2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Mit tegyünk, hogy szeressen olvasni?

Az olvasás megszerettetése a legkisebb korban kezdődik. A könyvek tiszteletét, a mesék által okozott örömet, mi szülők adjuk át gyermekeinknek azzal, hogy fokozatosan és rendszeresen vezetjük be életükbe azokat.

Nagyon fontos, hogy mindig a gyermek korának megfelelő könyvből olvassunk. A legkisebbek könyvei a vastag kartonlemezből álló lapozgatók. Ezeket nem tudják szétszakítani, mindkét oldaluk színes képekkel borított, és csak rövid szöveg, esetleg kis versike van rájuk nyomtatva. A néhány hónapos korban gyakran átforgatott lapozgatók kisgyermekünk kedvenceivé válhatnak, örömmel veszik, ha újra és újra végignézegethetik.

Másfél-két éves korukban már megtanulják, hogy a papírlapokból álló könyvet sem szabad összegyűrni, széttépni. Ebben a korban a legkönnyebben feldolgozhatóak azok a könyvek, amelyeknek egyik oldalán egyszerű, színes képek vannak, olyan stílusúak, amiket a kicsik felismernek. Másik lapon néhány soros párbeszéd vagy leírás található. Amíg anya vagy apa felolvassa a kis szöveget, addig nekik keresni sem kell, hogy melyik kép tartozik a szöveghez, csak nézegetik a másik oldalt. Ezek a történetek rövidek, néhány perc alatt végiglapozzuk őket, egy-két ilyen mese alkalmanként elég is nekik.

olvas

Kicsit később azokat a meséskönyveket érdemes választani, ahol egy oldalon akár több kép is van, de a szöveg még mindig nem hosszú. Az egyes mesék itt már akár 10-15 oldalon keresztül is folytatódnak, a 3-4 évesek ezeket már türelmesen, érdeklődve végighallgatják, a képeket nézegetve.

Óvodás korban már jöhetnek a hosszabb szövegű mesék, de az illusztráció még mindig nagyon fontos, ha nincs kép, esetleg elkalandozik a figyelmük. Altató, esti mese gyanánt felolvashatunk képek nélküli mesekönyvből, de akkor is válasszunk rövidebb történeteket. Jó szokást alakítunk ki az esti meseolvasással. Az elalváshoz szükséges kellemes átmenetet biztosít az aktív játék és a teljes nyugalom között. Az esti rítus részeként mindennapossá válik, természetessé, a gyermek is igényelni fogja. Így remélhetőleg később is szívesen vesz majd könyvet a kezébe, amikor már saját maga el tudja olvasni.

A saját gyermekkorunk meséit biztosan szívesen vesszük elő újra. Nem csoda azonban, ha a nagy mesemondók, Grimm, Benedek Elek meséit a mai szülők fenntartással olvassák gyermekeiknek. Ezekben a mesékben gyakori az erőszak, méghozzá sokszor a legszélsőségesebb formákban jelenik meg. Emlékszem sokáig nem tudtam mit jelent a karóba húzás, anya egyszerűen nem volt hajlandó elmondani, pedig számos mesében felbukkant a kifejezés. Olyasmit inkább ne is meséljünk a kicsinek, amit nem tudunk, vagy nem szándékozunk megmagyarázni neki. Szerencsére a mai könyvválaszték, főleg magyar szerzők művei bővelkedik szép, erőszakmentes, tanulságos, nevelő célzatú mesekönyvekben. Érdemes színvonalas, szórakoztató történeteket gyűjteni, legendás mesehősök (Mazsola, Pom-pom, Boribon, Kipp-kopp, Süsü, Pöttyös Panni) főszereplésével. A régi klasszikus mesékben, pl. Hófehérke már megjelennek olyan negatív szereplők, akiktől egy kisgyermek akár megijedhet. Ennek ellenére pszichológiai szempontból a gonosz mesehősöktől való félelem, vagy azok iránt érzett negatív érzelmek feldolgozása bizonyos korban természetes és szükséges. A hétköznapi szorongások, napi feszültségek így oldódnak a gyermekekben.

Tanítsuk meg a kicsiket arra, hogy a könyv nem kifestő, nem szabad firkálni, kitépkedni a lapjait. Ha vigyázunk rá, sokáig olvasgathatunk belőle, levehetjük a polcról majd akkor is, amikor már el is felejtettük, hogy meg van. Mit lehet még szeretni egy könyvben a benne lévő mesén kívül? A gyönyörű illusztrációkat, fotókat vagy rajzokat, amik megindítják fantáziánkat, a történetnek formát adnak, segítenek elképzelni a szereplőket, helyszíneket. Biztosan mindannyiunknak vannak az emlékeinkben kedvenc könyveinkből kedvenc képek, amiket hosszasan nézegettünk, amibe jól esett elmerülni gyermekként.

A meseolvasás alatti képnézegetésnek különleges hangulatot ad a reneszánszát élő diavetítés. Érdemes kipróbálni, ha van rá lehetőségünk, a gyerekeknek nagy élményt jelent.

Természetesen, ha nem maradt meg gyerekkorunkból elegendő mesekönyv, az újonnan kiadott régi meséket megtaláljuk a könyvesboltok polcain, a rengeteg vadonatúj mesekönyv között. Valamivel pénztárcakímélőbb megoldás a használt könyvek vásárlása, bolhapiacon vagy internetes aukciók keretében. Ne feledjük, hogy könyvtárból is kölcsönözhetünk mesekönyvet!

Tegyünk meg a lehető legtöbbet azért, hogy gyermekünk a könyveket és az olvasást szerető felnőtté váljék, ez fogja szélesíteni látókörét, gyarapítani ismereteit, pihentetni, szórakoztatni, kikapcsolni.

Írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media