2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

A játszótéri homokozóban lévő játékok elosztása

A jó idő beálltával egyre népesednek a játszóterek. Már most van olyan, ahol a szokásos játékidőben egy tenyérnyi hely nem marad gyerek nélkül. Minél több a gyerek, annál nagyobb a konfliktus kialakulásának veszélye. Összeveszni könnyű, a békülés hosszadalmas, és nem is feltétlenül sikerül kompromisszumokat kötni egy csöpp gyerekkel. Jobbnak gondolom tehát, ha néhány, alapvető játszótéri szabályt már indulás előtt a fejünkbe vésünk. Ezek segítenek majd jóban lenni babával, anyatárssal.

homokozo
 1. A játszótéren, ha nincs közös játék kitéve, mindenki a saját játékaival, vagy a közös, de gazdátlan játékkal kezd el játszani. Ha nincs saját játék, az nem baj, egészen addig, amíg a gyermekünk ki nem szemel magának, egyet a színes, de nem közös lapáthalomból.
 2. Ha a kiszemelt játék közös, akkor nincs baj, nyugodtan lehet vele játszani, feltéve, hogy nem markolja lelkesen egy másik babához tartozó kéz. Ilyenkor illik elkérni a játékot, és nem kirángatni a másik kezéből. (Ha egyértelmű, hogy ki a játék tulajdonosa, akkor akkor is ildomos elkérni, ha éppen az aprógazda nem vele játszik)
 3. Persze az is simán előfordulhat, és elő is fordul gyakran, hogy a kiszemelt játékot a gazdája nem akarja odaadni, akármilyen szépen kérleli is a mi csemeténk. Ilyenkor tudomásul kell venni, hogy ezt a játékot most nem kapjuk meg! Nyugodtan meg lehet kérdezni, ez esetben, hogy később érdemes-e próbálkozni a kéréssel, vagy eleve esélytelen a dolog. Pl. a frissen kapott születésnapi ajándék-játékot tuti nem kaparintja meg senki más, és ezt tényleg illik tudomásul venni, hacsak nem akarunk gyereksírást provokálni. Javaslom ez esetben a másik – esetünkben saját - gyerek figyelmének elterelését.
 4. Ha olyan játékot kaparintasz meg, amelynek gazdája más játékkal nem rendelkezik, akkor illik cserejátékot adni, amíg kijátssza magát a mi csemeténk. Hacsak nem akarunk egy sóvárgó szempárral a hátunk mögött játszani.
 5. A kapott játékot a rendeltetésének megfelelően használjuk! Soha nem felejtem el, amikor a kicsi fiam kisautóját, amivel egyébként éppen elmélyülten játszott, két nagyobbacska fiúcska kölcsön kérte, és egy percen belül tömegkatasztrófát szimuláltak vele, majd betemették a sáros homokba!
 6. Ha összepiszkolódik, tisztítsuk meg. Ha szétesik, rakjuk össze. Ha eltörik, legalább kérjünk elnézést. Leginkább igyekezzünk a kölcsönkért játékokat eredeti állapotukban visszaszolgáltatni a tulajdonosának. Ha mégis eltörne, akkor illik helyette felajánlani valami más játékot, vigaszdíjként.
 7. Mikor illik visszaadni a játékot? Leginkább, amikor már nem játszunk vele, vagy amikor a tulajdonosa visszakéri.
 8. Kölcsönkért játékot kölcsönadni nem szerencsés. Persze nem kis közösségekről beszélek, ahol semmi nem vész el, hanem mondjuk egy forgalmas, nagy játszótérről, ahol senki nem ismeri a másikat, és iszonyú a tömeg.

Örök tanulság számomra, hogy a gyerek joghurtos poharakkal, és tápszeres mércekanállal legalább annyira nagy élvezettel képed eljátszadozni, mint a legdrágább vacakkal. Érdemes tehát a játszóra összegyűjteni egy pár olyan kütyüt, amiért nem kár, ha elvész, és megtanuljuk jó szívvel kölcsönadni.

Szerinted még milyen íratlan homokozójáték-szabályok léteznek?

Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media