2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Napirenden a napirend - Altatás

A gyermek alvásigényének kielégítése elengedhetetlen az egészsége szempontjából. Alvás közben a csecsemő agya, és minden szerve rendkívüli ütemben növekszik, fejlődik. Ha a csecsemő nem alszik eleget, nyűgössé válik, hisztis, sírós, szinte megnyugtathatatlan. Ahhoz, hogy mosolygós, édesded kicsinyünk legyen, az étkezést követően legfontosabb a napi alvási rutin kialakítása. Az elelvás folyamata nem mindig a legegyszerűbb, de ahhoz, hogy a rutin beállításáról beszéljünk, tudnunk kell hogyan altassuk el gyermekünket.

A mama alvási szokásai

Létezik olyan baba, aki már születését követően azonnal beáll egy alvási ritmusra, és szülei is vannak annyira rutinosak, hogy ezt az anyaméhben beállt, vele született ritmust felismerik, és lépést tudnak tartani vele, így életük harmonikus, kiegyensúlyozott. Viszont a legtöbb esetben a harmóniát az anyai fáradtság felborítja, mert hiszen hiába állt be a baba gyönyörűen a szabályos 3-4 óránkénti kelésre, ha az anya szervezete nem tudja ezzel tartani a tempót, és Ő képtelen felkelni a saját fáradtsága miatt. Érdemes tehát a baba alvási szokásait figyelembe véve a sajátunkat is oly módon átalakítani, hogy a szoptatási, tisztába tételi, fürdetési idő alatti ébrenlét ne terheljen le minket, frissen szült, vagy gyakorló kisgyermekes édesanyákat. Éppen ezért fontosnak tartom a baba alvási szokásainak beállítása mellett hangsúlyozni az anya alvási szokásainak a kicsiével való összehangolását is.

Sok anyukának okoz gondot például, hogy nem tud 8 órát aludni folyamatosan. Átszokni a napi 8 órás folyamatos alvástól naponta 2-3-4 alkalommal 2-3 óra alvásra nem egyszerű, de ez is lehet annyira pihentető, hogy az anyuka a saját életét kézben tudja ennyivel tartani, és mellette marad energiája a gyermek alvásának rendszerét kidolgozni, betartani.

alszik

A baba alvási szokásai

A legrosszabban alvó baba is általában már 9 hónapos korára átalussza az éjszakát. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az éjszaka átalvása nem este 11 és hajnali 4 óra közötti időszakra értendő, hanem legalább 9-től 6-ig.) Ahhoz, hogy a baba mielőbb eljusson erre a szintre, segítséget is adhatunk neki, kipróbálhatunk egy pár módszert, amellyel a saját pihenési időnket is megnyújthatjuk, rutint szerzünk az elaltatásban, így több idő marad a tényleges pihenésre. Az órákig tartó ringatás, énekelgetés nem vezet semmire, leginkább csak jól szórakoztatja a csemetét, holott egyáltalán nem erre van szüksége. Vegyük sorra, hogy milyen altatási szokások, megfogalmazott elvek léteznek, merítsünk ötletet ebből.

  • A sírós módszer: Amikor a gyermek megnyugtatására törekszünk, csendben mellé ülünk(nem fekszünk), biztosítjuk affelől, hogy bennünk nem kell csalódnia, vigyázunk rá, és némán várjuk, hogy elaludjon, de szemkontaktust nem teremtünk vele, nem beszélünk hozzá. Azoknál a kicsiknél, akik nincsenek a kiságyhoz szokva, vagy nem ismerik még az önálló elalvás folymatát, bizony gyakran sírásban törnek ki, és nem értik, hogy hova tűnt a rég megszokott összebújós, vagy anyával-alvós időszak. Néhány napig tart csak ez a nyöszörgés, és napról-napra kevesebb ideig bírja a kicsi ébren, hamarabb megnyugszik.
  • Önfeláldozó módszer: Amikor az anya, vagy apa önfeláldozóan összebújik csemetéjével, és együtt merülnek álomba. Ez egyrészt kényelmes, mert egyszerre pihennek mindketten, másrészt praktikus, mert a szülői testmeleget érezve a gyermek hamar elalszik, viszont a későbbiekre nézve nem a legkifizetőődbb, mert egyszer erről bizony le kell szoktatni a gyereket, és talán könnyebb valami élhetőbbre rászoktatni, mint valamiről később lemondatni.
  • Az önálló alvás módszere: Ha a csöppség már kicsi kortól önállóan kerül az ágyba, önállóan alszik el, akkor az éjszakai megriadásoknál sem lesz annyira félelemmel teli, kevésbé lesz felsírós. Talán ez a legjobb módszer, viszont talán erre a legnehezebb rászoktatni a gyereket. Az önállóan bemenni a szobába, önállóan becsukni a szemet dolognak általában az önállóan jól eljátszom a vége, hacsak nem túl fáradt a gyerek.

Akármelyiket is válaszzuk, biztosan létezik jobb megoldás, vagy másabb, de biztosnak kell lennünk abban, hogy a választásunk számunkra a legmegfelelőbb, ezzel együtt lesz kerek a család. Nem tagadom, én még mindig a gyerekeimmel alszom. Engem megnyugtat a szuszogásuk, és tudom, hogy ők is boldogok mellettem. Az egész a sírós módszerből indult, amikor megpróbáltuk önállóan elaltatni őket, de rendszerint én hamarabb aludtam el, mint a saját csemetém. Tudom, hogy egyszer eljutunk az önálló alvásig, de ezt az utat csak úgy választjuk majd, hogy a család boldogan, harmonikusan, lelki törés nélkül élje meg az elválást ezen a téren is. Sajnos biztos vagyok benne, hogy egy iskolás fiú már nem akar majd az anyjával aludni, úgyhogy addig is élvezem az együttszundítás minden percét.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media