszunk. Legyen váltó zokni elegendő. A bölcsiben sok mindent már önállóan fognak csinálni, így a kézmosás, pohárból ivás során még előfordulhatnak balesetek.

Téli időszakban a legegyszerűbb, ha a kicsi a csoportban harisnyát visel. Erre a gondozónénik könnyen feladják az anorákot, amikor levegőzni mennek.

Váltócipő: A csoportban a gyerek lábán legyen kényelmes, nem túl zárt cipő vagy szandál. A legjobb a bőrből készült, de lehet textil cipőcske is. A gondozónénik örömmel veszik, ha nem fűzős és nem csatos, hanem bebújós vagy tépőzáras, amit idővel már a kis bölcsisek is egyedül tudnak le-fel húzni.

Meleg ruha az udvarra: A szeptemberi vénasszonyok nyara után nem sokkal már szükség lesz meleg ruhára a kinti játékhoz. Legyen a szekrényben: vastagabb kinti nadrág, melegítő vagy farmer. A farmer elég strapabíró, és kellemes pamut viselet, különösen a kantáros praktikus, nem kell aggódnunk, hogy kilóg a gyerek dereka belőle. Egy-két pulóver, vékonyabb, vastagabb, lehetőleg olyan, amit a játszótéren sem sajnálunk, ha piszkos lesz, vagy netán kiszakad. Nagyon fontos a sapka, áll alatt megkötős, a fület védő legyen, amíg nincs túl hideg, épp elég egy vékony pamut anyagú. Természetesen a téli időre már vastag bélelt sapkát adjunk, és mindig legyen sál és kesztyű a gyereknél.

Pelenka: Természetesen csak annak szükséges, aki nem szobatiszta, de ez a bölcsiben eleinte jellemzően mindenkire igaz. Popsikrémet is tartsunk bent.

Evéshez előke, partedli: Ha beküldünk 2-3 darabot, rá fogják adni evés előtt, megvédve ezzel a ruhácskákat.

Tisztasági csomag: Nem mindenhol kérik külön, előfordulhat, hogy az erre a célra beszedett csoportpénzből a bölcsőde maga szerzi be a szükséges felszerelést. Szólni fognak, ha nekünk kell vinni, általában papír zsebkendő, szalvéta, folyékony szappan, wc-papír, esetleg szemetes zacskó lehet az elvárás.

Ágynemű: a legtöbb helyen nagyon praktikus, alacsony egymásba rakható műanyag ágyacskákon altatják a gyermekeket. Ezekre olyan lepedőt érdemes tenni, ami a négy sarkánál csapott, gumival rendelkezik így a kiságy lábaira rögzíthető. Nem árt, ha több rétegű, steppelt, hiszen ez alatt a műanyag ágy van csak. Lehet, hogy vinnünk kell kistakarót, vagy esetleg csak huzatot hozzá. Alvójáték, otthoni kedvenc, akár még cumi is bevihető a bölcsibe.

Oviba készülőknek

A fent említett oviszsák nevéből is adódóan természetesen ide is szükségeltetik. Az óvodák manapság olyannyira túltelítettek, hogy az öltözőkben is kevés az egy gyerekre jutó hely. A mi ovinkban például nincs hely, ahol külön udvari cipőcskéket tudnának tárolni és külön hazamenőset. Egy cipős szekrény van, ami ha mindenki bent van aznap meg is telik. A szandijukat a zsák alatt tartják addig, amíg az udvaron vannak, illetve a nap végén. Épp ezért elképzelhető, hogy arra nem lesz lehetőségünk, hogy előrelátóan az oviban tartsunk gumicsizmát, esőkabátot vékonyabb, vastagabb kabátot egyszerre.

Az oviba is szükséges ágynemű, hasonlóan a bölcsiben említetthez.

Az óvodai tisztasági csomagból már biztosan hiányzik a pelus, talán csak kivételes esetben térnek el attól a szabálytól, hogy az óvodában már minden gyereknek szobatisztának kell lennie, alvásidő alatt sem hordhatnak pelust. Ezzel szemben fogkefét és fogkrémet vinnünk kell, ebéd után, lefekvés előtt a fogmosás is része a napirendjüknek.

Váltóruha: az évszaknak megfelelő kinti réteges, kényelmes, laza, nem kényes és benti vékonyabb, szellősebb játszóruha.

A téli benti viselet valamivel nagyobb fejtörést okozhat az oviban. A lányok ugyanis nyugodtan viselhetnek harisnyát a csoportszobában kis szoknyával, amire pillanatok alatt felhúzzák a kinti nadrágot, anorákot. A fiúknak két praktikus lehetőség kínálkozik: a harisnyára kívülről feladunk egy rövidnacit, valamivel esztétikusabb, mint anélkül. A másik, hogy vásárolunk néhány úgynevezett cicanadrágot, vagyis vékony pamutnadrágot, ami pólóval tökéletes bentre, és könnyű ráöltözni. Nem lesz könnyű dolgunk, mivel a boltokban főleg lányokra való pamut nadrágocskákat kapni.

Az oviban rendszeresen tartanak tornaórát. Az óvónők kérése alapján állítsunk össze torna felszerelést. Rövidnadrág, rövid ujjú trikó, tornacipő. A tornacipő legyen nagyon kényelmes, mérete épp a lábra való, talpa jól tapadó gumi, belseje lehetőleg pamut vagy bőr. Az edzőcipő jellegű cipőbe könnyen beleizzad, akinek hajlama van rá. Nem árt, ha ki tudjuk küszöbölni a cipőfűzőt, a tépőzáras megoldás mindenkinek egyszerűbb.

Gyakran hallom, hogy az udvari cipő mindenképp olyan legyen, amit kicsit sem sajnálunk. Én nagyon kedvelem azokat a változatokat, akár bőr, akár vászon tornacipőről legyen szó, amiknek az orra gumival védett. Ez sem jelent azonban egy szezonra szavatosságot, a fiam lábán kilyukadt a gumi és a bőr szépen egymás után. Mindenesetre a drága, szép cipő nem az ovi udvarára való. Sáros időben a legegyszerűbb a gumicsizma, félteni sem kell, és biztosan nem ázik be. Ráadásul mivel egy gyerek nem tudja tönkre tenni, a tesók teljes mértékben kihasználják a színes, vidám gumicsizmákat.

Oviban is, bölcsiben is nagyon örülnek, ha a foglalkozásokhoz, kézműveskedéshez alapanyagokat viszünk. Gyurmát, színes papírokat, ceruza, zsírkréta, filctollkészletet, kifestő füzeteket.

Írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media