2022. május 26., csütörtök - Evelin, Fülöp napja

mt

Haemangioma

2021-10-22 23:00:27

A csecsemőkori haemangióma az erek, kapillárisok rendellenes fejlődése, amolyan érdaganat, amely általában jóindulatú és minden esetben fájdalmatlan. Kialakulásának oka a mai napig ismeretlen (bizonyítottan nem örökletes), ezért megelőzni sem tudjuk.

A haemangióma egy jól körülhatárolható piros vagy lilás folt a bőrön, amely megjelenhet az arcon, háton, végtagokon, vagy nemi szerveken, de köröm alatt is gyakori. Méretét tekintve fél millimétetestől, akár egy fél csecsemőarcnyi is lehet. Megjelenhet a bőr felszínén (kapilláris haemangióma) vagy mélyen a bőr felszíne alatt (cavernosus haemangioma), esetleg mindkettő egyszerre, vagy a kettő keveréke.

haemangioma

Ezek az érdaganatok a szüléskor csak pici piros foltnak látszanak, de 4-6 hónapos korig gyorsan növekedhetnek, szeder formájúra duzzadhatnak. Ezt követően a burjánzás lelassul, majd 8 hónapos korig a piros folotok növekedése teljesen megáll. 6 éves korra az esetek 99%-ban elmúlnak ezek a foltok, csak nagyon ritka esetben kell a 10 éves kort megvárni.

A kapilláris haemangióma nyom nélkül felszívódik. A felszívódás folyamatának kezdetét az érdaganat felszínén megjelenő fehéres foltok mutatják. A cavernous haemangióma látható bőrelváltozást hagy maga után. Amennyiben ez az elváltozás zavaró, indokot adhat plasztikai sebészeti beavatkozásra.

Szükség esetén lézeres kezeléssel lelassítható, megállítható a növekedés folyamata. A nagy méretű cavernosus haemangiómát szteroid tablettákkal vagy injekcióval kezelik, néhány esetben, amikor pl. a daganat nyomja a szemet, beszűkíti a légcsatornát, torzítja az arcot vagy gyakran megsérül, szükség lehet sebészeti beavatkozásra is. Ezért fokozottan veszélyes, ha az érdaganat az arcon vagy a tenyéren található.

haemangioma
Ez kislányom kezecskéje 5 hónaposan.
haemangioma
Itt pedig 2 éves korában látható, hogy milyen szépen szigetesedik el a folt.

Sérülése esetén fokozott vérzés mutatkozik, amelyet elállítani nagyon nehéz. Ha megsérülne, gézlapot vagy zsebkendőt nyomjunk rá szorosan, amíg a vérzés el nem áll. A vérzés elálltával, a gyógyulás befejeződésével a haemangióma eredeti formáját visszanyeri.

