2024. október 12., szombat - Miksa napja

mt

Allergének

Az atópiás dermatitisz ún. I. típusú allergiás reakció, amit a betegségben szenvedők vérében megnövekedett ellenanyag-szint (IgE) mérésével lehet igazolni. A reakciót kiváltó antigének származhatnak a bőrfelületet érintő anyagoktól (külső allergének) és a táplálékkal, vagy egyéb úton a szervezetbe kerülő, ún. belső allergénektől is.

Külső allergének

Ezek elsősorban a bőrünkkel közvetlenül kapcsolatba kerülő anyagok, vegyszerek. Ilyenek lehetnek:

  • mosópor, öblítők
  • szappan, tusfürdők
  • illatanyagok, konzerválószerek
  • kozmetikai anyagok, kenőcsök, krémek
  • háztartási vegyszerek
  • pollen (virágpor)
  • gombaspórák
  • háziporatka és egyéb atkák (pl. Tetranychus urticae is)

    ekcéma

Ezekkel való kapcsolatot mindenképpen kerülnie kell a betegnek, azaz ne használjon öblítőt, szappant, tusfürdőt stb. Ugyanakkor a ruházatban is kerülendők a műszálat, gyapjút tartalmazó viseletek, mert ezek is hiperszenzibilizálhatják a bőrfelületet (javasolt a pamut /gyapot/, selyem).

Belső allergének

Az allergiát sokszor az elfogyasztott táplálék váltja ki. Különösen gyakori ok ez csecsemőknél. (Vizsgálatok igazolták, hogy már az anyaméhben is kialakulhat a betegség, az anya által elfogyasztott tápláléktól.) Ezért is indokolt, hogy atópiás szülők - amellett, hogy saját étkezésükre odafigyelnek - a lehető leghosszabb ideig anyatejjel táplálják gyermeküket. Ha ez nem lehetséges, a kereskedelemben kapható ún. hipoallergén tápszereket lehet javasolni.

Az élelmiszerekre való túlérzékenység később is jelentkezhet. A fontosabb, allergiát okozó táplálékok:

  • bizonyos húsok (hal is), húskészítmények
  • tej és tejtermékek
  • tojás
  • citrusfélék
  • eper, kivi
  • dió, mandula, mogyoró
  • hüvelyesek, gabonafélék
  • fűszerek
  • tartósítószert tartalmazó élelmiszerek

    tej és eper

Az élelmiszer-allergiát minden egyénnél, ahol felmerül a lehetősége, személyre szabottan ellenőrizni kell (bőrteszt, vérvizsgálat, klinikai provokációs vizsgálat). A "házi" vizsgálatok eredményessége megkérdőjelezhető, ugyanis lehetséges, hogy egyes élelmiszerek elfogyasztása után csak órákkal jelentkezik a bőrelváltozás. Szigorú diétát tehát csak alapos vizsgálatra alapozva, szakember tanácsára kezdjünk! Ugyancsak megnehezíti a táplálkozást, hogy korábban semleges ételek is idővel kiválthatnak allergiát, ezért ezekre a jelekre folyamatosan figyelni kell.

Bőrszárazságot okozó tényezők

Noha a bőr szárazsága a betegség egyik következménye, a szárazságot okozó tényezők tovább súlyosbíthatják a tüneteket. Ezek lehetnek:

  • száraz (vagy túl nedves) levegő (téli fűtés, nyáron légkondicionálás)
  • hideg-meleg átmenetek (különösen hidegből melegbe)
  • túlzott meleg, levegőzetlen ruházat
  • gyakori fürdés, mosdás (különösen szappannal, de bármilyen mosdószerrel is)
  • túlzott napozás, UV-sugárzás

Forrás: Wikipédia

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media