2024. július 13., szombat - Jenő napja

mt

Naponta 8-12 órát csüngnek a fiatalok a médián

Egy most megjelent friss tanulmány szerint, a fiatal egyetemisták napi 12 órát töltenek el a szórakoztató médiával. Vészjósló a helyzet a gyerekeknél is, ők közel 8 órát függnek a médián, akárcsak a szüleik.

Életük fele a médiafogyasztással telik

A neves Emerging Adulthood szaklapban megjelent tanulmány fiatal egyetemisták médiafogyasztási szokásait vizsgálta meg, tizenegy különböző médiahasználatot különítve el, az internetezéstől a számítógépes játékok használatáig. A kutatók közel 500 egyetemista szokásait követve, megállapították, hogy idejük meghatározó részét, mintegy 12 órát, valamilyen szórakoztató médiával töltik – írja adomainflotta.huA legtöbb időt az üzenetküldésre, a közösségi médiára, és az internethasználatra fordították.

A Jennifer L. Walsh által vezetettkutatásazt is vizsgálta, hogyan hatnak az egyes médiafogyasztások a tanulmányi eredményekre. Eredményeik szerint a mobiltelefonhasználat, a közösségi média, és a televízió használata rontja a tanulmányi eredményeket, míg az olvasásra fordított idő az eredmények javulását hozta magával.

A kutatók szerint a médiafogyasztásra fordított idő miatt a diákok sok órát hagynak ki, elhanyagolják az egyetemi munkát, és jellemző tünet a kialvatlanság és az élénkítő szerek használata is.

Naponta 8-12 órát csüngnek a fiatalok a médián

A médiahasználat kiugróan magas az első éves egyetemisták körében, mert jellemzően ebben az évben kezdik el önálló életüket. Azonban a jelenség hasonlóan aggasztó a fiatalok és gyermekek körében, ahogy egy korábbi tanulmány erre rámutatott.

A gyerekek egy teljes műszakot töltenek a médiával

A Henry J. Kaiser Alapítvány által támogatott kutatás szerint a 8-18 év között fiatalok átlagosan naponta 7,5 órát csüngenek valamilyen médián. Amennyiben figyelembe veszik azt is, hogy olykor egyszerre interneteznek és hallgatnak zenét, azaz egy időben többszörös a médiafogyasztás, úgy ez az adat az egészen elképesztő, napi közel 11 órára emelkedik.

A több mint kétezer gyermek bevonásával zajlott kutatás azt is megállapította, hogy azok a gyermekek, akik jobban függnek a médián rosszabb osztályzatokat érnek el az iskolában, és boldogtalanabbak.

A gyerekek a legtöbb időt a televízió előtt töltik, amit a zenehallgatás és az számítógéphasználat követ. Az olvasás és a mozi szerepe lényegesen kisebb. Aggasztó, hogy a médiafogyasztással töltött idő drámai módon növekszik. Az alapítvány öt évvel korábbi vizsgálatában még két órával kevesebb időt töltöttek a gyermekek televíziók és számítógépek előtt.

Idehaza se jobb a helyzet

A Médiatanács által tavaly végzettKid.commkutatás azt mutatja, hogy a hazai fiatalok médiafogyasztás nem tér el lényegében külföldi társaikétól. Különösen hétvégén magas a médiafogyasztás, amikor közel három órát töltenek el tévézéssel, két órát internetezéssel, egy órát rádióhallgatással, és e mellett még jelentős időt vesz el tőlük a számítógépes és mobiltelefonos játék is. Az internetezésnél a legtöbb időt a közösségi médiára szánják, amit a keresők használata követ. Összességében a médiafogyasztás nálunk is megközelíti az amerikai szintet, különösen a hétvégi időszakban.

Noha a médifogyasztás különösen a gyermekeknél aggasztó, a szüleik sem maradnak el tőlük. Az Ofcom éves jelentése szerint a brit felnőttek 7,5 órát töltenek a televíziók, vagy számítógépek előtt. Míg Magyarországon, a Nielsen felmérése szerint 2013 első negyedévében a teljes népesség naponta átlagosan 5 óra 18 percet töltött csak a tévékészülékek előtt.

http://www.domainflotta.hu/tarhely/naponta-12-orat-csungunk-median#content

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media