2022. május 26., csütörtök - Evelin, Fülöp napja

mt

Honnan tudhatjuk, hogy a gyerek rövidlátó?

2021-07-03 23:19:05

Nem jegyzetel, hibásan írja le a feladatokat, vagy egyszerűen csak hunyorogva próbálja meg leolvasni a táblára felírt szöveget - a leggyakoribb panaszok, amelyekkel kapcsolatban az iskoláskorú gyermekek szülei szemészhez fordulnak. Milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó és milyen módon kezelhetjük?

A környezetünkben látott tárgyak képe bonyolult folyamatok során végül az agyunk látásközpontjában jönnek létre. Egészséges fénytörésű szemben a beérkező fénysugarak az ideghártyán (retina) egyesülnek, ekkor keletkezik az éles kép. Rövidlátó szem esetében azonban a fény, illetve a nézett tárgy képe a retina előtt fókuszálódik, így a kép homályos - magyarázza Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész orvosa.

A látásproblémák kialakulásában döntő szerepet játszanak az örökletes tényezők, így azokban a családokban, ahol a szülők, nagyszülők is szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek, különösen ajánlott a látásvizsgálat elvégeztetése a gyermeknél.

A genetikai hajlamot felerősítheti a túl sok, nem megfelelő fényviszonyok melletti, túl közelről történő olvasás és számítógép-használat. Egy korábbi kutatás alapján a nem megfelelő táplálkozás, a túlzott szénhidrát fogyasztás következtében jelentkező fokozott inzulin termelés is szerepet játszhat kialakulásában.

intro

Miről ismerhetjük fel?

A gyermekek szemészeti vizsgálatának elvégzése egy és három éves korban és az iskolakezdéskor javasolt. A problémák így idejében kiszűrhetőek és megfelelő módon orvosolhatóak.

A rövidlátás elsősorban a következő jelek alapján ismerhető fel: a gyermek nem, vagy rosszul olvassa a táblára írt szöveget; távolba nézés során hunyorog, így próbálja élesíteni a homályos képet; labdajátékokban rosszul teljesít, nehézséget okoz számára a pontos célzás, passzolás; az iskola folyosóján, az utcán nem ismeri fel a távolabbi személyeket; a gyakrabban panaszkodik fejfájásra, melyet a szem megerőltetése is okozhat.

Szemüveges kisiskolások

A rövidlátás egyszerű vizsgálattal kimutatható és fájdalommentes - egyedül a pupillatágító szemcsepp okoz pici csípő érzést.

Nagyban megkönnyíti a vizsgáló dolgát, ha a szülő előtte felkészíti a gyermeket, ha a kis beteg nem fél a vizsgálatoktól.

A vizsgálat eredményei alapján elkészül a gyermek számára megfelelő szemüveg, melynek segítségével az éleslátás biztosítható. Szemüvegek ma már széles forma- és színválasztékban kaphatók, így biztosan minden kisiskolás megtalálja az egyéniségének, ízlésének legmegfelelőbb darabot, melyet azután szívesen is visel majd.

InfoRádió / Orvostkeresek.hu

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:
Hozzászólások
 • Adrienn
  2010-09-09 12:02:51
  Mi még nem voltunk szemészeti vizsgálaton, lemaradtunk betegség miatt az ovisról, és valahogy nem mertem még elvinni egyénileg. Sok a szemüveges a családban... Egyébként jól lát, de most kicsit megijedtem, úgyhogy rövid úton mi is elmegyünk egy kontrollra.

  A Lénike ovis társát elvitték csak úgy. Semmi extra, csak mert ajánlották. és kiderült, hogy a gyerek nem is használja az egyik szemét. Le kell kötni a jó szemet, hogy a másikat is nézésre bírják, mert egyébként a fél szemére akár meg is vakulhat a gyerek... Pedig ránézésre semmi baja nincs a gyerek szemének.
 • Timczimami
  2011-10-29 14:39:59
  Hmm, mi is azt hittük jó Beáta szeme, aztán frászt kaptam mikor megláttam, hogy a bal szeme külön mozog a jobbtól...
  Neki is le van takarva a jó, hadd dolgozzon a másik is. Remélem elmúlik, mert ez az idegrendszerének is nagyon megterhelő (gyakran nyűgös).
 • Adrienn
  2011-10-29 20:35:37
  Ó szegények! Nem is sejtettem, hogy még külön mozgás is lehetséges... Mielőbb érdemes vizsgálatra vinni a gyerekeket, mert fiatal korban gyorsabban korrigálható minden.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media