2022. május 26., csütörtök - Evelin, Fülöp napja

mt

Barázdazárás

2021-06-04 23:21:54

A barázdazárás egy teljesen fájdalommentes, hatékony, biztonságos és relatív olcsó módja a gyermekkori szuvasodás megelőzésének. Az eljárással részben megelőzhető illetve nagymértékben csökkenthető a gyerekkori fogszuvasodás gyakorisága. A barázdazáró egy vékony, műanyag réteg, amelyet az őrlőfogak rágófelszínére helyezve megakadályozza az ételmaradékok és a baktériumok bejutását a barázdák mélyére, és ezáltal védelmet nyújtanak a fogszuvasodással szemben.

Miért hasznos a barázdazárás?

Az őrlőfogak felszínén található barázdák egyedileg változó mélységűek, a mély barázdák alján gyakran mikroszkopikus repedések találhatóak, amelyek keskenyebbek, mint a fogkefe sörtéi, ezért nem tarthatók tisztán. A barázdazárt felületek ezzel szemben simák és ezáltal könnyen tisztán tarthatók.

Mely fogaknál javasolt a barázdazárás?

Általában elmondható, hogy a kis- és nagyőrlő fogaknál alkalmazzuk a barázdazárást. Elsősorban a mélyen barázdált fogak esetében bír nagy jelentőséggel, alkalmazásának szükségességét a fogorvosi vizsgálat
eredménye dönti el.

fog

Mikor célszerű alkalmazni a barázdazárást?

A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg a fog áttörést követő hat hónapon belül célszerű alkalmazni, tehát 6 éves kortól folyamatosan 18 éves korig. Félévenkénti ellenőrzéseken mindig javasolt az újonnan előtört fogak barázdazárása illetve a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése és szükség estén cseréje.

A tejfogat barázdázhatjuk-e?

Általában nem. Kivételt képeznek azok az esetek, akik fogszuvasodás szempontjából veszélyeztetett csoportba tartoznak. Ilyen esetekben szóba jöhet a tej molárisok barázdazárása.

Mennyi ideig tart a beavatkozás?

A beavatkozás aránylag egyszerű, foganként mindössze néhány percet vesz igénybe, a gyermek számára nem megterhelő.

Hogyan történik a barázdazárás?

Első lépésben a fogak megtisztításra kerülnek, majd leszárítjuk őket és ezt követően egy enyhe savval felöletét felérdesítjük. Az anyag maga úgy képzelhető el, mint egy folyékony tömőanyag, amely egyenletesen elterülve feltölti a barázdákat. Következő lépésként a felhelyezett barázdazáró anyagot speciális, kék fényű lámpával keményítjük meg. Utolsó lépéskéntellenőrzésre kerül, hogy a barázdazárás a fogsor záródását nem akadályozza-e. Amennyiben felmerül ennek gyanúja, úgy a megfelelő helyen csiszolással elvékonyítjuk a felvitt anyagot, majd polírozzuk.

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media