2022. augusztus 13., szombat - Ipoly napja

mt

A lágyéksérvről és a műtétről

2022-07-23 23:22:13

A lágyéksérv a hasfal nyílásán (sérvkapu) előeső belső szerv, rendszerint bél, kislányoknál gyakran a petefészek. Lehet egyoldali vagy kétoldali, gyakoribb jobboldalon. Létrejöttének egyik oka a hasfal gyengesége, fejletlensége, különösen koraszülött gyermekeknél, de szerepe van a hasűri nyomásfokozódásnak is (pl. székrekedés, köhögés). Létrejöttének másik oka fiúknál az, hogy a herék leszállása kapcsán hasüreggel közlekedő sérvtömlő maradhat vissza.

A lágyéksérv legsúlyosabb szövődménye a kizáródás. Ilyen esetekben a szűk sérvkapu leszorítja a sérvtömlőbe kicsúszott hasüregi szervet, mely a vérellátás károsodását és a kizáródott szerv elhalását okozhatja. Bélkizáródás esetén tehát bélzáródás, bélfal elhalás és átlyukadás, majd hashártyagyulladás alakulhat ki, ami életveszélybe sodorja a beteget. Sérvkizáródás esetén – elsősorban csecsemőkorban – károsodhat a here vérellátása is, ami később a here zsugorodásához, elhalásához vezethet. Leányoknál a hasüregből a hasfal elé kicsúszó petefészek kizáródás nélkül is sérülhet vagy megcsavarodhat, és kizáródás esetén – akárcsak fiúknál a here – elhalhat.

A kezelés célja és a műtéti javallat

A lágyéksérv csak műtéttel gyógyítható. A műtét célja a hasüregi szervek kicsúszásának és kizáródásának a megakadályozása, lényege a sérvtömlő felszámolása, szükség esetén a tág sérvkapu bezárása. A sérvkizáródás lehetősége a műtétet elhalasztani csak bizonyos esetekben (kis súlyú koraszülött, társuló fejlődési rendellenesség, vérszegénység, frissen kapott védőoltás, zajló hurutos-lázas betegség, fertőző bőrfolyamat a műtéti terület környékén, stb.) indokolt.

A műtét általában választott időben, egy napos sebészet keretében végezhető, altatásban történik. Leányoknál a sérvtömlőbe kicsúszott petefészek visszahelyezése még kizáródás nélkül sem könnyű, helyette jobb korán elvégezni a műtétet. Sürgős műtét indokolt, ha a sérvkizáródás műtét nélkül nem szüntethető meg vagy ennek kapcsán szervkárosodás merül fel.

branül

A betegre háruló kockázatok

Valamely beavatkozás abszolút kockázatmentességét egyetlen orvos sem garantálhatja. Általában műtéti kockázatnak az eredménytelenségét illetve az olyan szövődmények valószínűségét nevezzük, amelyek a szakmai szabályok betartása mellett is előállhatnak, bekövetkeztük előre nem látható és teljes biztonsággal nem védhető ki. Értelemszerű, hogy ezekért a sebészt nem terheli felelősség, ezt a (minimális) kockázatot a betegnek kell vállalnia, amikor beleegyezést ad a műtéthez. Ilyen kockázati tényezők pl. a szokatlan anatómiai viszonyok, más társuló betegség vagy kóros állapot, a szervezet szokatlan reakciója a műtét során felhasznált anyagokra illetve magára a műtéti beavatkozásra, nem sterilitási hibából fakadó ún. endogén fertőzés, megfelelő tanúsítvány ellenére előfordulhat anyaghiba. Mindezek a mindennapi gyakorlatban vérzés, utóvérzés, véletlen sérülés, belső varratelégtelenség, varratkilökődés, sebgennyedés vagy sebgyógyulási zavar, a várttól elmaradó gyógyeredmény, illetve késői szövődmények (pl. hegesedés vagy hasüregi műtétek utáni bélösszenövések talaján kialakuló működési zavar) formájában jelentkezhetnek, de ezek statisztikai gyakorisága messze elmarad a műtét nélkül bekövetkező állapotromlás valószínűségéhez képest.

A fenti általános meggondolásokon túlmenően lágyéksérv műtéteknél az alábbi szövődmények fordulhatnak elő:

 • A műtéti terület illetve a herezacskófél kisebb-nagyobb átmeneti duzzanata.
 • Késői szövődményként előfordulhat, hogy az ondózsinór hegesedés miatt megrövidül és a herét feljebb húzza.
 • A hegesedés talaján az ondóvezeték elzáródása alakulhat ki, mely későbbiekben csökkent nemzőképességet vonhat maga után.

Műtéti előkészítés

Minden műtét előtt alapos fürdés, hajmosás szükséges. A hosszú hajat ajánlatos összefogni, a körmöket rövidre kell vágni. A beteg órát vagy ékszert nem viselhet a műtőben.

A szükséges vizsgálatok, a műtét időpontja, az előkészítés és az altatás mikéntje – mint minden altatásban végzendő műtétnél – az altatóorvos véleményétől is függenek.

Speciális előkészítést a sérvműtét nem igényel. Az altatás miatt a műtét előtt legalább 6 órás éhgyomor szükséges (azaz sem enni, sem inni nem szabad).

