2023. június 04., vasárnap - Bulcsú napja

mt

Honnan tudhatjuk, hogy a gyerek rövidlátó?

2022-07-03 23:19:05

Nem jegyzetel, hibásan írja le a feladatokat, vagy egyszerűen csak hunyorogva próbálja meg leolvasni a táblára felírt szöveget - a leggyakoribb panaszok, amelyekkel kapcsolatban az iskoláskorú gyermekek szülei szemészhez fordulnak. Milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó és milyen módon kezelhetjük?

A környezetünkben látott tárgyak képe bonyolult folyamatok során végül az agyunk látásközpontjában jönnek létre. Egészséges fénytörésű szemben a beérkező fénysugarak az ideghártyán (retina) egyesülnek, ekkor keletkezik az éles kép. Rövidlátó szem esetében azonban a fény, illetve a nézett tárgy képe a retina előtt fókuszálódik, így a kép homályos - magyarázza Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész orvosa.

A látásproblémák kialakulásában döntő szerepet játszanak az örökletes tényezők, így azokban a családokban, ahol a szülők, nagyszülők is szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek, különösen ajánlott a látásvizsgálat elvégeztetése a gyermeknél.

A genetikai hajlamot felerősítheti a túl sok, nem megfelelő fényviszonyok melletti, túl közelről történő olvasás és számítógép-használat. Egy korábbi kutatás alapján a nem megfelelő táplálkozás, a túlzott szénhidrát fogyasztás következtében jelentkező fokozott inzulin termelés is szerepet játszhat kialakulásában.

intro

Miről ismerhetjük fel?

A gyermekek szemészeti vizsgálatának elvégzése egy és három éves korban és az iskolakezdéskor javasolt. A problémák így idejében kiszűrhetőek és megfelelő módon orvosolhatóak.

A rövidlátás elsősorban a következő jelek alapján ismerhető fel: a gyermek nem, vagy rosszul olvassa a táblára írt szöveget; távolba nézés során hunyorog, így próbálja élesíteni a homályos képet; labdajátékokban rosszul teljesít, nehézséget okoz számára a pontos célzás, passzolás; az iskola folyosóján, az utcán nem ismeri fel a távolabbi személyeket; a gyakrabban panaszkodik fejfájásra, melyet a szem megerőltetése is okozhat.

Szemüveges kisiskolások

A rövidlátás egyszerű vizsgálattal kimutatható és fájdalommentes - egyedül a pupillatágító szemcsepp okoz pici csípő érzést.

Nagyban megkönnyíti a vizsgáló dolgát, ha a szülő előtte felkészíti a gyermeket, ha a kis beteg nem fél a vizsgálatoktól.

A vizsgálat eredményei alapján elkészül a gyermek számára megfelelő szemüveg, melynek segítségével az éleslátás biztosítható. Szemüvegek ma már széles forma- és színválasztékban kaphatók, így biztosan minden kisiskolás megtalálja az egyéniségének, ízlésének legmegfelelőbb darabot, melyet azután szívesen is visel majd.

InfoRádió / Orvostkeresek.hu

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media