2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Karácsonyi veszélyek

Az élet minden napján leselkednek veszélyek a gyerekekre. Mindig éberen kell figyelnünk, hogy mit csinál, mikor csinál, és hogyan csinál a csemeténk. Nem kevésbé igaz ez a karácsony időszakára is, amikor rengeteg új, esetleg a gyerek számára még ismeretlen dolog kerül a lakásba. A csodálkozó mókusszemek pedig csak egy pillanatig lesznek a meglepetéstől mozdulatlanok, de az első adandó alkalommal felfedezőútra indulnak. Érdemes tehát sorra vennünk, hogy mikor, milyen helyzetekben figyeljünk fokozottan, és hívjuk fel a gyerek figyelmét a rá leselkedő veszélyekre.

Törékeny, szúrós, apró karácsonyfadíszek

A karácsonyfadíszek csillogása elkápráztatja az egész családot, ne csodálkozzunk, hogyha a csöppség is meg szeretne ismerkedni velük közelről. Ugyan egy gyereket nagyon könnyen, szinte pillanatok alatt meg lehet tanítani arra, hogy a karácsonyfához nyúlni nem szabad, vagy ha valami tetszik róla, akkor kérni kell, és anya/apa majd megmutatja közelről is, de mégis jobb felkészülni a váratlan helyzetekre is. Amíg kisgyerek van a családban, addig a gyönyörű, üveg díszeket elcsomagolhatjuk, és válasszunk helyettük műanyag díszeket, olyanokat, amiket, ha a kicsi megkaparint, nem tud kárt tenni magában vele. Persze ne csak arra figyeljünk, hogy ne tudjon eltörni a dísz, hanem arra is, hogy a csillag hegye ne szúrhassa meg, és az apróbb díszeket se nyelhesse le. Javaslom, hogy egy kis kosárba tegyünk olyan díszeket, amikkel szabad játszani és csúsztassuk be a fa alá, majd alkalomadtán csak vegyük elő.

fa

Izzósor, gyöngysor, boák

Az izzósorral kapcsolatosan mindenkinek azonnal az elektromos veszélyek ugranak be. Az áramütés egy felnőttnek is halálos lehet, ezért fokozottan óvjuk ettől gyermekeinket. Emellett viszont ki kell hangsúlyozni, hogy a cserélhető izzók, a gyöngysorról lepotyogó alkatrészek, a boák, árva lány hajak csillogó szálai lenyeléskor fulladást okoznak, vagy a gyerek a játék hevében a nyaka köré tekerheti, ami szintén fulladáshoz és hámsérülésekhez vezethet. Ezért az ehhez hasonló, fára tekerhető díszekkel a játékot folyamatosan felügyeljük.

Csomagoló anyagok, szalagok

A szalagokkal a helyzet ugyanez. Elég egy pillanatra nem odafigyelni, és a gyermek máris a nyaka köré tekerte az egészet. A nagy méretű csomagolóanyagokat, zacsikat pedig még a normál hétköznapokon is a fejére szeretné húzni a csöppség, valamiféle késztetést érez erre. Amikor pedig az ajándékbontás közben mérhetetlen mennyiségű csomagolóanyag szabadul fel, szinte megállíthatatlan a kiskölök. Gyakran maga az ajándék nem okoz akkora örömöt egy gyereknek, mint a csomagolóanyag.

Tűz, gyertya, csillagszóró

Amondó vagyok, hogy a tűzzel a gyereket meg kell ismertetni, lehetőséget kell neki adni, hogy lássa a gyertya, csillagszóró működését. A karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke a gyertya, énekelgetés közben pedig egy-két csillagszóró leéghet anélkül, hogy az gondot okozna. Viszont ha felnőtt már nem ül az asztalnál, a gyertyát semmiképp se hagyjuk égve, és jobb ha magasra tesszük a koszorút, hogy a forró viasz se okozhasson sérüléseket. A csillagszóróval kapcsolatosan pedig felhívnám a figyelmet, hogy a fém pálcika még a leégést követő percekben is forró, jobb, ha azonnal lehűtjük vízzel, és még ezt követően is hagyjuk hűlni egy tányéron, és már nem adjuk a kicsik kezébe.

Forró étel, túlevés

Az étel hőmérséklete nem csak készítés közben veszélyes - persze azért az óvatosság a konyhában sem árt-, hanem az asztalnál ülve is. A gyerek ételét érdemes egy pár perccel előbb szedni, mint a felnőtt adagot, hogy legyen ideje a megfelelő hőmérsékletűre hűlni, ne égesse meg a kicsi száját. Ha pedig már eleget evett, ne tukmáljuk, nem kötelező mindent megkóstolnia, még akkor sem, ha azt a nagymama főzte. Tegyük el másnapra, majd megkóstolja akkor. És persze igaz mindez a süteményekre is, ahol nem a gyerek, hanem inkább a szülő fogja látni, hogyha elérte a csemete a határt. Jobb, ha idejében leállítjuk az édességfalást, mintsem egész éjjel ne aludjunk egy gyomorrontás miatt.

És persze mindezek mellett számos olyan veszélyforrás van, amire nem is számítunk. Amikor igyekszünk az ünnepeket tökéletessé varázsolni, előfordulhat, hogy figyelmünk elkalandozik, vagy a csöppségünk lesz túlságosan aktív. Ezért az esetleges balesetek miatt érdemes kézügyben tartani az orvosi ügyelet telefonszámait, ami ugyan a hétköznapokon is elérhető helyen van, de az ünnepek előtt ellenőrizzük, hogy meg van-e még. Ne akkor kelljen kapkodni, amikor baj történik.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media