Sérvkizáródás esetén már műtét előtt szükséges lehet gyomorszonda alkalmazására, illetve a gyomor leszívására. Vénabiztosítás, kiegészítő vizsgálatok, gyógyszeres előkészítés, folyadék – ionpótlás, esetleg antibiotikum adása is részei lehetnek az előkészítésnek.

A műtét utáni szakkal kapcsolatos tudnivalók

Az ébredés után a beteg még infúziót kap, de néhány óra múlva már szájon át fogyaszthat folyadékot, szilárd ételt azonban a műtét napján az altatás miatt nem ehet. Műtét után a beteg aznap vagy másnap távozhat a kórházból, amennyiben közbejött körülmények ezt nem akadályozzák. Otthonában felkelhet, sétálhat. Iskolába, közösségbe a műtét után 1-2 héttel engedhető, sportolni 4 hét után lehet.

Megosztás:
Hozzászólások
 • mandimi
  2011-03-05 22:57:06
  a kisfiamnak egy hónapos korában kellett elvégezni ezt a műtétet, mert a heréje a sérvtömlőhöz csatlakozott, így nem tudott leszállni. kora miatt egy éjszakát bent kellett maradnunk. minket szülőket jobban megviselt a dolog, mint a kis drágánkat :) a fél éves kontrollon mindent rendben találtak és majd még egyszer vissza kell menni kontrollra. valóban rutinműtét, de azért nekünk első gyerek, még olyan pici, törékeny és máris meg kell műteni.... szóval, nehéz volt, de túl vagyunk rajta, és fontos volt, hogy a kórházban mindenki kedvesen és megértően fordult hozzánk.
  mivel még csak egy hónapos volt a kisfiam a műtétkor, így az altatás után lélegeztetni kellett, mert nem vett magától levegőt az ébresztés után, de a doktornő szerint ez ilyen kis korban normális, de azért az intenzíven megfigyelték még néhány órát, és nem volt semmi gond. ott is végig vele lehettünk. ezúton is köszönjük a Tűzoltói utcai Gyermekklinika intenzív és sebészeti osztály dolgozóinak, hogy megkönnyítették nekünk ezeket a nehéz órákat!
 • anastasija
  2011-03-06 19:25:10
  nekünk a kislányunknak másfél hónaposan csípődött be a sérve,amit meg kellett műteni.Kb2hetes volt,amikor észre vettük a dudort a nuncia felett.Elmentünk egy sebészhez,aki azt mondta ne engedjük sírni,visszatette a helyére és egy hónap alatt begyógyul,akkor nem kell műteni.Pár nappal az egy hónap lejárta előtt sajnos becsípődött neki.Esti fürdetés után elkezdett sírni és hiába próbáltam szoptatni,kézről kézre adtuk nem segített semmi,elmentünk egyik rokonunkhoz aki orvos,ő elküldött minket a kórházba.Mivel mi falunk lakunk be kellett menni a városba ez este 10körül lehetett.Beértünk a kórházba,megnézték az ügyeleten,és megkérdezték ki megy a kicsivel?Én nem beszélem a nyelvet(Szerbiában élünk),a férjem fordított.Kiderült,hogy 3év alatt itt nem végeznek ilyen műtétet,Újvidékre vittek minket,mentővel.Nekünk is első gyermek,és nagyon nehéz volt,hiszen a férjem nem jöhetett velünk.Lánykám elaludt a kezemen,mire beszálltunk a mentőbe.És az egészben az volt a legijesztőbb,hogy bekapcsolták a szirénát.Nem tudtam mi lehet vagy mekkora lehet a baj,hiszen a pici alszik a kezemen,de mi szirénázva megyünk.Később kiderült,hogy csak a városban használták a szirénát.A kb.2órás utat egy óra alatt tettük meg.Az ügyeletes orvos nagyon kedves volt és szerencsére volt egy nővér is aki tudott magyarul.Ott töltöttük az éjszakát,Reggel a doktornő megvizsgálta a picit és azt mondta másnap műtik.Nagyon nehéz volt,nem tudtam senkivel beszélni,egy ápoló volt aki tudott magyarul,de ő csak akkor tudott velünk lenni,mikor muszály volt,hiszen ő is dolgozott,a férjem meglátogatott minket,de nem maradhatott ott velünk.Mivel csak szopizott a lányom én mellette maradhattam.Éjjel szopizhatott utoljára,nagyon nehéz volt,hogy keservessen sírt,mert éhes és én nem adhatok neki semmit,mikor a műtétre vittük nagyon féltem,tudtam,hogy egy rutin műtét,de olyan sok mindent hall az ember manapság.Legfőképpen az altatástól féltem.Gyorsan elvégezték a műtétet,még pár órát nem ehetett,de műtét után mindjárt nekem adták,nem vitték intnzívre sem.még egy éjszakát bent kellett lennünk,de hála az égnek,mostmár minden rendben van,szinte nem is látszik a műtét nyoma és mi is kihevertük a nehézségeket.Valóban a szülőknek nehezebb mint a piciknek.Ők több mindent elviselnek,kibírnak...

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media