2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Nevelni nehéz

A családi harmónia megléte, avagy hiánya meghatározza egész életünket. A család összetartása a szülők feladata. De mi van akkor, ha a szülők önzők, ha elhanyagolják a gyereknevelést, és ezzel súlyos, orvosolhatatlan érzelmi sérelmet okoznak…?
"Aki nevelni akar, az legyen maga is nevelt!”

Mi kell ahhoz, hogy az embernek olyan gyereke legyen, akire büszke lehet? Elsősorban lelkileg egészséges szülő, mert a gyerekek viselkedését nagymértékben meghatározza a szüleik viselkedése -- példaként szolgál a gyerekek számára. A szülő-gyerek kapcsolat alapját a szülői szeretet képezi, ami fontos az egészséges testi-lelki fejlődés szempontjából.

kid

A szülői szeretet, a melegség rendszerint elejét veszi annak, hogy a korlátozások túlzottan ránehezedjenek a gyerekre. A gyermek viselkedésében egyre gyakrabban nyilvánulnak meg az agresszív elemek, amik a szülő engedékenysége miatt teret is kapnak. Az így felnövekvő gyermekeknek rossz lesz a kapcsolatuk a szüleikkel, nem fordulnak hozzájuk tanácsért, problémáikat nem beszélik meg velük. Ezek a gyermekek könnyen kerülhetnek a társadalom peremére. A szülők gyakran hangoztatják, mennyi mindent megtesznek a gyermekért, miközben a gyermek érzelmi igényei kielégítetlenül maradnak. A gyerekek befelé fordulnak, s ez az idő múlásával a személyiség torzulását, a felnőttekkel szembeni bizalom hiányát okozza.

Minden szülő kedves, jól viselkedő, jól tanuló gyereket szeretne. A gyerekek nagy részében ezek az adottságok fellelhetők, a szülők kezében pedig ott van a nevelés eszköze. Nevelési hibák közé tartozik azonban, ha a gyereket képességeinek, teherbírásának reális felmérése nélkül belekényszerítik olyan dolgokba, melyekre nem nyitottak. És nevelési hiba az is, ha a szülő a gyerek anyagi szükségleteinek kielégítésére helyezi a hangsúlyt, miközben az érzelmi kapcsolatot teljesen elhanyagolja.

Ismerek olyan családot, ahol ez történt, és a gyermekek sorra elrontották az életüket. Hogy ki a felelős? Nehéz megmondani, de a szülőknek nagy részük van benne. Nincs hitük, bizalmuk egymáshoz. "Ölik” egymást, vádaskodnak, egymásra mutogatnak. A szülőknek ellentétes beállítottságú nevelési módja nem oldja meg a problémákat, sőt fokozza.

A családi harmónia megléte, avagy hiánya meghatározza egész életünket. A család összetartása a szülők feladata. De mi van akkor, ha a szülők önzők, ha elhanyagolják a gyereknevelést, és ezzel súlyos, orvosolhatatlan érzelmi sérelmet okoznak…?

Az életben rengeteg olyan szituáció adódhat, amikor egy gyermek bizonytalan, új helyzetbe kerül. Ilyenkor segítségre van szükségük, ebben a legtöbbet szüleik tudnak segíteni nekik: lelki támasznyújtással, bátorítással, vigasztalással – nem pedig anyagiakkal.

Nagy Erika
www.baratno.com

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media