2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Hogyan kezeljük a kis dühöst? (Hisztikezelés 5 pontja)

1. Ön semmi esetre se veszítse el a fejét, ne legyen vele durva vagy ne kiabáljon vissza neki – ha bármelyiket megteszi, azt jelenti, hogy elvesztette a csatát. Ehelyett olyannak kell látszani, úgy kell viselkednie és beszélnie, mintha valaki megbízta volna a normális állapot visszaállításával.

Először is próbálja megszüntetni a kiváltó okot. Ez nagyjából annyit tesz, hogy legyen kéznél "sürgősségi" étel és ital, valamint játék. Azt is vegye figyelembe, hogy a gyermeki tűrőképesség csak töredéke annak, amit egy felnőtt "elbír", ezért sose vágjanak neki, még rövidebb útnak sem, ha a kicsi fáradt, hanem előtte pihenjenek egy ideig otthon.

2. Szenteljen a gyermeknek elegendő figyelmet, ha az igényt mutatat az Ön érdeklődésére, aktív jelenlétére. Ugyanis mikor a gyermek úgy érzi, elhanyagolják, könnyen kitör a botrány. Hagyja tehát abba, amit éppen csinál, forduljon oda a kicsihez, játsszon vele, beszéljen hozzá, vagy olvasson neki legalább 10 percig, ha érzi, hogy vihar készül.

hiszti

Próbáljon minél kevesebb feltételt szabni, minimális, ám a "normális mindennepok" működéséhez azért elegendő, világos, egyértelmű szabályzatot felállítani, amelyeket viszont minden esetben – akár konfliktus árán is – be kell tartatnia a gyermekkel.

3. Kerülje el, hogy túl gyakran mondja neki nemet. Számos kreatív módja van annak, hogy körbeírja, mit nem csinálhat a gyermeke. Javasoljon alternatívát, vonja el a figyelmét egy másik játékkal vagy tevékenységgel.

Mindig jusson eszébe, hogy kisgyermeke nem akarja bosszantani önt! A hisztik előre kitervelteknek tűnhetnek, azonban tudni kell, hogy a kisgyermekek nem tudnak uralkodni az érzelmeiken.
Nevessenek együtt! Ez nagyon jó módja a feszültség feloldásának, és számos potenciális problémát megold.

4. Vigye el őt a hisztizés színhelyéről! Ha nyilvános helyen vannak, és sehogyan sem sikerül a hisztizést leállítania, valószínűleg arra lesz szükség, hogy ölbe vegye gyermekét és elvigye a "tetthelyről". A közönség csak mindkettőjüknek rosszat tesz, és gyermeke megérzi, ha ön egyre idegesebbé és idegesebbé válik. Üljenek félre valahová, amíg elmúlik a dühroham, és megnyugszik a kicsi. Azután döntse el, hogy visszatérjen-e a gyermek ahhoz, amit addig csinált, vagy egyszerűen fogják magukat és menjenek haza.

Még ha visít is, tudnia kell, hogy ön a közelében van. Ha otthon vannak, a legjobb, ha Ön néhány percre kimegy a szobából, épp csak annyi időre, hogy a kicsi ne ijedjen meg, és nyugodtan mondja neki azt, hogy majd visszajön akkor, ha ő úgy döntött, megnyugszik.

5. Dicsérje nagyon és ölelje át, ha lecsillapodott. Hiszen mindenekelőtt az ön elismerése és érdeklődésének a felkeltése az, amire a gyermeke vágyik.

Forrás: Patika Magazin

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media