2023. december 11., hétfő - Árpád napja

mt

Bátran pelenkázz!

2023-11-15 23:06:46 - V.B.Cs.

Mikor még csak terveztük, hogy kisbabát szeretnénk, láttam a barátnőmet, hogy egy fedeles vödörben fertőtleníti a textil pelenkákat. Na, gondoltam én is így fogom csinálni, hisz ez majd megkíméli a pénztárcánkat. Amikor aztán kiderült, hogy nem egy, hanem két kis manó van a pocakomban, rögtön feladtam ezt az elképzelésemet. Jól tettem. Nem a pelenkamosásra fordítandó idő miatt, hanem mert a picik különböző időpontokban keltek éjszaka, és még egy éves koruk után is krónikus kialvatlanságban szenvedtem. Nem volt energiám plusz feladatok ellátására.

Tehát mielőtt megszületne a baba érdemes eldönteni, hogy a környezetbarát textilpelenkázást, vagy az eldobható, ám de drága pelust választjuk.

pelus

Mivel a babáink korábban jöttek a vártnál, addig a kórházban kellett maradnunk, amíg a kislányom is elérte a két kilogrammot.  Mivel rajtunk kívül csak egy gyerek volt az osztályon, így megkérhettem a nővéreket, hogy a szoptatáson kívül avassanak be a pelenkázás rejtelmeibe is. A fürdetés oktatása kimaradt az életemből, mivel a babákat éjfélkor fürdették - ma sem értem miért. Akkor még képtelen voltam éjjel felkelni. Ma már, mint gyakorló anyukának ez sem probléma. Mindenbe belejön az ember. A pelenkázásba is.

Napjainkban divatos a pelenkázó szekrény. Én is szerettem volna ilyet, de aztán ez elmaradt, és csak egy pelenkázó betétet használtam, amit bárhova lehet helyezni, pl. egy asztal tetejére. Egészen addig, amíg a baba nyugton fekszik. Mert amint rájön, hogy milyen jó izegni, mozogni, sőt átfordulni hasról hátra és vissza, na attól fogva a francia ágy közepére tettem a pelenkázó betétet. Amint ezt kinőtték, maradt a textil pelus, amit alájuk teszek, nehogy balesetet szenvedjen az ágy.

A legfontosabb, hogy mindent készíts elő a pelenkázáshoz. A többi menni fog magától is. Ha mégis elfelejtettél valamit odavinni, akkor a babával együtt menj érte. Soha ne hagyd magára! Ha olyan szétszórt vagy, mint én, akkor érdemes egy állandó pelenkázó helyet kialakítani, ahol minden mindig kéznél van.

Aztán követezik a baba vetkőztetése, lehetőleg csak derékig. Már a várandósság alatt olyan rugdalózókat, bodykat válassz, amik alul nyithatók. Egyik baba sem szereti az öltözködést, hát csökkentsd minimálisra a napi macerát. Pelusozni pedig naponta sokszor kell.

pelus

A következő lépés a tisztítás. Eltérnek a vélemények a törlőkendő kontra vízcsap ügyben. Nekem az vált be, hogy amíg kicsi babák voltak, addig törlőkendőt használtam, mióta ülni tudnak, azóta jöhet a vízcsap. Nagyon szeretik a popsimosást. Persze, ha elmegyünk valahova, akkor törlőkendőt használok. Van, aki már egészen kis korban száműzi a törlőkendőt, és vizes vattával mossa le a popsit. Hát igen, ahány ház... Nagyon fontos, hogy kislányoknál fentről lefelé töröljünk, nehogy a széklet a nemi szervekhez jusson. Kisfiúknál nem kell ennyire ügyelni erre, nem is igen juthat oda. A fitymát egy éves korig nem kell tudni teljesen hátra húzni, csak ameddig sikerül. Ha később sem tudod teljesen visszatolni, akkor sebészhez kell fordulni. Előre szólok, hogy ha csak egy kis letapadásról van szó, akkor is legalább két napig fájni fog a gyereknek a vizelet.  A kisfiam az egyszerű kis letapadás megszüntetés után minden pisilésnél sírt. Kisfiúknál a  péniszt is nagyon alaposan kell mosni, hogy elkerüljük a gyulladást. Ha elhanyagolja a szülő a megfelelő tisztítást, akkor körül metélés is lehet a vége.

A hintőport többnyire nem ajánlják a tisztába tételhez, helyette inkább különböző krémeket használunk. Van drágább, és orvos által felírt olcsóbb. Kinek, mi válik be. Nekünk egy bőrgyógyász által felírt "csoda kenőcsünk" van, ami helyrehozta a kislányom popsiját. Azóta ehhez ragaszkodom, és nem kísérletezek mással. Van aki a krémet a popsira keni, a kórházban a pelenkába tették be. A popsi kenésnél maradtam, mert akkor látom, hogy hova kerül a kenőcs. Persze, a nővérek tudták, hogy mit csinálnak, hiszen ők minden nap, hosszú évek óta ezzel foglalkoznak.

Ezután pedig a tiszta pelus következik. Talán az a legjobb, hogy ha rögtön a tisztítás után a baba alá rakjuk a pelenkát, és már a nyitott pelenka fölött végezzük el a krémezést. Így elkerülhető, hogy a pelenkázó betét, vagy a rajta levő tiszta textil pelenka kenőcsös legyen. Apropó textil pelus! Azért fontos a pelenkázó betétre textil pelenkát rakni, mert a pelenkázó betét műanyag borítása hideg, és ugye te sem szeretsz hideg ágyba befeküdni, pláne meztelenül?  Eleinte figyelni kell, hogy a baba pisil, vagy kakil-e éppen a pelenkázás közben, mert csak egyszer kerülje el sasszemed, hogy mi fog következni, és máris megtapasztalod például, hogy kisfiad a feje fölött átívelve képes lepisilni az ágyvéget, vagy a falat.

Minden pelenkán vannak fodrok. Kezdő anyukaként fogalmam sem volt arról, hogy ezeknek valamilyen funkciója is lenne. Úgy gondoltam, hogy esztétikai szempontból sokkal jobb, ha betűröm. A férjemmel késhegyig menő vitát folytattunk a fodrok helyéről, amit szerinte ki kell hajtani. De az hogy néz ki? Ezt a fontos vitát a minket meglátogató doktornéni döntötte el, amikor felvilágosított, hogy ha behajtom a fodrokat, akkor a vizelet kifolyik a pelenkából. Ekkor történetesen jelen volt a férjem is, aki nem szólt semmit, de a szeméből kiolvastam a véleményét.

A pelenkázásoknak jó hangulatban kell telnie. Ilyenkorra tettem a napirendünk részévé a baba masszázst. Később már egy kicsi könyv nézegetése, mondókázás, tapsiolkás is bele kell hogy férjen ebbe a szertartásba. A gyermekeim tudják, hogy ha nyugton végig fekszik a pelusozást, akkor játszunk tapsi-tapsit a lábukkal, aminek mindig egy kis csiklandozás a vége. Sose felejtsd el a baba szemszögéből átgondolni a dolgokat. Ha neked unalmas, akkor neki miért ne lenne az? Tedd élvezetessé, ha már kikerülhetetlen a dolog!

Írta: V.B.Cs.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media