2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Fogorvosnál jártunk

Immár második alkalommal voltunk fogorvosnál, és sajnos még mennünk kell egyszer. Azt hittem, hogy azért lukad a foga a kicsi fiamnak, mert nagyon sokáig tejmentes diétán volt és nem pótoltam megfelelően a kalciumot, viszont ma kioktatott a fogorvos néni – aki egyébként a világ legcukibb fogorvosa –, hogy a tejfogcsírák már az anyaméhben kialakulnak, ami annyit tesz, hogy a várandós időszakom 9 hónapja alatt nem ettem elég kalciumban gazdag ételt. Viszont mielőtt mélységes önmarcangolásban menekültem volna, kaptam egy felmentő mondatot félvállról, hogy: vagy örökölte valakitől. Ez egy fokkal jobb a lelkemnek, de a fogacskák attól még lukasak maradnak, hogy az én lelkem megnyugszik.

Igyekszünk pedig minden este alaposan fogat mosni, az oviban ugye ellenőrizni nem tudom, hogyan megy a fogmosás, reggel meg rendszerint nincs idő rá. És amikor ezt elmeséltem a dokinak, már kaptam is az első fekete pontot. Azt hittem, hogy naponta két alapos fogmosás elég a tejfogaknak, de tévedtem. Háromszori fogmosás javasolt már egészen kicsi kortól: reggel, délben és este. Mi pedig az egyik legfontosabb alkalmat szalasztottuk el minden reggel.

A helyes fogmosás szabályait ismét végighallgattam, de ebben nem hibáztunk. A technikánkkal nincs baj. Alaposan lesöpörjük a lepedéket a belső fogfelszínről, a fogak tetejéről, és a külső fogfelszínről is. Körkörös mozdulatokkal, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Nem feledkezünk meg a metszőfogak belső felszínéről sem. Persze biztos, ami biztos, kaptam írásos tájékoztatót is, hogy jobban az eszembe véssem, nehogy ezzel legyen a gond.

fog

És mivel néhány hónapja áttértünk az elektromos fogkefére – mert az állítólag alapos, akár egy fogorvos –, így azzal is tisztában vagyunk, hogy azzal teljesen másképp kell fogat mosni. Lassan haladunk fogról-fogra, a fog minden elérhető felszínét megtisztítjuk egyenként, nem sikálva, nem körözve, csak nyugodtan hagyva, hogy a fogkefe dolgozzon.

Fogselymet ugyan használunk, de csak ritkán sajnos. Kicsiknél nem is tudtam, hogy fontos. Leginkább csak akkor használtuk eddig, ha valami a két apró fogacska közé szorult. De így, a második fekete pontom után fogadalmat tettem, hogy a fogközöket naponta megtisztítjuk fogselyemmel. (Kíváncsi leszek, hogy az amúgy is nyűgös fogmosás után mivel tudom majd rávenni a manócskákat, hogy még néhány percig turkálhassak a szájukban a fogselyemmel is…)

Az persze alap, hogy nem iszunk cukros folyadékot étkezések között, és a csokijutalom után fogat mosunk. Bár, valamelyik nap arra értem be az oviba, hogy szaloncukrot kaptak délután a gyerekek csak úgy. Ez ellen tenni nem sokat lehet, hacsak az óvoda vezetését meg nem kérem, hogy az ilyet tiltsák meg. Vagy legalább kötelezzék a gyerekeket a cukorka utáni fogmosásra. Ezt a haditervet még ki kell dolgoznom.

Tehát begyűjtöttem a két fekete pontot, és izzadó tenyérrel figyeltem, hogyan tűri elsőszülöttem a fogorvosi széket. Sajnos a metszőfogai között is találtak némi apró szuvasodást, ezért azzal kezdtük a tortúrát. Egyébként pedig nem is tudtam, hogy a tejmetszőfogakat csak ritkán tömik, ha pici a szuvasodás. Leginkább csak a fogak közötti réseket kiszélesítik, ezzel lecsiszolva a szuvas részt is, és megakadályozzák a továbbromlást. Gyors, és hatékony fogmegtartási módszer ez, és a fogközöket is könnyebb tisztítani eztán. Aggódtam, hogy a csiszolt rész érzékeny lesz majd neki, de a dokinéni elmondta, hogy a fogközöknél a zománc durván 2 hét alatt újra felépül, ha rendesen karban van tartva.

A rágófogakkal már nem ilyen egyszerű a helyzet, és persze hanyagolná az ember legszívesebben azzal az ürüggyel, hogy úgyis kihullik majd, de sajna a majd ideje csak 10-11 éves korában következik be, és addig is rágnia kell valamivel. És ha belegondolok, milyen gyorsan alakultak ki ezek a lukak, akkor nem kell sokat számolgatni, hogy mikorra tűnik el teljesen a maradék foga. Nem is beszélve arról, hogy a szuvas tejfogakról könnyen tönkremehetnek a maradandó fogak is.

Szóval: fúrás, tömés, csiszolás, polírozás. Meglepően ügyesen tátotta a kölök a száját, és nagyon barátságosan, türelmesen állt a dologhoz. Ez nagy szerencse, mert közben kifaggathattam a dokinénit a tömőanyagokról. Elmesélte, hogy a tejfogakra nem használnak fényre kötő tömést csak 12 éves kor felett, valamint az a tömőanyag, amit használnak, simán kibírja a fogváltásig. Használata egyszerű csak néhány percet kell várni, hogy a fogba kössön.

Végezetül, egy gyors polírozás után, kijavított fogacskával, és néhány oktatófüzettel gazdagabban szaladtunk a kisállat kereskedésbe, megvenni a színes guppikat, amit jutalomként ígértem, ha hősiesen kiállja ezt a próbát. Legközelebb pedig majd befejezzük, eltűntetjük az utolsó lyukacskát is.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media