2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Ijedelmek, panaszok az első hónapokban

Tejkiütés:

A 4. hét körül piros foltok, pattanásszerű kiütések jelenhetnek meg a baba pofiján, sőt a hajas fejbőrön is. Ettől nem kell megijedni, ez azt jelenti, hogy akkor ürülnek ki belőle az édesanyja hormonjai. Akik ezt tejkiütésnek hívják, csak részben van igazuk, merthogy az édesanya hormonjai nem csak az anyatejjel jutnak a baba szervezetébe, hanem már a megszületés előtt a vérrel is. Amennyiben ezek a kiütések 3-4 hónapos korra nem múlnának el maguktól, akkor érdemes háziorvoshoz, bőrgyógyászhoz, allergológus szakemberhez fordulni, mert lehetséges, hogy az anyatejjel átvitt állati fehérjére reagál ilyen módon a csöppség szervezete. Ez esetben a szoptatós anyuka napi tejbevitelét kell csökkenteni vagy esetleg teljesen elhagyni.

tejkiütés

Koszmó:

6 hetes kor körül a kiütéseken kívül a hajas fejbőrön koszmó jelenhet meg, amely sárgásbarnás színű, esetleg hámló, viaszos lerakódás. A rossz vérkeringés miatt elhalt hámsejtekből és faggyúból alakul ki. Ez nem fáj a kicsinek, nem is viszket. Pusztán esztétikai szempontok miatt érdemes eltávolítani, meg persze a fejbőr szellőzése is indokot adhat rá. Általában az orvosok azt javasolják, hogy olíva olajjal, napraforgó olajjal vagy babaolajjal fel kell lazítani, kis puha kefével el kell távolítani. Ezt az áztatást, vakarást kipróbáltam, de nekem csak a sűrű hajmosás jött be méghozzá olyan módon, hogy a fürdés elején a kicsi fejét bevizeztem, a fürdés végére a koszmó felázott és babasamponos kézzel, gyengéden megvakargatva kimostam a hajából. Ha nem jött le egyszerre az egész, akkor másnap is hajat mostunk.

koszmó

Melegkiütés:

A csecsemő teste 36,5 - 37,5 fokos, de a hőszabályozása még nem stabil. Ha az időjárási viszonyokhoz képest túlöltözteted, akkor gyorsan pici piros pöttyök, úgy nevezett melegkiütés jelenik meg a testén. Ettől sem kell megijedni, hiszen levetkőztetés után hamar elmúlnak maguktól, kezelni semmivel nem kell. A keze, ha hideg, az nem jelenti azt, hogy fázik, legalábbis, ha kibontva, ruhája alatt meleg, akkor biztosan nem. A fázó baba általában csuklani kezd akkor, amikor már kellemetlenné kezd válni számára a hűvös. A megfelelő ruházatot egyszerűen ellenőrizheted, hiszen ha melege van, a tarkója alatt a nyaka azonnal izzadni kezd. Ha ezen a helyen nyirkos, akkor jobb, ha egy réteg ruhát leveszel róla.

uszizik a baba

Hajhullás:

A terhességed hatodik hónapja körül a baba fejére, és egész testére vékony szálú, velő nélküli, pihés szőrzet nő (a laguno). Különösen a vállon, háton, arcon, homlokon lehet erős ez a szőrzet, de a pici 6 hónapos korára a testéről teljesen lekopik, kinő a szőrzet második nemzedéke, a pihe. Feje tetején pedig másik típusú, vékony szálú, velő nélküli haj (vellus) kezd el nőni. Ez a természetes hajcserélődési folyamat akár 2-3 hónapra is elhúzódhat. Ez idő alatt megváltozhat a baba hajának színe. A hajszálak száma innentől nem növekszik, csak fogy. Néha már születéskor nincs meg a babának a haja, de ebből semmiféle következtetést nem lehet levonni a későbbi haj mennyiségére vonatkozóan. A sokat háton fekvő babákra jellemző, hogy a tarkójukon egy foltban kikophat a haja. Ez a jelenség csak átmeneti állapot, nem beteges.

kopasz a baba

 

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media