Megosztás:
Hozzászólások
 • Bogivica
  2010-06-30 18:09:33
  Az én 21 hónapos kislányomnak a bal karján van a hónaljától a könyökéig.Mi voltunk a Heim Pálban és ott azt mondták, hogy nekünk nem fog elmúlni és felszívódni , mert ez az a fajta ami végig megmarad neki. :(
 • nszoke
  2010-07-13 15:16:47
  Szia!
  Elvileg nem lehet olyan ami nem tűnik el így vagy úgy valamilyen módon. Mi a is a Heim Pálba jártunk, most közelebb. Ott fagyasztották, most lézerezik, ez elvileg fájdalmasabb de jobban látszik a javulás, nekünk egy nagy 20forintosnyi van a jobb belső combon. Kezd kicsit halványodni a színe, de a mérete nem változik... nekünk születéskor azt mondták 1éves korára elmúlik. Most 5éves lesz a lányom. Azóta mondtak 6évet, s a legutolsó szerint 10éves korára elmúlik, de egy kis plasztika kell, mert esztétikailag nem lesz szép a helye semmiképp.
  Várok még tapasztalatokat, ötleteket...köszönöm.
 • Adrienn
  2010-07-13 15:39:15
  A miénk kicsike. Láthatjátok a fotókon, hogy csak a tenyerén van egy kicsi, de szépen múlik el. Lilla most lassan 3 éves, de még mindig ugyanúgy látszik, mint az alsó fotón. nekünk hála Istennek nem vészes, de látszik. Engem nem zavar, és Ő is csak anyajegyként emlegeti. Szerencsére nem sérült meg még soha, pedig kicsi korában nagyon kiállt. Olyan volt, mint egy vérhólyag.
 • Letty
  2010-07-13 15:42:03
  Az én 2 éves Lányomnak a bal szemöldöke fölött van egy cseresznye méretű..azt mondták, hogy 1 éves korára elmúlik, nem múlt el, de látványosan elkezdett kifehéredni, doki szerint ez annak a jele, hogy kezd elmúlni, de ez akár még egy évig is eltarthat. nem ajánlotta a műtétet, mert állítólag ez az a fajta ami nyom nélkül eltűnik.
 • brigo75
  2010-12-19 20:25:13
  35 éves vagyok, nekem sajnos nem múlt el.Most kb. 1 cm átmérőjű, olyan mint a felső képen látható, szedres.Szerencsére nincs látható helyen( ágyék)de sokáig gondolkodtam, hogy leszedetem.Régen előfordult,hogy vérzett,mert öltözés közben belekaptam.
  Az unokahúgomnak (4 hónapos) az orr vonalában a homlokán látható bőr alatti pirosodás,nekik az orvos azt mondta elmúlik.Bízzunk benne.
 • Mircike
  2013-12-25 22:46:23
  Sziasztok, nekem sikerem volt a hemangioma házilag történő gyógyításában és úgy gondolom talán másnak is beválik. Amikor megszületett a kislányom és behozták az első szopizásra, már ott volt egy a kisujja körme alatt. Nagyon megijedtem amikor megláttam, élénk vörös, inkább szeder színe volt a köröm félholdacskának. Aztán 3-4 hétre rá megjelent egy a feje búbján és egy a csípőjén. 1 hónapos korára már 3 hemangiómánk volt. Nekem is azt mondák az orvosok, hogy ne csináljak vele semmit, meg hogy magától elmúlik majd. Persze, addig megtörténhet, hogy nőni fog! Na, gondoltam persze, majd ölbe tett kézzel nézem, hogy szeder nagyságú valami nő a kisbabám fején! A LÉNYEG: Vettem egy flakon Aloe Vera natúr gélt, (és ez itt nem a reklám helye de a pontos beazonosítás végett: forever living-es) ugyanis ezt már pár napos babáknak is lehet adni. Minden nap egy mokkás kanálnyit adagoltam a kicsikém szájába. És a másik nagyon fontos, helyileg is kezeltem! Lehet kapni a Naturland Nagy Svétcseppjéből minimális (1%) alkohol tartalmút, azzal ecsetelgettem minden nap kúraszerúen a hemangiómáit. Egyetlen napot sem hagytam ki, hogy megkapja a babám a gélt és bekenjem azokat a nyavajás hemangiómákat. És láss csodát!!! Minden erőfeszítés megérte. A körme alatt lévő hemangiómánál még azzal is vigasztaltak, hogy ha tovább nő. ledobhatja a körmét. 3,5 hónaposak vagyunk és halvány rózsaszín lett! Még ugyan látszik, de nem mondaná meg senki, hogy az valaha hemangióma volt. A fejecskéjén sem nőtt tovább, ott is halványodott, ahogy a csípőjén is! Nagyon boldog vagyok, hogy nem adtam meg magam a "ne csináljon vele semmit anyuka" jó tanácsoknak. Bele sem akarok gondolni, hogy mi nőhetett volna belőlük.
 • Adrienn
  2014-01-08 11:09:25
  Köszi, hogy megosztottad ezeket a tapasztalatokat velünk. Nekünk magától múlt el, de cc. 4 év alatt. Úgyhogy simán lehet, hogy ha rásegítettem volna egy aloe géllel, akkor hamarabb eltűnt volna.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media