2023. december 10., vasárnap - Judit napja

mt

Hajápolás kicsikorban

2022-04-11 23:08:33 - V.B.Cs.

Az, hogy mekkora hajjal születik egy baba, a génektől függ. Van, hogy csak néhány szál pihével, van, hogy hosszabb hajjal jön világra a kicsi. Ez általában a születés után néhány héttel kikopik, ott maradnak a hajszálak a párnán, a sapkában. Mivel ilyenkor még nem működnek szabályosan a hajhagymák, ezért akár több hónapot is kell várnunk, hogy újra kinőjön a kisbabánk haja. Persze, vannak olyan szerencsések, akik hosszabb hajjal születnek, és ez meg is marad később is. De ők a ritka kivételek közé tartoznak.

Hogyan kezeljük a babahajat?

A baba fejbőrét minden nap ápolni kell. Puha kefével dörzsöljük át a kismanó fejét, ezzel is serkentve a vérkeringést, a hajhagymák működését, így nagyobb a valószínűsége, hogy elkerüljük a koszmó kialakulását.

fodrásznál

Koszmó: Mikor? Mitől? Mi legyen vele?

Anyukám mindig büszkén mondta: ő olyan jól ápolt engem, hogy sohasem volt koszmós a fejem. Amikor az ikreimnek megjelentek a fejükön a jól ismert sárgás lerakódások, anyukámnak meg volt a véleménye rólam. De hát a koszmónak semmi köze a koszhoz! Amúgy is minden nap mostunk hajat a csemetéknek, tehát piszkosságról szó sem lehetett. Az igazság az, hogy ez egy csecsemőkorban nagyon gyakori bőrbetegség, amit nagy valószínűséggel a faggyúmirigy túlműködése okoz. Ez a sárgásbarna lerakódás általában a kutacs környékén található, ami a nem megfelelő vérkeringéstől alakul ki az elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából.

Legegyszerűbb eltávolítási módszer, ha a fürdetés előtt néhány órával bekenjük a baba fejét olajjal, s egy sapkát húzunk rá, hogy meg ne fázzon. Majd a pancsizás megkezdésekor a sapkát levéve átkeféljük a kisbaba fejét. Ha ez nem segít, akkor kapható gyógyszertárba kifejezetten koszmó eltávolítására alkalmas sampon. Nekünk ez vált be. Pár nap alatt a gyerekeim fejbőre szép tiszta lett. A koszmótól való megszabadulás nem megy egyik napról a másikra, akár több napig, sőt több hétig is eltarthat. Ha nem figyelünk rá, akkor újra termelődik a fejbőrön.

koszmó

Vágjuk? Hogyan vágjuk?

Előbb, vagy utóbb eljön a pillanat, amikor a kicsinek hajat kell vágni. Ha még nagyon pici, akkor ezt megtehetjük akár álmában is. Ez a legegyszerűbb neki is, nekünk is. A frufrujukat mindig az esti szopi után vágtam le, amikor már jó mélyen aludtak. Barátaink még arra is rászánták magukat, hogy az egész hajat az alvás alatt vágták le. Oldalra fektették a kicsit, levágták a haját, majd a másik oldalra átfordítva nyírták le a maradékot.

Ha ilyen, vagy olyan okból az ébrenlét alatti vágást választjuk, nagyon ügyeljünk rá, hogy már az első alkalom jó élmény legyen a babánk számára, ellenkező esetben innentől kezdve minden hajvágást sírás fog kísérni. Ez igaz mind az otthoni, mind a fodrásznál történő hajvágásra. Amennyiben szakember kezeire bízzuk a kicsit, jó ha már előtte látta a fodrászt dolgozni. Választhatunk kifejezetten gyerekfodrászt, ilyenkor általában nem csak fodrászkellékek vannak az üzletben, hanem játékok is, amik megkönnyítik a hellyel való megbarátkozást. Talán az a legjobb, ha az anyuka is ugyanahhoz a fodrászhoz jár, és a kicsi látja, ahogy a szakember a szülő frizuráját elkészíti. Mindenképpen segít, ha a hajvágás előtt otthon fodrászosat játszunk. Először egy babát „vigyünk el" a játék fodrászüzletbe egy hajvágásra, ilyenkor tudjuk megmagyarázni, hogy melyik eszközt mire fogja használni a szakember. Majd engedjük, hogy a mi hajunkkal is fodrászkodjon a kicsi. Tehet bele csattot, megfésülheti, engedjük, hogy beleélje magát a helyzetbe!

Mi az otthoni hajvágást választottuk. Ilyenkor a kicsit az etetőszékbe ültetjük a tükör elé, hogy lássa magát. Amíg az egyikünk hajat vág, addig a másik szülő szórakoztatja a babát. Buborékfújással kezdtünk, aztán mese, bábozás, minden, ami eszünkbe jutott bekerült a szórakoztató programok közé. És még így sem sikerült mindig mindenhol levágni a csöppségek haját. Hajnyíró gépet használunk, mert azzal gyorsan le lehet szedni a hajat, de ehhez meg kellett ismertetni velük a szerkezetet, mivel a zümmögés eleinte zavarta őket. Nagy segítséget jelentett, hogy én vágom a férjem haját, amit többször is megnéztek, így látták, hogy apa sem sír, tehát biztos, hogy nem fáj a hajnyírás. Mindenképpen rakjunk lepedőt a kicsi nyaka köré, mert a lehulló hajszálak zavarják. Szerezzünk be egy puha kefét, akár a babahajkefe is jó, vagy a hagyományos borotválkozó pamacs, amivel a kicsi arcát söpörjük néha végig, hogy elkerüljük a csiklandozás miatti hisztit, vagy azt, hogy a szájába menjen a levágott hajszál.

Tudom, a fodrásznál a hajvágás előtt van a hajmosás, mi mégis utána mossuk meg a gyerekek haját, mivel így könnyebb eltávolítani a még a fejbőrön levő hajszálakat. Ugyanis a hajszárításhoz már végkép nincs türelmük. A hajmosást is gyorsan kell elvégezni, mert nem szeretik, ha vizes lesz a fejük. Mindenképpen olyan sampont válasszunk, ami a kicsink számára is vonzó, például: nem csípi a szemét, jó illatú, vagy kedves állatfigurás flakonban van. Ha együtt választjuk is ki a boltban a sampont, ügyelünk arra, hogy a kiválasztott termék megfelelően táplálja, védje, ápolja a fejbőrt és a hajszálakat.

Írta: V.B.Cs.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media