2023. március 29., szerda - Auguszta napja

mt

Megfázás, nátha

2022-05-30 23:02:03

A megfázás, más néven hűléses hurut, akut légzőrendszeri betegség, akut nasopharyngitis, egyszerű meghűlés, nátha, catarrhus, egy akut fertőzéses betegség, mely az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját támadja. Elsősorban vírusok okozzák, de néha bakteriális fertőzés is fokozhatja. A megfázásnak nincs pontos tudományos és orvosi definíciója. A megfázást gyakran összetévesztik a nála sokkal súlyosabb influenzával, amely gyenge immunrendszerű személyeknél (például újszülőtteknél vagy öregeknél) halálos is lehet. A megfázás a leggyakoribb fertőzéstípus az emberek körében.

Tünetek

Kezdeti tünetek:

  • Eleinte enyhe hidegérzet, didergés
  • Az orrnyálkahártya gyulladása
  • Torokkaparás, torokfájás

Tünetek későbbi stádiumokban:

  • Köhögés
  • Fejfájás
  • Végtagfájdalmak
  • Néha láz
orr

Kezelés

Petrányi Gyula, a SOTE professor emeritusa szerint: "Enyhe esetben (a gyógyítás) fölösleges. Súlyosabb esetben sem tudunk sokat tenni."
A megfázás kezelésének fontos a testi nyugalom. A beteg tartózkodjon meleg, de nem túlfűtött szobában. Köhögés és orrfolyás esetén (különösen kisgyermekeknél) nagyon fontos a folyadékpótlás. A kávé és az alkohol fogyasztása ilyenkor kerülendő, mert folyadékok ugyan, de összességében vizet vonnak el a szervezettől. Az inhaláció is segíthet, mert egyrészt segíti a légutak kitisztulását, másrészt megóvja a nyálkahártyát a kiszáradástól, s így csökken a köhögési inger és a torokfájás is.

Orrspré használata csak rövid távon javasolt (általában maximum 5 napig), mert hosszútávú alkalmazásától kiszáradhat és bedagadhat az orrnyálkahártya. Ezen kívül függőséget is okozhat.

Léteznek még ibuprofen, paracetamol illetve acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek, amelyek csökkentik a fejfájást és a lázat, ám mellékhatásaikon kívül azért sem ajánlatosak, mert elnyomják a tüneteket, így a még lábadozó ember gyógyultnak hiheti magát, és legyengült szervezetét túlterhelve könnyen visszaeshet.

Forrás: Wikipédia

zsepi

Kezelése kisgyermeknél:

Fontos, az orrüreg tisztán tartása, mert a pangó orrváladékban a kórokozók hamar elszaporodnak és gyulladást eredményezhetnek, amely rossz esetben a fülre is ráhúzódhat. Az orrváladékot csecsemőknél orrszívással, nagyobbaknál orrfújással kell eltávolítani. Az orrfújás minden esetben legyen alapos, és mindig figyeljünk arra, hogy csak az egyik orrlyukat fújassuk egyszerre. Orrszívás vagy orrfújás előtt érdemes az orrváladékot tengerisó-oldattal fellazítani, azt követően pedig érösszehúzó, vagy gyulladáscsökkentő orrcseppet használni.

Ha a gyermek már ül, áll, jár, akkor sokan hajlamosak azt hinni, hogy a váladék úgyis kicsorog, nem kell azt olyan sokszor törölni. Ezen szülők figyelmébe ajánlom barátnőm szavait, hogy "ami kijön, az már túlcsordult". A visszacsorgó váladék a torok felé is folyhat, köhögést eredményezve, majd pedig összegyűlik a gyomorban, így a gyermek étvágytalan lehet, rossz esetben hányhat.

Mindezek ellenére figyeljünk a folyadékpótlásra, és a túl magas láz csillapítására. Valamint mielőbb forduljunk orvoshoz!

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media