2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Bölcsőhalált okozhatnak a rossz szokások

Magyarországon majdnem kétszer annyi újszülöttel végez a bölcsőhalál, mint a fejlett országokban - számolt be a legújabb adatokról a Heim Pál Gyermekkórház újszülöttvédő projektjének főorvosa. Scheuring Noémi hozzátette: a rossz eredmény oka elsősorban a szülők szokásaiban és szociális helyzetében keresendő.

Míg Nyugaton a bölcsőhalál átlagos előfordulási aránya 1-2, addig Magyarországon 2-3 ezrelék. Ennek egyik oka, hogy a szülők nem tudnak eleget a problémáról, és nem fogadják meg az orvos vagy a védőnő tanácsait - mondta az InfoRádiónak a Heim Pál Gyermekkórház adjunktusa.

Jelentősen növeli a bölcsőhalál előfordulásának esélyét, ha a baba nem a saját, keményebb matracú kiságyában, hanyatt fekve, hanem a szülőkkel együtt alszik - magyarázta Scheuring Noémi.

alszik

A rossz szociális helyzetből fakadó problémák is komoly veszélyt jelenthetnek a kicsikre: ilyen, ha sokan laknak egy lakásban, több gyerek alszik egy ágyban, vagy a szülők nem tudják megfelelő módon táplálni őket - tette hozzá az adjunktus.

A szoptatott csecsemők körében ritkábban fordul elő a bölcsőhalál, és az olyan babák közül is kevesebbet érint ez, akiknek jó minőségű tápszert adnak tehéntej helyett. Ez ugyancsak szociális, nagyon sokszor anyagi kérdés - mondta Scheuring Noémi.

A kutatások kimutatták, hogy nagyobb eséllyel végez a bölcsőhalál a kis súllyal vagy idő előtt született gyerekekkel. A hirtelen csecsemőhalál fertőzéses, hurutos, lázzal járó betegségek hatására is előfordul, ráadásul télen több az ilyen eset - közölte az adjunktus.

Növeli a fiúkat nagyobb arányban (60 százalék) sújtó bölcsőhalál létrejöttének esélyét a dohányzás vagy a kábítószer-fogyasztás is - magyarázta a Heim Pál Gyermekkórház szakértője, hozzátéve: a ritmusos mozgásoknak, például a cumiztatásnak jelentős szerepe van a hirtelen csecsemőhalál kivédésében.

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media