2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Csinálj magadnak szabadidőt

Azt hiszem, én kicsit besokalltam. Lehet, hogy túlságosan gondos próbálok lenni, vagy egyszerűen csak gyenge vagyok, és nem bírom, ha a gyerek nyafog, nyávog, verekszik, veszekszik, szenved, unatkozik. Ezért minden erőmet összeszedve, folyton velük vagyok, terelem a figyelmüket, játszom velük, szaladgálunk, beszélgetünk, non-stop mesélünk, diavetítünk, nehogy eszébe jusson valamelyiknek nyekeregni.

Mostanra viszont erőm végéhez értem, és már nem annyira élvezem a meseolvasást, kicsit fásult lettem, meguntam. A művészek ezt alkotói válságnak nevezik, én csak egyszerűen az ELFÁRADTAM szót használnám. Így, nagy betűvel, üvöltve! Minden rafinériámat összeszedve kitaláltam olyan dolgokat, melyekkel a gyereket egy-egy fél órára le lehet foglalni úgy, hogy észre sem veszi, ha anya nincs mellette, úgy elfoglalja magát. Ezáltal nekem is lehetőségem nyílik kicsit kipihenni magam napközben, és nem vagyok mosott rongy, mire Apa hazaér.

Ne gondoljátok, hogy feltaláltam a spanyol viaszt, hanem egyszerűen olyan dolgokat gyűjtöttem össze, ami a fáradt, nyúzott, kipihenetlen anyukának - mint én voltam éjjel-nappal - nem feltétlenül jut eszébe, merthogy gondolkodni sincs ereje a kipihenetlenségtől. Nekem legtöbbször csak a pumpám ment föl, és nem ritka volt, hogy a saját szavamat alig hallva megpróbáltam túlüvölteni Őket, és nemcsakhogy boldog nem voltam a gyönyörű gyerekeimmel, hanem inkább egyfolytában csak a perceket számoltam, mikor lesz már este, és mikor csukhatom be végre a szemem.

fáradt

Nos, ennek elkerülésére javaslom vess be néhány praktikát, hogy a csemeték nyugodtak legyenek, és nem utolsó sorban befogják a szájukat. Mert igen, alig várjuk, hogy végre megszólaljanak, és néhány hónap múlva tényleg alig várjuk, hogy végre csönd legyen egy csöppet!

  1. Tegyél be egy mesefilmet! Én maximálisan ellenzem a TV-t, és a lehető legritkábban engedem, hogy nézzék, akkor is előre meghatározott időben, előre kiválasztott mesét, előre meghatározott ideig. Szigorúan építő jelleggel. Most viszont, hogy elszakadt a cérna, beláttam, hogy napi egy hosszú mese nem árthat. Meg én is pihenek, amíg nézem, vagy amíg ők nézik, én nyugodtan végezhetem a munkám. Nem üvöltenek, miközben én mosni, vasalni, teregetni, mosogatni, főzni, vagy csak lazítani próbálok.
  2. Készíts néhány vacakos dobozt! A doboz ne legyen kicsi! Férjen bele jó sokminden! Nekem az IKEÁs kék, fedél nélküli doboz jött be. Pont befér az ágy alá, és pont megfelelő méretű. Pakolj bele egy csomó vacakot ezekbe a dobozokba. Lehetőleg apróságokat, amelyekkel eltölti az időt, hogy végignézegeti. Kinder figurák, apró játékok, falatnyi könyvecskék, pici állatkák, egyszóval minden, amit csak vacaknak nevezhetünk. Ha nem bírod a ricsajt, csak vegyél elő egy ilyen dobozt, hogy a kicsik kiboríthassák a szőnyegre, és végignézhessék, mi van benne. Azért érdemes több ilyen dobozt csinálni, mert ha az egyiket megunja, jöhet a másik. Aztán néhány hét múlva ismét csere.
  3. Kreatívkodjatok! Ez nem csak Nekik kellemes elfoglaltság, de neked is fölöttébb idegnyugtató. Találjatok ki feladatot, gondoljátok végig, hogy mit fogtok készíteni. A gyerek érezze, hogy feladata van. Te meg vagy vegyél részt az alkotásban, vagy csak csöndben figyeld, mit barkácsolnak a kicsik. Ha már tudnak bánni az ollóval-ragasztóval, akkor tényleg jól elfoglalják magukat hosszú időre. Te ahhoz már nem is kellesz, lazíts!
  4. Főzzetek együtt! Amúgy is főzni kell, éhen nem maradhat a család. Nyugodtan add a kezébe a tojást, előbb-utóbb sikerül rendesen megtörnie. A liszt kimérése, a krumpli hámozása nem nagy kaland. Egy ovis simán megcsinálja. Pláne, ha van krumplihámozó, amivel nem vágja el a kezét. A kavargatás pedig mindig a kedvence lesz még a bölcsisnek is. Két dologra vigyázz: Forró dolog közelébe ne engedd a kicsiket, a kést pedig mindig gondosan tedd el! Meg fogsz lepődni. A kaja kész, a kölkök sem rakoncátlanok.
  5. Bízd Apára! Ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha egy-egy fél órára a gyerekeket másra hagyod. Nagyon jól ellesznek. Te pedig addig menj be a szobádba, pihenj le, szundíts egyet, olvass kicsit, hallgass zenét, vagy tornázz egyet. Az aktív pihenés ugyan nagyon jól tud esni, de bevallom egy röpke szemhúnyás sem elhanyagolható.

Próbáld ki Te is, egyenként mindet, vagy egymás után, sorban alkalmazd ezeket. Azáltal leszel jobb anyává, ha a kívül-belül egész ember leszel. Ehhez viszont a pihenés elengedhetetlen.

Te hogyan kapcsolódsz ki? Ha van olyan ötleted, ami által egy picit kipihentebbekké lehetnek az édesanyák, akkor oszd meg velünk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media