2023. március 25., szombat - Irén, Írisz napja

mt

A gyerekek úszásoktatásáról

2022-06-24 23:07:16

Megkértem Szabó Alexandrát, hogy meséljen nekem a gyermekek úszásoktatásáról, úszásfejlődésükről, és a vízi fejlesztés lehetőségeiről, hiszen Ő nem csak egy egyszerű úszásoktató, hanem válogatott szinkronúszó, és magyar bajnok. Büszkék vagyunk rá! Ki más értene jobban a vízhez, az úszáshoz, ha nem Ő. Készséggel válaszolt minden kíváncsi kérdésemre. Összefoglalom, megosztom veletek a párbeszédet.

Leírnád pár szóval, honnan szerezted úszásoktatói tudományod?

A Testnevelési Főiskolán tanultam Budapesten, szinkronúszói szakon, ami két éves volt. Előtte 10 évig szinkronúsztam, azelőtt pedig versenyszerűen úsztam. Testnevelő tanár szerettem volna lenni, de a felvételi vizsga közben volt egy térd balesetem, és műteni kellett. Ezért itt Kaposváron végeztem el az úszásoktatóit, ami szintén a TF kihelyezett tanfolyama volt.

Mennyi idős gyerekeket oktatsz? Mikor érdemes elkezdeni az úszást?

Jelenleg Kaposváron oktatok 50 lányt úszásra és szinkronúszásra. 3 éves a legfiatalabb, 18 éves körüli a legidősebb. A legkisebbek vízhez szoktatásától, a nagyobbak úszásoktatásán keresztül, a jó úszók szinkronúszás oktatásáig széles a repertoár. A 3 éves korúakat játékosan szoktatjuk a vízhez, csak iskolás korukra kerülnek át mélyebb vízbe.

uszi

Ezen kívül a Vadvirág Alapítványban segédkezem a HRG (Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika) úszásban. Ez egyfajta vízi mozgásfejlesztés egészen kicsi kortól, úszáselőkészítés és gyógyúszás. A HRG módszertanára épül, melynek lényege, hogy a sikeres úszástanulás mellett nagy hangsúlyt helyez a gyerekek komplex fejlesztésére (személyiség, értelem, mozgás, beszéd, stb.). Csak javasolni tudom a kicsiknek is, hiszen itt az elején nem elsősorban az úszásoktatás a lényeg, hanem a víz megszerettetése, és a biztonságérzet kialakítása. Ez a módszer nagyon jó, hiszen a gyerekeket játékosan fejlesztik egyszerre több módszerrel.

Milyen nehezen tanulnak meg a mai gyerekek úszni? Sokat kell szokniuk a vízhez?

Ez nagyon változó, sokmindentől függ. Van olyan gyerek, aki pici kora óta vágyik a vízbe, nem fél, vele könnyű, és viszonylag gyorsan haladunk. Viszont sok olyan gyerek van, akik félnek a víztől - mint annak idején én is -, velük először is meg kell szerettetni a vizet, ki kell alakítani a biztonságérzetét. Nagyon sok múlik az oktató hozzáállásán. Ha fél a víztől a kicsi, akkor nem szabad semmit sem erőszakolni, mert akkor akár egy életre elmehet tőle a kedve. Ha nem fél, bátor, ügyes, akkor akár egy év alatt is eljuthat addig, hogy az 1 méteres vízből mélyebbe kerüljön.

uszi

Mit kell tenni, ha egy gyerek fél a víztől? Van-e valami módszer, amit a szülő gyakorolhat vele a vízben?

Igazából módszer nincsen. Sok-sok játékon keresztül lehet becsalogatni a vízbe. Óvatosan, lassan, hogy szinte Ő akarjon a medencébe menni. Mindenképp azt kell éreznie, hogy biztonságban van. A foglalkozások alatt sokat játszunk vele, éneklünk neki, verset mondunk velük. A gyerekek nagyon élvezik, és közben tanulnak is. A biztonságérzet kialakításához pedig kicsiknek úszógumit, nagyobbaknak karúszót szoktam javasolni. A legkisebbeknek még ülőke is van az úszógumiban, így hamar megtapasztalják, hogy nem süllyednek el, és bátran játszanak, mozognak a vízben.

Hogy tudtok ennyire szétforgácsolódni? Egy ilyen foglalkozáson hány gyerkőc van?

Általában 8-10 gyerek és 3 oktató van egyszerre a medencében, illetve az 1-2 évesekkel még a szülők is bent vannak. Nekik segítünk, megmutatjuk, hogy hogyan mozgassák a kicsinyeiket, és közben együtt énekelünk. Vannak a HRG foglalkozásokon különleges bánásmódot igénylő gyerekek is, akik sajnos valahogyan sérültek. Nagyon sok a tartáshibás, a gerincferdüléssel küzdő gyerek az iskolatáskák miatt, sokan tölcsérmellesek, de van olyan is, aki halmozottan sérült, és tolószékkel jön hozzánk. Sokat foglalkozunk velük, és mindegyiknél javulás tapasztalható. Ez nekünk is és nekik is sikerélmény. Van, akinél lassabb, van, akinek gyorsabb a változás, de mindenkinek használ.

uszi

Mi a véleményed a babaúszásról?

Épp a minap beszélgettünk erről egy hozzáértő kolleganőmmel. A búvárreflex fenntartása csak ideiglenes, és semmi szükség rá, ezért szerintem a babaúszás annyira nem jó. Ezen kívül a klóros víz sem tesz jót a baba bőrének, szemének, ezért egy éves kor alatt kifejezetten ellenjavallt. A víz alatt ugyanis nyitott szemmel úsznak a babák, és a klór kifejezetten rosszat tesz a szemnek, hacsak nem bababarát vízről van szó, de akkor meg a fertőtlenítést nehéz megoldani. A babát pedig szerintem ne visszafelé fejlesszük, hanem előre.

Ha valakinek sikerült fölkelteni az érdeklődését, hol talál meg Téged?

Nyugodtan írhat e-mailt akárki (syncronkaposvar@freemail.hu), vagy itt a Fórumon is szívesen válaszolok a kérdésekre. Ha tanfolyamra szeretne jelentkezni valaki, akkor bátran írjon levelet, és válaszlevélben leírom a pontos Kaposvári helyszíneket, időpontokat. Illetve a telefonszám, ahol szintén lehet jelentkezni: (06-30) 645-30-44.

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media