2022. január 21., péntek - Ágnes napja

mt

Lépésről-lépésre - Önállóan enni 4.

2021-05-08 23:21:01

Tisztában vagyok vele, hogy az idő mindennél fontosabb, és a déli lefekvés előtt betervezett 20 perces étkezést senki sem szívesen nyújtja el egy órásra, mert a gyermek nyűgös, fáradt lesz a végére, és mi is szívesen nyújtóznánk egyet a délelőtt fáradalmai után. Néhány hetet viszont rá kell szánnunk arra, hogy a kicsi hozzászokjon a szilárd táplálék egyedüli elfogyasztásához. Azaz lehet, hogy nem is hetekről, hanem inkább hónapokról beszélünk, és tudom, hogy egyszerűbb gyorsan a gyerek szájába lapátolni a fa-latokat, mégis föl kell áldoznunk az időnk egy részét, hogy ezt a készséget magabiztosan elsajátítsa gyermekünk.

Ha eleinte a pépes ételeket még ténylegesen mi is kanalazzuk a szájába, de lehetőséget kell adni neki, hogy kibontakozzon, valamit ő is csináljon az étkezés ideje alatt. Hagyjuk próbálkozni, hogy sikerélménye legyen, és büszke leessen magára, hogy valamit tud ő is önállóan, szülői segítség nélkül. Ezen sikerélmény megadásához kezdjük az elején, és haladjunk apránként. Adjunk olyan ételt a kezébe, amit ő is el tud már fogyasztani, de képes megfogni a saját kezébe. Az eszközhasználat ugyan egyszerűnek tűnik, mégis nagyon bonyolult folyamat egy pici gyermek számára. Halasszuk későbbre a kanál használatának megtanulását.

barack

Tegyünk elé egy tányérba olyan ételt, amit meg tud fogni, és tudja önállóan enni. Ez az étel lehet puhára főtt vagy sült krumpli, almal, répa, vagy bármilyen zöldség. Ha párolt borsót adunk neki, akkor kifejezetten jó móka lesz a guruló zöld golyócskáknak az elkapása. Nem csak a humora fejlődik a gyereknek, de nagy löketet adunk a finom mechanikájának is. Ügyesség kell a golyók elkapásához, megtartásához, szájhoz emeléséhez, és persze meg kell tanulni a falatot a megfelelő pillanatban el is engedni.

Ha kevésnek gondolod azt, amit a csöppség a szájába tud pakolni, és/vagy szeretnél mellette olyat is adni neki, amihez mindenképpen kanalat kell használni, akkor a kanalazást eleinte nyugodtan végezd Te. A falatok elkapása olyan mértékben le fogja foglalni, hogy a kanalazás föl sem fog tűnni neki. Csak tátogatja majd a száját a megfelelő ritmusra. Esetleg játszhattok olyat, hogy egyet a baba kap, egyet a mama ad. Egy falatot had egyen a szilárdabból önállóan, majd egy kanál pépeset lapátoljunk a szájába. Nagyon fog neki tetszeni, és gyorsan fog haladni az önálló étkezés megtanulásának létráján.

Nem csak ebédre adhatunk neki kézzel fogható falatokat. Tízóraira a kölesgolyó, rizsgolyó, banán, párolt alma, barack (mag nélkül, falatnyira felkockázva), és minden olyan, ami puha, az ínyével szétnyomható, vagy a szájában elolvad, szóba jöhet. Az idénygyümölcsök ha keménynek bizonyulnak, nyugodtan párolhatjuk őket pár percig, hogy a megfelelő állagot elérjük. Gabonafélék közül a puffasztott pelyhek nagyszerűek erre a célra. Felügyelet mellett nem kell félni, hogy megfullad tőle a kicsi, mert könnyen olvadnak a szájban.

És mielőtt megnyugtatóan befejeznénk ezt a fejezetet, mindenképp fel kell hívnom a figyelmeteket arra, hogy a táplálkozó gyermeket soha ne hagyjátok magára. Hiába puha a falat, hiába olvad el a szájban, még nincs rutinja a gyermeknek az ilyen típusú ételek fogyasztásában, és biztos vagyok benne, hogy minden gyereknél elő fog fordulni néhány alkalommal, hogy félrenyel. Ez is a természetes tanulási folyamat része,  de félrenyelés mielőbb távolítsuk el a gyermek légútjában rekedt ételmaradékot.

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media