2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Baj esetén fõ a nyugalom

Sok szülő ijedten kapkod, ha valamilyen baleset éri a gyermekét, pedig akkor tudna leginkább segíteni rajta, ha nyugodt maradna és tudná, hogy az adott esetben mit kell tennie.

Számos veszély leselkedik a világra kíváncsi, felfedezésre vágyó, veszélyérzettel pedig még nem, vagy alig rendelkező gyerekekre még a saját, megszokott környezetükben is. A legfigyelmesebb szülővel is előfordulhat, hogy gyermekét valamilyen baj éri. Összegyűjtöttük a védőnők tanácsait néhány tipikus baleset kezelésére, hogy tudjuk, mit tegyünk, ha a gyerek...

gyógyszer

...rácsukta az ujjára a fiókot: Ha csak lehorzsolódott a bőre, de nem ficamodott ki, nem dagadt nagyon fel az ujja, elég a sebkezelés. Fertőtlenítő szerrel, kenőccsel kenjük be a sérült részt, majd kössük be. Ha a körme megsérült, felszakadt, nagyon véraláfutásos, vizes textilzsebkendővel tekerjük be és mutassuk meg orvosnak.

...szálkába, üvegszilánkba lépett: Egy előzőleg alkohollal fertőtlenített csipesszel húzzuk ki a szálkát vagy szilánkot. A sebhelyet fertőtlenítsük és kössük be. Ha nem lehet kihúzni a kavics- vagy üvegszilánkdarabot, mert olyan mélyre fúródott, illetve túl nagy, szintén fertőtlenítsük a sebhely környékét, majd kössük be a sérült testrészt és vigyük orvoshoz a gyermeket. Ugyanez a helyzet akkor is, ha valamilyen szennyezés, föld, homok került a sebbe.

...leforrázta, megégette magát: Ha csak megpirosodott a bőrfelület, a legjobb ellenszer a hideg víz: hűteni, hűteni. Tejföllel vagy bármi mással bekenni, a néphittel ellentétben, nem szabad. Ha ennél komolyabb a sérülés, gyógyszertárakban kapható, kifejezetten égési sérülésekre készült szerrel kezeljük a megpirosodott bőrfelületet. Hogyha fel is hólyagosodik a seb, akkor is először hideg vízzel hűtsük, majd egy fedőkötéssel lássuk el a sérült testrészt, és kiterjedéstől függően fontos lehet, hogy orvos is lássa a sérülést.

Ha viszont még ennél is nagyobb a baj, mert a hólyagok helyett már nyílt seb képződött az égett részen, először, ha szükséges, kíméletesen távolítsuk el az égett ruhadarabot a gyerekről, például ollóval vágjuk le róla. Ilyenkor nem szabad hűteni, hanem egy, tiszta ruhából készült fedőkötéssel vagy gézlappal lássuk el a sebesült részt. Fontos a bő folyadékpótlás, ezért itassuk meg szénsavmentes vízzel a gyereket és azonnal vigyük orvoshoz, vagy hívjuk ki hozzá.

...vegyszert ivott: Ha a gyerek tusfürdőt, sampont, napozószert, mosogatószert ivott, nincs nagy baj, mert ezek szerencsére nem mérgezőek, esetleg hasmenést okozhatnak. Ha tudja, köpje ki a gyerek, ha viszont már lenyelte, itassunk vele vizet. Akkor azonban már baj van, ha a kicsi valamilyen fertőtlenítő- vagy felmosószert, hipót ivott, ezek ugyanis maró, mérgező hatásúak. Ilyen esetben nem szabad hánytatni a kicsit. Inkább itassunk vele sok szénsavmentes vizet (de azért ne olyan sokat, hogy hányjon) és azonnal rohanjunk vele orvoshoz. A vegyszer flakonját pedig vigyük magunkkal megmutatni.

...megvágta magát: Ha tiszta késsel vagy ollóval vágta meg magát a gyerek és élénkpirosan vérzik, alkalmazzunk egy fedőkötést. Ha azonban mélyebb a vágás, nagyon vérzik és sötétebb színű a vér, akkor ez már vénás vérzés. Ilyenkor tiszta textilanyagból készítsünk egy „bucit”, tekerjük be a megvágott testrészt és ezt a kötést rögzítsük pólyával úgy, hogy a megvágott részt a „buci” nyomja. Ezután azonnal forduljunk orvoshoz. Nagyon nagy a baj, ha a seb lüktetően, ütemesen, élénkpirosan vérzik, ekkor ugyanis már artériát ért a vágás. Valamivel, akár az ujjunkkal is, de rögtön le kell szorítani és azonnal mentőt hívni.

heol.hu

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media