Allergének
Az atópiás dermatitisz ún. I. típusú allergiás reakció, amit a betegségben szenvedők vérében megnövekedett ellenanyag-szint (IgE) mérésével lehet igazolni. A reakciót kiváltó antigének származhatnak a bőrfelületet érintő anyagoktól (külső allergének) és a táplálékkal, vagy egyéb úton a szervezetbe kerülő, ún. belső allergénektől is.
Külső allergének
Ezek elsősorban a bőrünkkel közvetlenül kapcsolatba kerülő anyagok, vegyszerek. Ilyenek lehetnek:
- mosópor, öblítők
- szappan, tusfürdők
- illatanyagok, konzerválószerek
- kozmetikai anyagok, kenőcsök, krémek
- háztartási vegyszerek
- pollen (virágpor)
- gombaspórák
- háziporatka és egyéb atkák (pl. Tetranychus urticae is)
Ezekkel való kapcsolatot mindenképpen kerülnie kell a betegnek, azaz ne használjon öblítőt, szappant, tusfürdőt stb. Ugyanakkor a ruházatban is kerülendők a műszálat, gyapjút tartalmazó viseletek, mert ezek is hiperszenzibilizálhatják a bőrfelületet (javasolt a pamut /gyapot/, selyem).
Belső allergének
Az allergiát sokszor az elfogyasztott táplálék váltja ki. Különösen gyakori ok ez csecsemőknél. (Vizsgálatok igazolták, hogy már az anyaméhben is kialakulhat a betegség, az anya által elfogyasztott tápláléktól.) Ezért is indokolt, hogy atópiás szülők - amellett, hogy saját étkezésükre odafigyelnek - a lehető leghosszabb ideig anyatejjel táplálják gyermeküket. Ha ez nem lehetséges, a kereskedelemben kapható ún. hipoallergén tápszereket lehet javasolni.
Az élelmiszerekre való túlérzékenység később is jelentkezhet. A fontosabb, allergiát okozó táplálékok:
- bizonyos húsok (hal is), húskészítmények
- tej és tejtermékek
- tojás
- citrusfélék
- eper, kivi
- dió, mandula, mogyoró
- hüvelyesek, gabonafélék
- fűszerek
- tartósítószert tartalmazó élelmiszerek
Az élelmiszer-allergiát minden egyénnél, ahol felmerül a lehetősége, személyre szabottan ellenőrizni kell (bőrteszt, vérvizsgálat, klinikai provokációs vizsgálat). A "házi" vizsgálatok eredményessége megkérdőjelezhető, ugyanis lehetséges, hogy egyes élelmiszerek elfogyasztása után csak órákkal jelentkezik a bőrelváltozás. Szigorú diétát tehát csak alapos vizsgálatra alapozva, szakember tanácsára kezdjünk! Ugyancsak megnehezíti a táplálkozást, hogy korábban semleges ételek is idővel kiválthatnak allergiát, ezért ezekre a jelekre folyamatosan figyelni kell.
Bőrszárazságot okozó tényezők
Noha a bőr szárazsága a betegség egyik következménye, a szárazságot okozó tényezők tovább súlyosbíthatják a tüneteket. Ezek lehetnek:
- száraz (vagy túl nedves) levegő (téli fűtés, nyáron légkondicionálás)
- hideg-meleg átmenetek (különösen hidegből melegbe)
- túlzott meleg, levegőzetlen ruházat
- gyakori fürdés, mosdás (különösen szappannal, de bármilyen mosdószerrel is)
- túlzott napozás, UV-sugárzás
Forrás: Wikipédia